reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kioxia ukázala možného nástupce pamětí QLC NAND Flash

18.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Kioxia ukázala možného nástupce pamětí QLC NAND Flash
Společnost Kioxia, jak se už pár měsíců nazývá bývalá Toshiba Memory, představila nový typ pamětí NAND Flash, které mají umožnit pokračovat ve vývoji po pamětech QLC NAND Flash. Jde především o paměťovou hustotu.
Kioxia mluví konkrétně o pamětech Twin BiCS Flash, přičemž my už její BiCS známe prostě jako vrstvené paměti NAND Flash, čili už dnešní standard. Používají se většinou ve verzích se 64 nebo 96 vrstvami a s buňkami typu TLC (tři bity) nebo QLC (čtyři bity). Twin BiCS Flash by se ale měly uplatnit pro paměti ukládající ještě více bitů do jedné buňky, takže lze mluvit o PLC (Penta-Level Cell) a případně dalších. 
 
Problém přitom je, že s rostoucím počtem bitů ukládaných do jedné buňky prudce roste i množství úrovní náboje, které SSD kontroler musí být schopen zapisovat a rozeznávat. Pro jeden bit tak platí dvě úrovně (0,1), pro dva bity pak čtyři (00,01,10,11), pro tři bity osm úrovní a pro čtyři bity už rovnou šestnáct, a tak dále. Jde prostě o 2x, kde hodnota X rovná se počet zapisovaných bitů do buňky. 
 
 
 
Kapacita jednotlivých buněk pochopitelně nemůže růst donekonečna. Nastávají problémy s udržením náboje, a tedy i informace v průběhu času, s rychlostí zápisu i s počtem mazacích a zapisovacích cyklů, které buňky zvládnou. Proto se hledají nové technologie a Kioxia věří, že jednu z nich našla v podobě buněk "semi-circular floating gate cells (FG)". Ty mají nastoupit za klasické CT (Charge Trap Cells), a to konkrétně "circular charge trap cells". 
 
Jde tak o novou strukturu buněk, která má zajistit větší okénko pro programování (zápis do buňky), a to i navzdory tomu, že jsou menší než CT. Tím jde o slibnou technologii, jež by mohla nastoupit po QLC NAND, ačkoliv ještě není úplně jasné, zda opravdu v podobě PLC buněk. 
 
Je tak dobré vědět, že stále existuje tato třetí cesta pro navyšování kapacity pamětí NAND Flash. První je klasická, a sice zmenšování buněk pomocí pokročilejších výrobních procesů, které ale už v minulosti narazilo na limity, které dohnaly výrobce k tomu, aby použili druhou cestu, a sice vrstvení pamětí. Dnes už tu máme 128vrstvé čipy a výrobci udávají, že vidí cestu pro vytvoření i 500 či 800 vrstev. 
 
Právě vrstvení vypadá jako ta nejlepší cesta, nicméně dle Kioxie jsou výhody zvyšujícího se počtu vrstev nad 100 pro výrobce stále menší a menší. Na druhou stranu, zvyšování počtu bitů ukládaných do jedné buňky přináší exponenciální zvyšování úrovní náboje, takže tento způsob také nevypadá zrovna ideálně.
 
Nicméně Kioxia chce spojit zápis více bitů do buňky s tím, že ony samy budou menší, což je velice zajímavá kombinace pro zvyšování celkové paměťové hustoty. Jde ale zatím o technologii budoucnosti, však pro příští rok si Kioxia připravuje již paměti BiCS5, a to právě se 128 vrstvami a rovněž firmy SK Hynix (4D NAND) a Samsung (V-NAND v6) už dosáhly 128 vrstev. Co přijde po nich, to se teprve ukáže, ale nedá se očekávat, že by se "růst pamětí do výšky" brzy zastavil. 
 


reklama