reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: Když disk něco bolí...
5.1.2005, Eagle , článek
Na pevné disky není spolehnutí. Tento fakt alespoň jednou pocítil snad každý uživatel PC. Sám mám na disky takovou smůlu, že za posledních asi deset let žádný nepřežil zcela bez problémů déle než jeden rok. Co vlastně stojí za všemi těmi poruchami?
1  2  
m23657 | 9.12.201118:42
"Paráda­" ­- na tenhle článek často v poradnách odkazují. ­"Dobrý­" až na to, je už 6let starý, neaktuální ­- a pro laika tím spíš nejasný. Hlavně že je plno namachrovaných chytrolínů na forech, ale v celým Česku nikdo za 6let zdá se nesepsal novější.
Odpovědět0  0
Prahs | 9.12.201119:23
Tak novější článek sepiš.

Co se asi tak za 6let na klasických HDD změnilo? Plotny mají pořád, čtecí a záznamovou hlavu také mají, elektroniku s řadičem také, třeba S.M.A.R.T. mají také ... jen se mění kapacita a rychlost disků. Nové technologie možná ještě přidávají na spolehlivosti. Princip zůstává stejný, tudíž i stejné problémy a člověče ... to jsi asi nečekal, stejné řešení jako před 6 lety.
Odpovědět0  0
niemand | 31.7.200816:04
Chtěl sem zkontrolovat disk tim SMARTEM, ale nemůžu tam žádnej disk vybrat ­(mám 2 HDD­), aktivoval sem to v BIOSU, zapnul ten SpeedFan jako správce a stejně tam nemám disk na výběr, nevíte co s tim?
Odpovědět0  0
Netron | 1.4.20080:02
Zdravím, mám dva HDD, oba WD, jede 30GB a druhý 250GB, ten první je hodně starý, ale přesto podle SMART je v bezchybném stavu dokonce lepším než ten novější ­(rok starý­) 250GB, a pamatuji si kdy se mi omylem přehřál a ztratil jsem veškerá data na tom starém 30GB HDD, tak proč v tom SMART není nic takového zaznamenaného a proč má skoro stejně naběháno jako ten nový HDD když oba běží každý den stejně dlouho a to ten starší má asi 4 roky navíc?

Je vhodné v systému nastavit vypínání pevných disků? nastavil jsem si to na 20 minut a denně se mi několikrát zapne a vypne, škodí mu to nebo ne?

Je HDD v pořádku, jestliže už dvakrát za rok byl problém s MFT a některá data sem kvůli tomu ztratil i když SMART ukazuje bezproblémovost?

Jak si zajistit kvalitní zdroj, online záložní zdroj napájení a další věci k přispění stability HDD, když na to člověk prostě nemá a ten počítač používá na dnes běžné věci, od zábavy přes práci či školu a jsou tam i citlivá nebo cenná data?


XD mnoho otázek, tak doufám, že bude i mnoho odpovědí
Odpovědět0  0
mike.cz.com | 16.7.200821:42
ani smart není dokonalý, může být chyba i v něm, proto může ukazovat bezproblémovost. mě ukazuje o 2 rocky starší 160G wd lepší stav jak 250G satan seagate.... ale tam bych řekl že to bude pravda ­(i když to wd narozdíl od satana občas přenáším a pokud se nepletu se zemí už se taky wd setkal­).... podívej, když se ti z něj už jednou ztratí data tak to značí jistý problém, i když smart říká něco jiné... jinak... vypínání pevných disků.... obecně co o tom vím tak je pro disky nejlepší co nejnižší počet startů, takže kdyby byl disk také správně navržený tak optimum je aby jel nonstop. o mft ti řeknu skoro kulové, i když si myslím že v pořádku nebude :­-D a k tomu zajištění kvalitních věcí... kvalitní zdroj ­(ne eurocase ­- ten mi jednou odrovnal procesor­) tě vyjde už od jednoho tisíce, samozřejmě že značky typu tagan nebo seasonik vyjdou v nejlepším na trojnásobek, ale já osobně bych byl ochotný to do toho investovat. jeden odvařený procesor, kdysi dávno grafárna, zvukovka a základní deska mi stačí. kromě procesoru to všechno odešlo v intervalu půl roku. takže zdroj nepodceňovat. upsko už je podle mě něco jiné, osobně tomu neholduju a nějak na to nemám. jinak... pokud ne upsko, tak dnes existují různé stabilizátory napětí, vyjde to sice taky na nějaké ty peníze, ale UPSku se to zdaleka nevyrovná. a výsledek je podle mě obdobný.
Odpovědět0  0
MR.NoNo | 11.7.200716:55
http:­/­/img131.imageshack.us­/my.php?image=barracuda10smartpoprvnicv6.jpg
Takhle vypada muj nove zakoupeny hdd, po prvnim spusteni. Podle pana Eagla by mely byt hodnoty nulove. Tisk porizen, kdy ukazatel teploty hdd ­(v okne readings­) byla z rozjezdu 24C a pritom muzeme videt hodnotu u temperature v hex 1C coz je 28C, jestli to delam spravne. Jestli­-ze mel nekdo tento disk predemnou, potom mi neni jasne proc je hodnota RAW=1 u start­/stop count a hodnota Power On hours count rovna nule. Mozna, ze existuje zpusob, jak tyto hodnoty vynulovat. Jestli­-ze tento disk nemel nikdo predemnou, proc hodnota RAW u seek error rate a HW ECC recovered a jinde, neni rovna nule? Jak muze zakaznik demonstrovat reklamaci ze smart hodnot?
Odpovědět0  0
enforcer21 | 22.2.200722:43
V článku mi chýba zmienka o cvakaní v disku počas prevádzky.Cvakanie v zmysle zvuku podobného pri vypnutí disku. Často sa to vo forach popisuje ako porucha, ktorá keď sa objaví, tak onedlho dôjde k ­"smrti­" disku.
Odpovědět0  0
wrah | 24.1.200710:26
Ehm, co takhle prostě zakázat jak ve jméně, názvu příspěvku i v textu http­/­/www a nebo i http­/­/??? to by sem podobní zmetci brzo přestali spamovat, a normální člověk by sem odkaz dal ­(xxxx.com­/aaa.bbb­)
Odpovědět0  0
strigon | 17.1.20078:44
mám v PC 3x HDD, všechny Seagate ­(3,2 + 40 + 120GB; 5,5­-1 rok staré­) a u všech též hodnota seek error rate roste, všechny ostatní ukazatele jsou v pořádku. Je to typický jev, jak by se mohlo z těchto příspěvků jevit, nebo je skutečně nějaký důvod k obavám?
Odpovědět0  0
Paluk | 24.10.200613:55
Při zapnutí počítače mi před spuštěním Win napsal toto:
IDE Chanel 2 Master Hard Disk S.M.A.R.T. Status Bad.
WARNING: Immediate back up your data and repalce your hard drive. A failure may be imminent.
, pak se počítač zastavil a šel pouze restartovat, poté s problémy najel.
Asi bude špatný...je ještě v záruce, zkusit reklamovat a přepsat jim tam tu hlášku?...toto již udělal disk jednou a po formatu jel asi měsíc dobře....
Díky za odpověď...
Odpovědět0  0
wrah | 23.1.200711:33
Netuším jestli to uznají za reklamaci, ale určitě bych to zkusil.. Mít na takovém disku cokoliv bych se bál.
Odpovědět0  0
wrah | 24.1.200711:27
Už jsem to psal jednou, ale jakýsi šikulka mě odstranil spolu se spamem.. K podobnému disku bych neměl důvěru ani 5 minut.. vše zazálohuj, a jdi reklamovat. A jestli je dotyčná firma kde jsi to koupil natolik nesolidní, že ti to neuzná, tak holt měsíc počkej, pak vytáhni ze zdroje drátek +12V a pojezdi s ním na konektoru od disku +5v kontakt. ­(spálí se elektronika, pak už to MUSí uznat jako nefunkční disk­) sprosté, ale vůči hajzlíkům jediné řešení.
Odpovědět0  0
Ondra.D | 6.8.200623:56
Po precteni tohoto clanku jsem ihned, tak nejak ­"nadrzen­" na nove informace, sel podivat na S.M.A.R.T. v speedfanu. No musim rict, ze hodnoty po 1 roce pouzivani jsou docela otresne. Podle autora jsem si nasel 3 polozky ve kterych bylo psano ­(pokud neni nula, okamzite zalohujte :­) ­). Necekal jsem, ze to dopadne dobre, ale hodnoty mne dosti zarazily. Je mozne disk reklamovat podle hodnot v SMARTu?
Odpovědět0  0
BodNula | 17.4.200617:47
Mam dotaz. Mam 2 disky SEAGATE 160GB v satě a navíc v raidu. Ani jeden z prográmků nedokáží disky detekovat. Dá se někde sehnat utilitka­/či vylepšení stávajících, aby SMART fungoval? Jsem totiž zvědavej... ty disky mam takhle od zakoupení ­(cca 8 měsíců­), přitom PC byl vytnut tak dohromady 3 dny ;­)­) Díky za rady
Odpovědět0  0
SokoBanner | 14.8.200611:51
smartmontools, smartudm
Odpovědět0  0
Petr Nowak | 15.2.20069:46
Zkuste program SPINRITE ­- provadi udrzbu HD ­(test cteni dat, refresh dat ­- cteni­-zapis, hledani vadnych sektoru, opravy spatne citelnych dat opakovanym ctenim se statistikou a relokaci­). Nevim jake kdo mate zkusenosti s jinymi podobnymi programy, ale mne tento SW uvedl v uzas. Kolabujici a nepouzitelne HD uvedl do spolehliveho stavu. Udajne obchazi BIOS a pouziva nejaky ­"low level­" pristup na HD. Nevim... kazdopadne funguje skvele. Doporucuji.
http:­/­/www.grc.com­/spinrite.htm
Odpovědět0  0
extreme-cooling | 1.3.200617:08
zdravím chci se zeptat ohledně toho spinrite...docela mě to taky zaujalo, ale nikde sem to nenašel na stáhnutí ... pokavad to máš orig. dobrý­-­-­-­- ale pokud bys mohl mi to poslat třeba na mejl excooll@gmail.com byl bych vděčnej takový softy sou místama k nezaplacení.. měj se
Odpovědět0  0
Kahy | 3.2.200621:48
Mam problem s pripojenim 2.5­" disku v USB ramecku k notebooku. Kdyz ho pripojim neustale se vypina a zapina ­(je to 20 GB IBM­) Zkousel jsem ho pripojit k jinemu notebooku a tam funguje bez problemu. Zkousel jsem to i k ruznym desktopovym pocitacum a tak na 50% funguje a na 50% se zapina a vypina v tak 1 sec. intervalech.
Nevite nekdo cim by to mohlo bejt ? Nemuze to byt napr. nizkym napetim na vystupu USB, bohuzel nemam vhodny voltmetr abych to premeril?
Odpovědět0  0
PN | 15.2.20069:40
nizke napeti je typicky duvod takoveho chovani, dale si over ze mas dobre zapojene konektory, ze neni zadny ­"povytazeny"
Odpovědět0  0
Zdenek... | 31.1.200615:23
Mam seagate baracuda 120BG 7200rpm 8mb cache a mam ho uz asi rok. jednou mi jeden seagate odesel kdyz mi vyhorelo trafo ale odesly s nim i mechaniky ­(CD­-R, CD­-RW a floppy­) jinak jsem se Seagatem spokojenej. Kamos ma uz 3x reklamovanej Western Digital a i ted mu zacina blbnout.
Odpovědět0  0
Roth | 15.1.20069:27
Mám asi 3 mesíce starej disk Seagate 160GB SATA NCQ,
A Raw read error rate mám: Value 60, Worst 50, Warn 6.
A hardware ECC recovered Value 60,Worst 50, Warn 0.
Je tohle na reklamaci? Fitness mám v půlce, je tohle mozne u noveho disku 3 měsíce? Děkuji. Roman
Odpovědět0  0
Vision.. | 12.3.200522:50
tak sem si udelal radost, a koupil jsem si novej PC... nez jsem to pozajoval tak vsechno OK, zapojim , zapnu a z HDD se zacne kourit! :­(.... nevite jak ty data zachranit?... plotny se normalne toci.... jde o Segate 120 GB.... ma stejnou elektroniku Segate 160 GB?... ze by mi ho kamos pujcil....­(taky mi reknete jestly se prendanim elektroniky muze stat tomu jeho HDD­).... btw odpalilo se to kuli supliku na HDD.... :(
Odpovědět0  0
Pelo | 2.3.200510:21
Zajimava diskuse, ale moc se zde nepise o diskcích pro notebooky. Jaké s nimi máte zkušenosti ­- poruchovost ­- a chlazení při dlouhodobějším provozu?
Odpovědět0  0
Creckx | 12.3.200523:23
Píšu trošku pozdě, ale to je jedno.
Mám doma 6GB toshibu co přežila pád na kole a pád z tašky ­(to byla ještě v notebooku­). Booka jsem prodal a disk se mi po chvilce vrátil za 500 z5:­) Dneska ho mám v USB krabičce a nemůžu si ho vynachválit. 2.5­" disky jsou stavěný na to, aby něco vydržely, je to daný hlavně menší váhou.
Odpovědět0  0
J.Kubin | 4.2.20050:59
Jeden priklad za vsechny:

"Čtecí ­/ zapisovací hlava na mnoha discích po vypnutí dosedá na povrch plotny ­(tzv. parkuje­). To nevadí, protože na povrch dosedá v okamžiku, kdy se plotna
netočí, takže nehrozí zničení hlavy.­"

Mel jste nekdy rozebrany HDD, zamyslel jste se jak to funguje??

Lze to formulovat slovne:
Hlavicka je umistena na napruzenym plechu, a v klidu se dotyka plotny, po roztoceni se s plotnou roztoci take vzduch, ktery je v bezprostredni blizkosti plotny. Po roztoceni plotny na dostatecne velke otacky ten vzduch zaleze tak trochu pod hlavicku a vznikne mezera :­)
Proces zastaveni plotny je reverzni proces.

Pricemz pri nedostatecnych otackach hlavicka docela proste klouze po plotne.

Howg
Odpovědět0  0
Georgus | 10.3.200522:15
Je dobré si uvědomit, že dnešní disky nepotřebují parkování!!!
To se muselo provádět u nějakých předpotopních ani ne 20MB­-verzí, kdy pro pohyb hlaviček sloužil krokový motorek, jenž po přerušení přívodu napájení nemohl tyto hlavičky přesunout nad parkovací zónu, plotny se přestaly otáčet, hlavičky se dotkly jejich povrchu a bylo dokonáno...
Moderní disky používají pro přesun hlaviček elektromagnet, který téměř okamžitě po přerušení napájení z čistě fyzikálního hlediska stáhne hlavičky nad parkovací zónu ke středu disku ­- mnohem dříve, než se přestanou točit plotny ­(díky své setrvačnosti­). Odtud tedy problém nehrozí. Nic tedy není řízeno elektronikou, což je z hlediska bezpečnosti nejjistější. Naopak elektronika může způsobit poruchu, jestliže v průběhu normální činnosti disku umožní zastavení ploten, aniž by současně vypla přívod proudu do cívky vychylující hlavičky. Pokud se vypne všecko najednou, je to OK ­(akorát se možná ztratí pár MB dat z cache HDD­). Jestli si někdo zkusil zapojit rozebraný disk, je chování mechaniky po odpojení napájení hezky vidět!
Odpovědět0  0
Thales | 12.3.200521:59
Ale samozřejmě že potřebují parkování :o­) Rozdíl je jen ve způsobu ­- zatímco staré disky se musely parkovat ručně patřičnou utilitou při vypínání kdy opravdu krokový motor přesunul hlavu na parkovací pozici protože mu to program prostě řekl ­(stejně na to většina lidí kašlala a ty disky to vydržely­) tak novější disky mají funkci ­"autopark­" kterou jste prakticky popsal ovšem s jednou malou chybičkou ­- elektromagnet hlavu neparkuje ale naopak ­- po přerušení proudu jí přestane vychylovat do požadované pozice a hlava se sama vrátí do parkovací polohy. Věřím ale že jste to myslel správně jen jste to trochu neobratně napsal :o­) Ostatně dokládá to i věta o poruše elektroniky kdy dovolí zastavit plotny ale nevypne ovládání hlavy.

P.S. ­- Ať už je to jakkoliv pořád víte o fungování disku víc než autor článku :o)
Odpovědět0  0
Georgus | 12.3.200522:49
Jo, jasně, myslel jsem to správně, skutečně tedy jde o moji jazykovou neobratnost. :­) A termínem ­'parkování­' jsem označoval zmiňované manuální parkování s použitím utility, jinak jsem si samozřejmě vědom, že si hlavička ani u současných HDD nemůže za normálních okolností sednout kamkoli na plotnu.

P.S.: Ono asi u těch starých disků tolik nevadilo, když je člověk ručně nezaparkoval, protože hustota zápisu se u nich pohybovala kolem několika MB na plotnu ­(tedy ne o moc více než třeba u obyčejné 3,5­" diskety, kde se hlava povrchu záznamového média přímo dotýká, i když se samozřejmě oba mechanizmy navzájem dost liší­) ­- stačí srovnat s moderními HDD s kapacitami několi desítek GB­/plotna a je zjevné, proč u dnešních disků může dotyk hlavičky ­(i když jsou menší­) s plotnou mimo parkovací oblast vést ke katastrofálním důsledkům... Chci vidět, jakých hodnot hustoty zápisu se dočkáme v blízké budoucnosti ­- TB­/plotna asi bude reálné, že?
Odpovědět0  0
maro (6) | 2.2.200510:18
Mam zvlastny problem s diskom WD 80GB­/8MB ­(WD800JB­)
Pouzivam ho ako systemovy aj ako datovy pri prenasani. Disk mi fungoval absolutne bez problemov, az raz som ho pripojil k PC a nenasiel som jeho particie v systeme. Mam na nom 2 particie. V biose sa mi spravne zdetekuje, vo Windowse 2000 ho vidim v ­"Spravcovi zariadeni­" ale nie je moznost na nom vidiet particie ­(a nevidim ten disk v ­"Spravcovi diskov­"). Proste ako keby tam nebol.

Pri nabiehani Win2000 ­(tesne pred tym ako zacne rolovat ten nabiehaci pruzok Win2000 na spodku obrazovky­) ked je tento disk pripojeny ako secondary slave mi vyskoci hlaska:
Error 1117
Disk I­/O error
Status: 00000100

Nejaky diagnosticky soft vypisal toto:
Error code:220
Explanation:Drive is Locked
Security feature of the drive reports locked status. Some vendors use the security feature to ensure the usage of only specific drives in their system, or the drive may have been locked by a user using a third party utility to enable this feature. The same utility and the original code used to lock the drive are necessary to unlock this drive. Please contact the system vendor for the above­-mentioned information.
Odpovědět0  0
ALF | 4.2.20059:13
Stalo se mi to jednou kdyz se mi kousnul OO Defrag... po resetu system nenajel a hlasil jen erorr disku... stacilo nabootovat z inst CD a spustit konzoli pro zotaveni systemu. Pak pomoci prikazu chkdsk jsem proveril HDD a po restartu system bootuje OK :­)
Nerucim za to ale zkusit to muzes :o)
Odpovědět0  0
kačer | 14.5.200519:44
prosím dej vědět že jestli jsi to nějak rozjel mám ten samej problem. dík Marek
Odpovědět0  0
maro (6) | 16.5.20057:48
Z datami som sa rozlucil, vyreklamoval som ho a uz mam novy. Budem musiet castejsie zalohovat.
Odpovědět0  0
benQ | 30.1.200513:54
mi SpeedFan 4.17 na Maxtor 80GB 7200rpm 2MB 6Y080L0 ukazuje strasne divne hodnoty:
ziadna VALUE a WORST nieje pod 200 ­/vacsinou 253­/ a skoro vsetky hodnoty VALUE a WORST su rovnake.
RAW je vacsinou 0. co to znamena? diky
disk mam 13 mesiacov.

btw: na disk fuka zospodu njaky TITAN s 80mm vrtulkou a SpeedFan ukazuje teplotu 18­-25C :­-)
Odpovědět0  0
Thales | 25.1.200512:42
Omlouvám se za trochu off topic ale je to opravdu naléhavé. Nemáte někdo HDD WD 120GB model WD1200BB­-60CJA0 ? Umřela mi elektronika a potřebuju z toho dostat data ven. Podotýkám že se nejedná o hry a pod. blbosti které není těžké získat znovu. Důležitá je ta serie 60CJA0 protože elektroniky jednotlivých serií se mezi sebou dost liší a už serie 60CJA1 je nekompatibilní. Pokud ho někdo doma máte tak v případě že je funkční bych si ho rád půjčil třeba i za nějakou finanční odměnu ­(určitě se dohodneme­) a nebo bych ho i koupil a to i kdyby měl třeba vadné sektory nebo jinou mechanickou vadu. Neváhejte mě kdykoliv kontaktovat nejlépe na tel. 604122596. Díky. Zkuste se prosím poptat i svých přátel pokud víte že něco takového mají. Sám jsem zachránil data z toho samého modelu disku už několika lidem a když to potřebuju já sám tak nikoho nemůžu najít.

Ještě takový trochu zvláštní způsob jak ta elektronika umřela ­- prostě výpadek 12V větve napájení a pak už se neroztočil.
Odpovědět0  0
Georgus | 10.3.200522:27
Existuje docela logické vysvětlení: Moderní elektronické obvody ­(především jsou citlivé tzv. MOSFET­-tranzistory, kterých jsou v integrovaných obvodech přítomny tisíce až milióny­) vyžadují přesně dané pořadí zapojení napájení. Jakmile se např. stane, že se připojí nejdříve 5V a 12V větev, aniž by byla již předtím připojena zem, mohou se tyto součástky poměrně snadno ­"odpálit­"!!! To je také důvod, proč počítačové zdroje musí splňovat jisté normy, které přesně určují, v jakém pořadí se mají zapínat jednotlivé napěťové větve ­(3.3V, 5V, 12V, ­-12V, ­-5V aj.­). Stejně tak byly zavedeny nové konektory pro S­-ATA disky, které mají o něco delší zemnící vývody ­- to, aby se mechanicky zajistilo prvotní připojení země před ostatním napájením, jelikož u budoucích S­-ATA disků se předpokládá jejich možné připojování i odpojování za chodu počítače. Prostě není to to samé, jako připojit do sítě třeba žárovku... On takový trojfázový motor při poruše jedné fáze také může snadno vyhořet, poněvadž se nedokáže roztočit a vlivem vysoké intenzity magnetické indukce ve zbývajících cívkách se vinutí jednoduše spálí ­(typický případ výtahů­).
Odpovědět0  0
Thales | 12.3.200521:43
To já samozřejmě vím ­- ostatně dlouhá leta jsem se elektronikou a bastlením vůbec zabýval ­(dnes už bohužel jen sporadicky­). Ovšem tady se nejednalo o odpojení země ale o zkrat na +12V ­(ventilátor­). Zdroj sice zareagoval prakticky okamžitě a vše odpojil. Ale evidentně to nestihl včas. Přitom podobných ­"nehod­" už jsem viděl mnoho ­(jako PC technik­) ale nikdy jsem neviděl aby závada tohoto typu měla takové následky ­- nebo jinak ­- následky tohoto druhu. Před několika lety jsem i viděl jak byl jeden disk WD trápen na dost vysokým napětím ­(na PC­). Přestal fungovat až někde na 64V :o­) Takže jsem si udělal úsudek že je co se týče přepětí celkem dost odolný. Ostatně WD neměly problém kolikrát přežít ani známou závadu co se vyskytovala na zdrojích značky Morex. Dokonce jsem i viděl jak sebou jeden WD třísknul o zem dost brutálním způsobem a přežil ­(bez BB a makal ještě dlouhá leta­) ­- majitel na skejtu, HDD v zadní kapse kalhot se vysekal a spadnul diskem přímo na asfaltku. Nevěřil jsem vlastním očím.
Odpovědět0  0
bart(at)kunc.cz | 14.7.200520:20
Ma naprosto stejny problem, muj disk WD1200BB­-00DA0.

Jak poznam ale verzi elektroniky? Na tom disku mam hodne ulezita data, zadne statni tajemstvi ale pro me dulezita.
ICQ 141800240, koupim, pripadne i zaplatim jen za zapujceni elektroniky.
diky
Odpovědět0  0
Kickasso | 25.1.200510:40
Ani ne rok mam 160Gb Samsung ATA disk s 8mb cache. Nainstaloval jsem si freeware programek HDD Health a ten mi ukazuje cervene hodnotu Spin up time :­(
Value 53, Worst 32 a co je horsi, tak T.E.C. ­(predpokladany datum kdy hodnota prekroci kritickou mez a disk se stane nespolehlivy­) je 21.10.2005 !
To cloveka potesi, kdyz vi kdy mu hdd umre :­((
Odpovědět0  0
Brodske | 24.2.200517:24
chalan bud rad ja mam 5 dni novi seagete a T.E.C. time mi hodil ze februar 2005
takze ty mas este pekny dlhy rok pred sebou....
active smart ....mi pise kraviny ako ECC
RAW read error a podobne
Odpovědět0  0
kane (1) | 24.1.200513:22
Děkuji autorovi za velice příjemný a informačně cenný článek. Je tak dál...
Odpovědět0  0
QComp | 21.1.200522:15
Parádní článek. Jenom malá poznámka­-problémy s detekcí S.M.A.R.T. na RAID řadičích, řada výrobců ­(Adaptec nebo 3Ware­) to podporuje jenom výpisem binárních hodnot bez možnosti interpretace, co který parametr znamená. Zapojením disků do RAID­-1 se zvýší bezpečnost, ale diagnostika stavu disků je problematická. Např. řadič 3Ware Escalade 9000 SATA stojí cca 10.000,­- Kč, management má docela dobrý, ale jen bin. data. Adaptec 2400 ATA má diagnostiku dost špatnou. Dokonce ani řadiče v HP serverech Proliant DL380 pro SCSI disky na tom nejsou o nic líp. Zatím jsem vlastně nepotkal RAID řadič, který by tohle uspokojivě uměl a software typu HD Health zase nepřečtě SMART parametry z disků na řadiči.
Odpovědět0  0
djjet (6) | 21.1.200516:04
nepoznate niekto program ktory by mi zobrazil teplotu diskov MAXTOR pripojenych do RAID radica Sil680A ktory je ako rozsirujuca karta zapojeny do PCI slotu na doske? vyskusal som asi 10 programov a vzdy po zapnuty mi vytuhne PC a musim restartovat. ked disky pripojim na normalny IDE radic na doske tak mi teplotu tieto programy ukazuju takze je problem len v tom ze RAID ako pridavna karta asi nevie poskytovat SMART udaje alebo programy tieto info nevedia z neho precitat. diky
Odpovědět0  0
kukin | 20.1.20059:01
Vadí disku teplota tak kolem 0°C?
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 20.1.20059:44
Většina výrobců udává jako minimální teplotu 0 nebo 5 stupňů Celsia. Je to tedy na hraně a vadit to může. Říká se, že ideální je cca. 20 stupňů.
Odpovědět0  0
kukin | 20.1.20059:55
Ta teplota platí ale jen pro rozjezd PC, pak už se disk přece zahřeje sám.Nebo ne? A když vemu celý počítač, tak vadí teplota tak kolem 0°C?
Odpovědět0  0
ALF | 4.2.20059:21
To je docela diskutabilni tema.. nizka teplota PC samozrejme nevadi ale co mu vadi je pripadna kondenzace vody z chladneho vzduchu pri prudkem ohrati ­(tj. kdyz zapnes PC tak CPU ma behem nekolika sekund provozni teplotu a heatsink s ohrevem nebude prilis pozadu :­)
Pro kremikovy chip je pry idealni provozni teplota cca ­-40°C takze tem to neva... :)
Odpovědět0  0
starmen (438) | 4.2.200510:28
Jednou jsem viděl článek ve starším PC časopise ­(nebudu jmenovat který O­-­) ­) s titulkem ­"Počítač a uzený, nejlepší je studený­". Tam měl dotyčný PC v ledničce ­- lednice sloužila jako case. na dveřích měl přilepeny antistatické sáčky ­(takové ty jak v nich bývají PC karty­) otvory vzhůru a v nich měl vloženy disky konektory nahoru. Říkal, že po nějaké době provozu ­(už nevím jaké­) zjistil, že mu disk DO PŮLKY PLAVE !!!! ­(Byl do půlky své výšky zatopen­). Vůbec to na provozu nepoznal. Tak vodu vylil , do rožků toho pytlíku vystřihl dírky a od té doby neměl problém.
Nicméně osobně bych to nedělal, protože evidentně se v takovém klimatu bude vlhkost vzduchu blížit ke 100% a to určitě není pro disk nic dobrého. Ale nevím.
Odpovědět0  0
kukin | 20.1.20059:01
Vadí disku teplota tak kolem 0°C?
Odpovědět0  0
RakosCZnik | 17.1.200523:37
mam tenhle disk uz 1mesic a uz tam mam 4KB ve vadnych sektorech, slisel sem z diksu jak se roztaci a nejednou jakoby narazi, mislite ze to mam reklamovat ?
Odpovědět0  0
BodNula | 17.4.200617:39
No určitě... pokud máš již teď vadné sektory, tak na 70procent se to bude rychle zhoršovat. Jice tu je i určitá šance, že se vadné sektory přestanou objevovat a disk ti poběží roky bez problémů, ale stejně bych nechcěl disk s vadnejma ;­))
Odpovědět0  0
forkman | 1.4.200811:21
Kdysi jsem měl Seagate 80 GB taky, ale odešel celkem rychle, předtím mi odešla i Baracuda 20 GB, diví se mi někdo, že Seagaty nemám rád?:­))
Odpovědět0  0
Jean | 15.1.200513:44
Strasne rad bych speedfan nebo active smart pouzival ale speedfan mi detekuje pouze jeden disk ze tri a active smart taky pouze jeden ale dokonce dvakrat oba dva programy mi detekuji jen Maxtora sata 200gb ktery mam pripojeny na sata 0, mam gigabyte desku 1x maxtor sata200gb bootovaci, 1x maxtor sata 120g a momentalne i hitachi 20gb 2,5­" na IDE jako primary master z acer notebooku, ktery potrebuji otestovat ale ani 120gb ani to hitachi nevidim, cim to muze byt?
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 15.1.200513:54
To je vcelku normální, na VT8237 to mám taky, ukazuje se jen jeden z SATA disků ­- v případě zapojení dvou je to ten na channel 0. Je to omezení řadiče ­(výrobce patrně šetřil­). IDE disky mi to ukazuje normálně.
Odpovědět0  0
DELCOP | 15.1.20051:11
Nevite nekdo, jestli disku nevadi, kdyz ho misto na 33MHz provozuji na 31MHz? Mam proto sve duvody, prtoze mi to dovoluje pretaktovat PIII z 600 na 744 MHz ­(FSB 124Mhz)
Odpovědět0  0
miso | 14.1.200520:26
Mam HDD Seagate 80 SATA a hodnoty Seek error rate su 69 a raw read error je 67. Je to dobre.
Odpovědět0  0
Brodske | 24.2.200517:18
Sem na tem nejak podobne mam Seagate 80GB ale ATA klasicky a raw read error mam 57
active smart mi pise ze to je zle ....
ale pise este ze mi disk odide vo februari 2005
a este mi ukazuje ECC on The fly count 57

zaujimalo by ma ako si dopadol so svojim ci ti stale funguje corektne alebo je off..... inak myslim ze ked to odide tak sa to bude dat reklamovat
Odpovědět0  0
Aleš | 5.3.200617:24
Dobrý den, má nový disk seagate a píše mi obdobné hodnoty u atributu raw read ... . Jak to prosím dopadlo s Vaším diskem ­- funguje stále nebo jste jej musel reklamovat?
Díky za info.
Odpovědět0  0
cfa | 14.1.200515:19
jeste doplnim ze active smart mi pise ze je to vse ok, kritickou hodnotu mam 67
Odpovědět0  0
mongolcfa@gmail.com | 14.1.200515:03
mam 3 mesice stary hitachi 160GB 8MB Cache a najednou mi seek error rate spadl ze 100 na 99, RAW hodnota je 10000.... Je to duvod k panice pripadne k reklamaci???
Odpovědět0  0
Worm | 14.1.200515:24
Já mám u dva roky staré Baracudy value 81 a RAW 14526396.
Odpovědět0  0
JLC | 26.1.200520:22
Moj seagate ST380011A ma tiez asi 2 roky, a raw 197,048,604 ... mam trochu strach, ale warn je tam uvedena 30 a mam value 82 ... tak chvilu by este mohol vydrzat ... ale divne je, ze mi pribudne priemerne asi 1­-1,5 seek error rate v raw za sekundu, aj ked je disk viac menej v klude, ked nepracuje, iba sa toci ... a az cca 60­-70 za sekundu, ak pracuje naplno ... zda sa mi takmer nemozne ­(alebo hrozne­): aby to naozaj zodpovedalo poctu ­"... chybných seeků ­(přemísťování hlavy nad stopu plotny­)"
Odpovědět0  0
Worm | 26.1.200520:36
Mám stejný disk a hodnota Raw Error Rate je 222 989 946. Kdykliv zmáčknu tlačítko obnovení hodnot ve SpeedFanu tak hodnota vždycky vzroste.
Odpovědět0  0
Worm | 26.1.200520:38
Aha, koukám, že reaguejš na můj příspěvek. :D No aspoň vidíme, jak ta hodnota pěkně roste.
Odpovědět0  0
snich (9) | 26.1.200521:53
jsem na tom stejne ale mam uz asi miliardu erroru ­- disk sel vcera na reklamaci ­(ale spis vsazim na to ze ho vezmou diky vadnejm sektorum­) takze bych se nedivil kdyby to u seagateu byl standardni jev ...
Odpovědět0  0
vilo999 | 31.1.200517:28
Ja mam disk ST3120026A, 120 GB. Je asi 3 roky stary, ultra ATA. Seek error rate mi tiez rastie kazdym refreshom. Teraz mam 970734D. Tak je to pri diskoch seagate v poriadku alebo mam radsej zalohovat data a kupit rychlo novy?
Odpovědět0  0
acelists@atlas.sk | 19.8.200512:25
Mam asi presne rovnaky disk ako ty ­(8MB cache­) a kupil som ho pred 3 dnami. Nestihol som nan ani poriadne prekopirovat data. Raw read error aj ECC recovered su v miliardach, value je 65 a klesa. Raw seek error tiez rastie. Vsetko rastie s kazdym refreshom alebo pouzitim disku ako tu vsetci pisu. Dufam, ze je to u seagate spravne a tato diskusia mi to potvrdzuje.
Odpovědět0  0
vilo999 | 31.1.200517:35
btw mne pribudne tak 10­-20 za sekundu ked nepracuje...
Odpovědět0  0
s_iege_l@yahoo.com | 14.1.200511:50
ja mam v pc aj jeden starucky maxtor 20 GB, ale ten co uz zazil, chybaju mu na napajani 2 stredne koliky a v pohode ide a to ho nenosim ani v nejakom antistatickom obale len tak do vrecka a ide sa.
Nemozem na neho povedat krive slovo :­)

Odpovědět0  0
noname@post.cz | 12.1.200514:23
Můj poznatek je ten, že nejvíc škodí HDD pohyb za provozu, například kopnutí do počítače nebo různé přemisťování zapnutého počítače.
Odpovědět0  0
aibo | 12.1.200511:37
Mal som hdd seagate ST380013AS so SATA,po 2 rokoch mi odisiel a ho vymenili za ST380017AS, ma NCQ.V Speedfanu mi zobrazuje skoro rovnake hodnoty SMART ako ten stary.Fittness ma na 49 percentach a podla tohto clanku by mal byt novy HDD na 100 precent ? Co si mam o tom mysliet.
Odpovědět0  0
aibo | 12.1.200511:36
Mal som hdd seagate ST380013AS so SATA,po 2 rokoch mi odisiel a ho vymenili za ST380017AS, ma NCQ.V Speedfanu mi zobrazuje skoro rovnake hodnoty SMART ako ten stary.Fittness ma na 49 percentach a podla tohto clanku by mal byt novy HDD na 100 precent ? Co si mam o tom mysliet.
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 12.1.200511:50
Položkou fitness se nezabývejte! Důležité jsou jednotlivé položky S.M.A.R.T.u v kolonce Raw.
Odpovědět0  0
Prcek | 30.1.200523:15
Tohle by me docela zajimalo. Ukazatel Fitness mi ukazuje u noveho disku 56 %. U predchoziho disku, ktery jsem mel 3 roky mi Fitness ukazovalo skoro 100 %. Co tedy znaci tato polozka? Proc neni tak dulezita jako jednotlive polozky S.M.A.R.T.? Je pravdou, ze vsechny polozky mam v poradku, ale to Fitness mam jen 56 %. Vubec to nechapu :­-/
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 30.1.200523:26
Fitness je jen autorem SpeedFanu přepočítaný ukazatel pro ­"hloupé­" uživatele, kterým tak jedno číslo řekne, jak jsou na tom. Jedno číslo se všemi výhodami a nevýhodami. U Seagate ho nelze brát vážně kvůli logování Raw Read Error Rate.
Odpovědět0  0
karob (4) | 11.1.20059:32
mám 2 roky starý WD disk 10GB, který mi odešel. Projevuje se to tak, že při startu PC jej bios nerozezná. Disk přitom ­"klepe­", je to takové to kovové zvonivé cvaknutí, asi to klepou hlavičky při pokusu o najetí na správnou pozici.

Co je ale zajímavé: když jej nechám aspoň týden vyndaný a bez provozu, tak naběhne a všechny diagnostické utility ukazují, že je OK. Má ve SMARTu nějaké ­"Seek Error Rate­" hodnoty a ještě něco, nemám to teď u sebe, ale běží spolehlivě i několik dní, dokud nevypnu PC. Pak už nenaběhne, dokud si zase aspoň týden ­"neodpočine­". Soft reset mu nevadí, vadí až to, že se přestanou točit hlavičky.

Co mu je?

Odpovědět0  0
Riccardo | 24.1.200514:20
... a seš si jistý, že mluvíš o HDD a ne o manželce ? :­-­) Možná že ten disk už chce jenom do důchodu ...
Odpovědět0  0
Míra | 1.2.200617:00
A nechtěl bys mi ho prodat?mám stejný a potřeboval bych ho!!!jestli jo, tak mi napiš co za něj chceš. dík
Odpovědět0  0
Lester | 24.7.200612:15
Cus...ja mam ten HDD taky a prodal bych ti ho. Napis mi kdyztak na mail, pokud o nej mas jeste zajem.
Odpovědět0  0
misticjoe | 10.1.200513:43
je fakt, že už mi taky pár disků odešlo... když mi nešlo o data, použil jsem lowlevel formát ­- obvykle to pomohlo... s tím mrtvolným diskem od IBM jsem se také setkal... našel jsem doma starou utilitu IBM Recorvery a uvedl ho do provozu asi na měsíc ­(ale disk musel být nastavený pod určitým úhlem, aby běžel­). jednou jsem se dokonce setkal s diskem, který bylo nutné zabalit do ručníku, zapnout comp a tak po půl hodině se rozeběhnul... to bylo v době, kdy jsme většina smrtelníků měla 40MB disky a tohle byl 320MB od matky z práce ­- vydržel mi takhle běhat rok... ale pravda je, že mám doma pár starých disků počínaje 210MB ­(ta dokonce jednou zažila mrštění o stěnu­) a konče Seagatem u Amigy 1GB a všechny běžej spolehlivě už několik let... dokonce i ten můj archivní 40MB, který mám už jen tak z nostalgie... a ten zažil věcí ­(věšení na kšandě, chod v jakékoliv pozici, házení z druhého patra kamarádovi atp.­)...
Odpovědět0  0
v1s1on | 9.1.200513:21
heh tak to sem zvedavej jak dlouho mi vydrzej 2x sata 200 GB... dou dany hned pod disketovkou, takze nemaj mezi se bou moc mista, nastesti je jeden pujcenej takze az se vrati tak tam dam nejaky chlazeni... todle si myslim, ze by melo stacit :­) http:­/­/www.czechcomputer.cz­/product.jsp?artno=26045 chladi ze spoda....
Odpovědět0  0
Worm | 8.1.200519:55
PC Alert mi momentálně ukazuje napětí 4,88 ­(+5 V­), 12,20 ­(+12V­) a 3,37 V ­(3,3 V­). Jak jste na tom vy?
Odpovědět0  0
snich (9) | 8.1.200516:34
zdravim ­- SpeedFan mi nechce ukazovat Reallocated Event Count ­- jen Reallocated Sector Count ­(Warn mam 36­) ­- da se to nekde zapnout? mam Barracudu 120GB SATA ­- dikes
Odpovědět0  0
Extreme cooling | 7.1.200523:42
mám asi už 10 rok Quantumm Fireball 1Gb.
Rychlost oproti tehdejsim WD byla az 4X větši Q 80Mb­/min WD 20Mb­/min.
Tata mě řikal že byly rychly ale odchazely!!!!
10let opravdu 10 let disk vystřídal asi 20 PC Nosím ho místo CD­-RW ­(pokapsách­)
v novejch základkách jede jak raketa!!!! skoro jak muj WD 160JD S­-ata ;­)­)­)­)
klidně snese i přechody teplot...akorát za ty leta dost hučí ale to je ložiskama chtěly by namazat :­)­)­)­)
Představte si že sem ho pujčil kamošovy a ten než mě ho dal tak MU SPADL Z 50Cm na koberec rozplácl se na zem a přiletěl pes A ODBěHL S NÍM V TLAMĚ!!!!!!........DISK FUNGOVAL A Běží dodnes výroba 1994
Můj chrčák 11let starej ­""""""QUANTUM FOREWER­"""""
Odpovědět0  0
Glin | 7.1.200523:27
Tak hlavniho disku mi to SMART ukazuje
UDMA_CRC_Error_Count Raw 4
A teplotu 51C a nejhorsi 74C

A u druhyho disku zase
Seek_Error_Rate Raw 588618508
(prvni je Maxtor 80 a druhej SG 40­)
Ostatni hodnoty jsou snad OK. Mam se strachovat?

Jinak diky za clanek, fakt peknej, i za prinosnou diskuzi.
Odpovědět0  0
Slavomir Skopalik | 7.1.200522:43
Autor si zde plete vzlneni vstupniho napeti se zvlnenim vystupniho napeti, dale si plete zvlneni a elektromagneticke ruseni.
Jak funguje zdroj PC: stridave napeti se usmerni do 100 pulzu­/sec ­(v nasich zemepisnych sirkach­), tyto proudove pulsy nemaji zrovna
pekny prubeh, jelikoz je hned za diodamy elektroliticky kondenzator. Nasledne se vse naseka na frekvenci asi tak 20 ­- 100 KHz ­(strilim od oka­), pak transformuje a pak usmerni. Takze PC je velmi odolne proti ruseni na vstupu ­(neplest s uderem blesku, to je uplnene neco jineho­). Posledni poznamka je k vykonym motorum. Tam zcela urcite nespadaji vrtacky a podobne hracky ­(okolo 1KW­). Ruseni zpusobuji predevsim polovodicove menice, ktere vytvareji na siti vissi harmonicke, ale to PC primarne nevadi, vadi podpeti, vadi kdyz vyschne ten elektrolit, vadi pretizeni toho zdroje.
Odpovědět0  0
zdeneksoft (48) | 7.1.200520:00
Mam 2 disky WD 9.1GB ­(bezi uz 5.25 roku­) a 80GB ­(bezi 2.25 roku­) a oba jsou vzatim v pohode, ani jeden vadny sektor, nizky spin up time, proste parada. Musim zaklepat na drevo:)
Odpovědět0  0
Adams | 7.1.200519:28
podle toho, co mi SMART vyplivl by oba moje disky ­(Barracuda 60GB a Maxtor 60GB­) měly být těsně před smrtí, eventuelně i po ní, i když navenek se tváří bezproblémově..
Odpovědět0  0
ozana (100) | 7.1.200519:01
Jednou jsem viděl PC od HP, na kterém po zapnutí vypisoval BIOS něco ve smyslu ­"zazálohujte data a vyměňte disk ­- je vadný­". Tak snad proto tam ta volba je.
Odpovědět0  0
efo | 7.1.200518:27
Mam disk Seagate U5 5400 rpm, mam ho v komplu uz 4 roky, a zatim jeste nikdy jsem s nim nemel problem.. ­(musim to zaklepat­) Pouzivam ho jako systemovy, ne jako prenosny a pocitac pouzivam kazdy den..
Odpovědět0  0
SHARKER | 7.1.200517:00
..ten zvuk na prvej stranke ..presne odpoveda tomu zvuku co disk vydaval pri citani dat z niektorych oblasti...
1. particia bola ntfs a ta bola poskodena..2. particka bola ok..som z nej thal aj HL2 a doom3....
..no proste tie 2 dni fungoval disk este dobre......mal vela bad sektorov...ale na ten 3 den bol kaput...
..ten mp3 zvuk..je presne taky isty.....
https:­/­/www.svethardware.cz­/sh­/media.nsf­/w­/3DDE0B7DAF994525C1256F600066CFCC­/$file­/Click_of_Death.mp3
keby som bol vedel ze disk odide uplne tak spravim zalohu..no co uz som proste blb...
tak mi treba.. :­'­-­(
Odpovědět0  0
SHARKER | 13.1.200521:31
uz mam novy vyreklamovany disk..a frci zatial spolahlivo..treba si davat pozor a hlavne zalohovat!!!!
prist o 120Gb je daco stranšéééé
Odpovědět0  0
SHARKER ..som blb.. | 7.1.200516:21
Hitachi Deskstar Vancouver 3 7K250 IDE P­-ATA, 120GB, 7200RPM, 8MB
..som ho mal v usb2.0 case........od vipower a zapnuty som ho mal polozeny na case od kompu.....
..a preto ze som blb a nepozorny smoliar a coze sa nestalo.....ten zapnuty disk mi spadol na zem....som zachytil nohou kabel a bolo posrande.....tak smrtelny vyraz v mojich ociach nikto ini ako moj kamos asi nevidel...
..disk sa z toho spametal a fungoval este 3 dni......a behom 12 hodin 3 dna ­(bol to piatok­) bol kaput...rano isel a poobede us ne.....takze vsetkym co maju externe disaky radim ZALOHUJTE!!!!!!!!!!!

STRATA 120gb JE DACO STRASNE..................
Odpovědět0  0
Pakoš | 7.1.200513:26
K čemu je tato položka v biosu­-to umi bios tyto hodnoty sledovat nebo vyhodnocovat?
Odpovědět0  0
Peppa | 7.1.200510:21
Mám 30GB Maxtora ­(pro systém­) a používám HDD health pro sledování parametrů S.M.A.R.T.u. Aplikace pořád řve, že je vysoká teplota disku ­(46?°­). Když na něj sáhnu, tak je studený. Jediné co žhne je jeden z chipů elektroniky ­- nejde na něm udržet prst. Nekteré hodnoty mi to hlásí jednou o jednotku nižší číslo a za chvíli zase změnu na původní hodnotu.
Odpovědět0  0
Bevi | 7.1.200512:09
jj u tech Maxtoru je to divne, me to porad hlasi teplotu kolem 70 stupnu
Odpovědět0  0
lubos | 21.1.200514:51
Jeden z disku co jsem sledoval jsem instalil do takoveho mikro_ATX case. Jedna se o maxtor 40GB ­(jednoplotnak­). Je tam nainstalovan linux, a pres smart status je teplota obvykle 40­-45stupnu. Disk neni chlazen, neni v case ani nejak pruvan nebo neco a disk je skutecne pomerne horkej. Odpovidalo by to tem stupnum.
Nicmene, co jsem chtel napsat, ze jsem casto videl, e se teplota nahle ­( i pres ucitou zatez­) zmenila .. treba 44­->42, pak 43,44. Jakokdyby si disk uvnitr neco zreguloval na chvili a tim teplota klesla. Jestli je to tak, nebo jde jenom o problem cidla .. nevim.
Tyhle cipy na maxtorech dost pali, to je fakt. Ale pokud se chladi komplet disk ­( ovivani zepredu­) tak neni tak horkej , jenom teplej.
Odpovědět0  0
traktor | 7.1.20059:56
jednoznacne nejlepsim programem pro prohlizeni ­- praci se s.m.a.r.t. udaji z hhd je activesmart ­( http:­/­/www.ariolic.com­/activesmart­/ ­). Lze tam nastavit ruzne moznosti reportu smart atd. Speedfan se tomuto programku nemuze rovnat. Jedinou nevyhodou je, ze neni zadara. Ale sikovny uzivatel si s tim dokaze poradit :­). Co se tyce provozu hdd vseobecne. Podle me je jednoznacne nejvetsim zlem pro hdd vysoka teplota stejne jako pro jine komponenty, i kdyz hdd na vysokou teplotu trpi diky sve konstrukci zdaleka nejvic. Druhym zlem v poradi jsou vykyvy v napeti el. site. Coz resi celkem obstojne UPS..a nemusi stat zrovna majlant. Mam APC Back­-UPS RS 1000 za 8000,­- a spokojenost. Za samozrejmost bych povazoval kvalitni zdroj s adekvatnim vykonem pro danou sestavu. Souhlasim s tim, ze problemy muze delat i umisteni disku u zdroje­(nekvalitniho­), vybrace op. mechanik ci vetracku. Ale je to nesrovnatelne mensi zlo nez predtim uvedene. Vymenovat hdd po roce porad za novy se me zda ponekud prehnane. Samozrejme vzdycky zalezi na stesti a na kuse. Ale, kdyz si clovek nevybere zrovna nejaky vadny kousek a stara se o nej dobre ­- 2x8cm fan, thermaltake 420w zdroj, UPS backup a zadny narazy do case behem behu PC ­- tak hdd vydrzi v podstate dele. Jako priklad muzu uvest situaci, kdy jsem mel 2 40GB WD v raid 0 a u nich 2x8cm fan. Pul roku jeli naprosto perfektne a bez jedinyho problemu. Pak sem je diky jejich ­"spolehlivosti­" soupl do serveru, kde nebylo dobre vyresen proudeni vzduchu tj. nemel vetracky a disky, ktere tak perfektne jeli na mym PC v serveru odesli behem 3 tydnu. Ted mam v kompu jeste stary dva 120 GB WD a jedou v raid 0 uz 2 roky 16 hodin denne a bez problemu.
Odpovědět0  0
ja@ja.sk | 7.1.20050:21
ja mam sg 120gb ata a podla speedfanu a tu spominanemu vysvetleniu smart­-u by mal byt uz davno k.o. :o­) asi zla detekcia... mb mam gb 7n400 pro2
Odpovědět0  0
Turrican | 6.1.200516:47
Neví prosím někdo jak zjistit počet přealokovaných vadných sektorů do záložní oblasti?
Mám totiž disk WD 60 GB na kterém postupně přibývají vadné sektory, Data Lifeguard je při Extended testu najde a přealokuje je, takže disk pak po druhém spuštění testu už disk projde a zase chvilku běží normálně ­(teď asi měsíc, před půl rokem asi tři měsíce­). Pak ale zase začne pomalu kolabovat a je nutné to celé opakovat.
Jenže se obávám, že když ho budu reklamovat, tak udělají to samé a vrátí mi ho jako funkční a ještě mi naúčtují neoprávněnou reklamaci, takže mě zajímá jak zjistit počet přealokovaných vadných sektorů do záložní oblasti, abych alespon timhle mohl argumentovat.
Jinak problémy má nejen s Raw Read Error Rate ale i s Seek Error Rate.
Odpovědět0  0
Petr Nowak | 15.2.20069:38
Pisu sice dost pozde, ale:
Nejlepsi je pouzit utilitu vyrobce HD. Pokud ti tato zahlasi chybny disk, tak pokud jde vytisknout a vzit s sebou na reklamaci. Pak s tim nebyva problem.
Odpovědět0  0
1  2  
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.