reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kdo si hraje, nezlobí: Úvod do světa konzolí

14.11.2008, Michal Koláček, článek
Kdo si hraje, nezlobí: Úvod do světa konzolí
Čas nám plyne jak voda a malými krůčky se blíží nejvýznamnější křesťanské svátky u nás. V tomto předvánočním čase jsme pro vás zpracovali tematickou přílohu zaměřenou na oblast herních konzolí. V dnešním úvodním článku najdete nástin toho, na co se můžete v nadcházejících dnech u nás těšit.

Každý si rád hraje


Ani v listopadu jsme na vás nezapomněli a přichystali jsme pro vás řadu článků a praktických testů. Čeho se budou týkat? Přicházíme s tematickou přílohou "Kdo si hraje, nezlobí" a v rámci ní se zaměříme především na populární stolní herní konzole (Nintendo Wii, Microsoft XBOX 360, Sony PlayStation 3), přičemž nebude chybět ani krátké historické ohlédnutí za jejich předchůdci. Každou si představíme zvlášť s důrazem na hardwarovou stránku věci.

Nedovolím si spekulovat, zda jsou dnešní desktopová herní, respektive multimediální pc na výsluní, či ve stínu těchto "kouzelných" bedýnek. Důvodů pro a proti je určitě spousta. Nicméně pro kompletní pohled na danou problematiku jsme celou přílohu doplnili o nejrůznější přehledy od předních výrobců. Nahlédneme i do oblasti herních technologií.


Konzole Nintendo, Microsoft nebo Sony?


Těžká to otázka na úvod. Nejvíce asi záleží na chuti každého uživatele. My se vám budeme v připravovaných článcích snažit přinést obsáhlé informace v otázce hardwarového vybavení vybraných stolních herních konzolí. Která nakonec získá vaše sympatie už je na vás. Psal se devátý listopad roku 2006 a na trhu se objevila první konzole Wii společnosti Nintendo. Technické pozadí celého projektu bylo pečlivě zatajováno a před uveřejněním se hovořilo o názvu Revolution (následně došlo k přejmenování na Wii). Do Evropy zavítala až 8. prosince stejného roku.



Po svém uvedení se stala mezi uživateli doslova fenoménem a z pultů obchodů byla okamžitě vykoupena. Za její konkurenci či protivníky jsou označovány Xbox 360 od Microsoftu a PlayStation 3 od Sony. Ovšem z hlediska výpočetního a grafického výkonu odpovídá spíše minulé generaci konzolí (GameCube, Xbox nebo PlayStation 2). Z toho je patrné, že se Nintendo nesnaží jít cestou stále vyššího výkonu, jako pozorujeme u Microsoftu respektive u Sony. Kdo měl možnost Wii zkusit, jistě mi dá za pravdu. Disponovala vestavěnou flash pamětí s kapacitou 512 MB, jež byla pomocí SD paměťových karet rozšiřitelná až do velikosti 2 GB. Dále to je slot pro karty Nintendo GameCube.



Disková mechanika si poradí s dvojicí disků (8 cm GameCube a 12 cm optický Wii). Nechybí podpora Wi-Fi, Bluetooth, USB 2.0 a rozšíření v podobě adaptéru LAN. Z důležitých vlastností uvádím Disc Channel (přehrávání herních disků), Mii Channel (program pro tvorbu avatarů), Photo Channel (grafický editor), Wii Shop Channel (on-line služba pro nákup SW a her), Forecast a News Channel, Virtual Console a Internet Channel, WiiConnect24 (aktualizace FW, komunikační nástroj). Sečteno podtrženo Wii Channels tvoří menu a operační systém celého Nintenda Wii.


- Nintendo Wii -

Kouzlo této stolní herní konzole je zejména v jejím ovládání (a ne v grafickém zpracování). Hlavním prvkem v tomto směru je Wii Remote, jenž reaguje na pohyb ve všech osách. Mezi další patří Nunchaku, Classic Controler, Wii Zapper (zbraň), Wii Fit Board (pro hru Wii Fit), Wii Wheel a Wii Speak. Celý koncept je nenáročný a dle mnoha recenzí i snadno osvojitelný. Ať se jedná o zaryté konzolové/desktopové pařmeny nebo starší osoby či naprosté nehráče, Wii je zkrátka pro všechny a všem nabízí skvělou zábavu. V připravovaném článku na ni nahlédneme z technologického hlediska a podíváme se na nabídku pro ni určených herních titulů.

Důvodů pro nákup konzole je spousta, může vám sloužit jako Blu-ray, DVD či multimediální přehrávač, můžete s ní brouzdat po Internetu a v neposlední řadě si na ní můžete zahrát (offline i online) hry ve vysoké kvalitě. Dalším z kandidátů je Xbox 360 giganta Microsoft. V pořadí se jedná o druhou konzoli, ta původní nesla označení Xbox. Z počátku byla velmi rozšířená ve Spojených státech, kde získala velmi širokou základnu hráčů. Na vývoji se podílelo poměrně hodně společností, konkrétně IBM, ATI, Samsung a SiS.

V našich krajích bylo povědomí o Xboxu, respektive o jeho pokračování, velmi slabé. Chyběla jakákoliv herní komunita, a tak plánované vydání dvaadvacátého listopadu roku 2005 nevzbuzovalo takový rozruch jako za oceánem. Jak už to tak bývá, Evropě byl představen s mírným zpožděním (2. prosince téhož roku). Původně byl nabízen ve dvou provedeních.



Xbox 360 Core (299 US$) byl určen pro začínající hráče, kteří chtějí teprve postupem času dokupovat vybavení podle svého přání. Uvnitř se kromě konzole Xbox 360 a napájecího zdroje nalézal drátový ovladač a kompozitní AV kabel pro připojení k televiznímu přijímači. Další vybavení bylo potřeba dokoupit samostatně.

Rozšíření bylo znatelné u druhé edice. Xbox 360 Premium (399 US$) byl a je podstatně bohatší. Konzole je dle výrobce dodávána s chromovaným provedením. Uvnitř najdeme opět napájecí zdroj a navíc pevný disk (původně 20GB, v současnosti 60GB). Vylepšením je bezdrátový ovladač, sluchátka s mikrofonem, komponentní AV kabel pro připojení k TV a nakonec ethernetový kabel pro využití síťového připojení. A konečně se zde setkáme i s účtem Gold či Silver pro přístup na službu Xbox Live.

Nemohu zde neuvést, že první modely dosahovaly velmi vysoké poruchovosti, a to kvůli konstrukční vadě. Trápilo je dlouhodobé přehřívání a ve většině případů to končilo tzv. RROD (Red Ring Of Death) - červeně rozsvícené diody tlačítka power. Nyní je dle Microsoftu už vše v pořádku.


- Xbox 360 Core (vlevo) a Xbox 360 Premium (vpravo) -

Situace se od uvedení trochu změnila a v současné době jsou zákazníkům nabízeny tři edice - Arcade, Premium a Elite. Rozdíl mezi Arcade a Core balení je v bezdrátovém ovladači a 256MB paměťové kartě (k dispozici jsou ještě kapacity 64 a 512 MB). Konečně u Elite balení se navíc setkáte s černým provedením konzole i bezdrátového ovladače, 120GB pevným diskem a HDMI kabeláží pro připojení k TV.

Za sezónní záležitost (k příležitosti vydání dlouho očekávaného a populárního herního titulu) bych označil aktuální nabídku tematicky laděné edice Xbox 360 HALO 3. Obsahuje 20GB pevný disk, bezdrátový ovladač, headset, HDMI a High-Definition AV kabel. Ostatně kompletní informace o ní naleznete v naší aktualitě. Podobné to bylo i v případě Xbox 360 The Simpsons edice k propagaci filmu. U výše uvedených modelů nechybí podpora DVD/CD mechaniky, portů USB 2.0 a 1x IR, Fast Ethernetu a rozšíření o modul Wi-Fi 802.11 a/b/g.


- Xbox 360 Halo 3 (vlevo) a Xbox 360 The Simpsons (vpravo) -

Zmínil jsem pojem Xbox Live. Jde o on-line službu společnosti Microsoft pro její konzole (Xbox a Xbox 360). Hlavní účel spočívá v možnosti multiplayeru (síťové hře) a stahování všemožného digitálního obsahu. Oficiální podpora v Česku zatím chybí, většina služeb je dostupná v případě, že při vytvoření gamertagu (karta hráče, kde je uvedena jeho fotka, region, ve kterém se nachází a také jeho gamerscore) zadáte jinou podporovanou zemi. Existují v ní dvě kategorie členství, a to Silver a Gold. První typ je zcela zdarma a umožňuje vám využívat všech prvků kromě síťové hry. Asi tušíte, že druhá možnost bude stejná s tím, že je zde zahrnuto hraní her přes multiplayer. Placení je řešeno formou kupónů nebo rovnou platební kartou (ne pro ČR).



Jednou z podskupin služeb Xbox Live je Xbox Marketplace. Zde je zákazníkovi umožněno zakoupit (případně zdarma stáhnout) obsah pro váš Xbox. Abych byl konkrétní, jde především o demoverze her, add-ony k nim jako jsou multiplayerové mapy, mise, nové objekty, z nichž některé jsou zpoplatněné, ale hodně jich je i zdarma nebo třeba filmové a herní trailery. Zde bych zdůraznil, že pro stahování je nutné vlastnit paměťovou kartu či pevný disk.

V případě placení se nejedná o fyzické peníze, ale o Microsoft Points (zakoupíte kód v běžném obchodě a poté ho aktivujete zadáním do příslušného formuláře na Xboxu). Zajímavým místem je Xbox Live Arcade (XBLA), kde vycházejí především nejrůznější menší hry od nezávislých vývojářů (objevují se i hry od velkých společností). Jedná se o neuvěřitelně komplexní a propracovanou službu, jejíž provoz musí být velmi náročný.


- Microsoft Xbox 360 -

Bezmála po roce (11. listopadu 2006) se na trhu objevil tolik diskutovaný konkurent s velkým K. Nesl a nese označení PlayStation 3 a vyprodukovala ho společnost Sony ve spolupráci s Foxconn a ASUS. U nás v obchodech byl od 23. března 2007. Dostupný byl ve třech barevných provedeních (Piano Black, Ceramic White a Satin Silver). Pro Evropu byla jako první varianta s 60GB pevným diskem, čtyřmi porty USB 2.0, podporou standardu Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth, HDMI, Blu-ray/DVD/CD mechanikou, gigabitovým ethernetem a čtečkou karet CF, SD, MS. Byla také zajištěna kompatibilita s předchozím tituly PS2. Mezi příslušenstvím byl bezdrátový ovladač SIXAXIS, AV a ethernet kabel.
V říjnu téhož roku byla vypuštěna 40GB verze (porty USB 2.0, podpora Wi-Fi, Bluetooth, HDMI, Blu-ray/DVD/CD mechanika, gigabitový ethernet, už není zpětně kompatibilní s herními tituly pro PlayStation 2, má méně větracích otvorů), která už stejně jako předchozí není aktuální. Byla k dispozici s modelovým značením CECHG a CECHH a v čem byl rozdíl? Ve výrobním procesu (90 a 65 nm). V současnosti se počítá s variantami s 80GB (srpen 2008) a 160GB (říjen 2008) pevným diskem. Specifikace bude shodná jako u 40GB varianty. Ani u nových modelů se s kompatibilitou pro starší hry na PS2 nepočítá.



Základní stavební kámen celého systému konzolí nové generace je připojení k Internetu. Narážím na integrovaný web browser a PlayStation Store (PlayStation Network). V prvním případě nechybí PS3 podpora USB klávesnice a myši, s nimiž můžete pracovat stejně jako na běžném počítači. V druhém případě jde o online obchod, kde je možné nakupovat různorodý multimediální obsah. Služba se dá přirovnat k Xbox Marketplace. Dostupné jsou v ní demoverze připravovaných her, filmové trailery, hudba, arcade hry atp. Cena placeného obsahu byla uvedena přímo v dolarech (nyní už v Kč), tím odpadá přepočítávání hodnot bodů (Marketplace u Xboxu).


- PlayStation 3 Starter Pack (pro zvětšení klikněte) -

Za zmínku stojí možnost stažení PSone her (podobné jako služba Virtual Console u Wii). Jedná se o starší kousky určené pro PlayStation Portable (na PS3 si je nezahrajete). Když je řeč o herních titulech, musím se stejně jako u konkurenčního Xboxu 360 pozastavit u "startovací" edice pro PlayStation 3 s názvem Starter Pack. Jde o cenově výhodný balíček obsahující zpravidla 80GB variantu PS3, dvojici vibračních ovladačů Dualshock 3 včetně nabíjecího káblíku a vybrané hry. Těmi mohou být například Grand Theft Auto IV, Assasin's Creed, Kane and Lynch Dead Men, Clive Barker's Jericho. Obdobně byl k dostání Entertainment Pack.


- Sony PlayStation 3 -

To je z dnešního úvodního pojednání vše. V připravovaných článcích se krátce ohlédneme do historie za předchůdci dnes představených systémů. Zaměříme se na jejich hardwarové vybavení. Celou přílohu jsme také doplnili o zajímavé přehledy stolních a mobilních herních konzolí a herních titulů od známých výrobců. Nabídneme vám i pohled do světa herních technologií.
reklama