reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingdom Come: Deliverance, nadějné sázavské RPG

26.9.2016, Jan Vítek, preview
Kingdom Come: Deliverance, nadějné sázavské RPG
Společnost Warhorse Studios už od roku 2011 pracuje na hře, která bude zajímat zvláště české hráče. Jde totiž o RPG z prostředí samotného srdce českých zemí, a to na počátku 15. století. My se na ni teď podíváme podrobněji.
Společnost Warhorse Studios byla založena právě v roce 2011, takže hra Kingdom Come: Deliverance bude její prvotina, ovšem samotní vývojáři rozhodně nejsou žádní zelenáči. Naopak jde o ostřílené matadory, kteří dříve pracovali v 2K Games, Bohemia Interactive či ALTAR Games. Nyní je vede Daniel Vávra, který pracoval už na hře Hidden and Dangerous nebo také na původní Mafia: The City of Lost Heaven i na druhém dílu.





Samotná hra, ač má Warhorse Studios podporu jednoho z nejbohatších českých podnikatelů, je financována i díky příspěvkům uživatelů z Kickstarteru. Vývojáři původně žádali 300.000 liber, což by pokrylo desetinu plánovaného rozpočtu, ovšem zájem lidí byl takový, že tato částka se vybrala už za necelé 2 dny. To si vyžádalo brzkou reakci, v níž vývojáři slíbili, že za další vybrané peníze bude hra patřičně vylepšena. Postupně tak slíbili možnost hrát za ženskou postavu, turnajový mód, kvalitní soundtrack od živého symfonického orchestru nebo i psího společníka. Nakonec se vybralo přes 1.100.000 liber, čili asi 36 milionů Kč.

Pro Kingdom Come: Deliverance byl vybrán CryEngine 3, díky němuž má hra fungovat na Windows, PlayStation 4, Xbox One, ale také na Linuxu a Mac OS X (ovšem zrovna linuxová verze asi v dohledné době nebude a v případě Mac OS X to vypadá stejně). Plánovány jsou celkem 3 díly, čili akty, jež mají celkově nabídnout 70 hodin zábavy a nyní je už jasné, že první díl dorazí až v příštím roce, i když jsme se jej měli původně dočkat ještě letos. Zájemci už ale mají k dispozici betaverzi hry, která vyšla letos na jaře a určena byla pochopitelně pro utišení hladu původních přispěvatelů. Ještě letos bychom se alespoň měli dočkat přesného data, kdy hra přijde na trh.





Čím by nás měla tato hra ale zaujmout krom toho, že nás zavede do drsného středověku českých zemí, do doby sotva dokončeného Karlova mostu a působení Jana Husa, jehož smrt a následné husitské války pozdržely nástup renesance? Jde o herní svět o rozloze cca 16 kilometrů čtverečných z oblasti Sázavska (konkrétně u města Rataje nad Sázavou), který by se měl vyznačovat historickou přesností. Nepotkáme v něm tedy žádné mýtické bytosti, k nelibosti některých zahraničních fanoušků také žádné cizí rasy a už vůbec ne místního geroje s ľahkým guľometem v ruce.

Samotný hráč se bude moci přiklonit k jednomu ze tří zaměření. Může se z něj stát rytíř, zloděj nebo bard, který se z nepříjemných situací zpravidla vykecá, přičemž tato kariéra bude mít prvky RPG - hry na hrdiny. Přímo se nabízí otázka, jak by to mělo být s možností hrát za ženskou postavu, neboť žena jako bojový rytíř v 15. století, to už by tu rovnou mohl být i onen kulomet (Pannu orleánskou vynechejme). Ale už víme, že tu bude možné hrát za ženu jen omezeně, a to v rámci vedlejších úkolů.

Dočkat se máme živého světa se svým právním režimem a ekonomikou, čemuž bude přizpůsobeno i chování postav. Hráč se bude muset starat o vlastní výbavu, jezdit na koni (ten bude kapitola sama pro sebe), měl by mít i psa (dle výsledků financování) a především se bude muset naučit bojovat, pro což byl prý připraven unikátní systém. Využívat budeme chladné zbraně, ale také projektilové zbraně jako luky, kuše, snad i praky, apod. Zvědaví také můžeme být na zpracování velkých bitev, kde budeme hrát roli jednoho z mnoha.

Můžeme tak doufat, že Kingdom Come: Deliverance nám předloží opravdový středověk včetně reálií a myšlení i konání lidí.
reklama