reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Klávesnice Corsair K60 Pro využívá zbrusu nová tlačítka Cherry MX Viola

15.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Klávesnice Corsair K60 Pro využívá zbrusu nová tlačítka Cherry MX Viola
Společnost Cherry MX, nejznámější výrobce tlačítek pro mechanické klávesnice, letos na začátku roku ohlásil nový typ Viola, který by měl dle jejích slov znamenat konec membránových klávesnic. 
Corsair je tak první, nebo alespoň jedna z prvních firem, která nová tlačítka Cherry MX Viola použije v praxi, a to v tomto případě na modelu K60 Pro Mechanical Gaming Keyboard.
 
 
Jde o klávesnici s klasickým rozložením a plnou velikostí, čili i s numerickým blokem. Nevidíme tu ani žádná přídavná tlačítka nebo další neobvyklé prvky, takže speciální funkce budou jako obvykle zajišťovat běžné klávesy s využitím přepínače. 
 
 
Samotný výrobce mluví o vysoké mechanické odolnosti dané hliníkovým rámem, RGB podsvícení s jednou diodou na klávesu, plném NKRO a právě i o speciálních funkcích pro ovládání zvuku a multimédií, i když na nich dnes už není speciální v podstatě nic. 
 
Tato klávesnice je tak zajímavá v podstatě "jen" kvůli svým tlačítkům Cherry MX Viola, jež řadíme mezi mechanická a jak ukazuje následující obrázek, jsou také pozoruhodně jednoduchá. 
 
 
Pokud obrázek odpovídá skutečnosti, pak tu máme v podstatě jen dva plastové výlisky, a to základní schránku a pohyblivý dřík, který je navlečen na pružinku a nakonec je tu kovový kontakt zajišťující sepnutí elektrického obvodu. 
 
Cherry MX chce tímto způsobem nabídnout alternativu nejen pro klasické membránové či správně hybridní membránové klávesnice, které stojí sotva pár set korun, ale také konkurenční modely tlačítek jako Gateron, Kailh či Outemu, jichž se v posledních letech vyrojilo více než dost. A ačkoliv na to obrázek nahoře nevypadá, Violet umožní využití standardních kláves pro křížkový dřík, takže výměna za ztracené a poškozené čepičky nebude složitá. 
 
Co se týče vlastností tlačítek Violet, ta kladou 45g odpor, což odpovídá třeba modelu Cherry MX Red, přičemž celková hloubka stisku je jako obvykle 4 mm a sepnutí obvodu nastává už v polovině stisku, což je také obvyklé. Směrem dolů by se ale odpor stisku měl zvyšovat, přičemž oněch 45 g platí právě pro hloubku 2 mm. 
 
 
Corsair sám ovšem nabízí hned tři verze své K60 Pro. První je s RGB podsvícením tak, jak ji vidíme nahoře. Pak je tu ale také Corsair K60 Pro Mechanical Gaming Keyboard s pouze červenými LED, a tedy s nižší cenou a vedle ní ještě Corsair K60 RGB Pro SE Mechanical Gaming Keyboard s podložkou pod zápěstí a odolnějšími PBT klávesami. 
 
 
Pokud jde ovšem o ceny, pak ty zrovna příznivě nevypadají, alespoň pokud jde o nabídku Corsair K60 RGB Pro Mechanical Gaming Keyboard za 110 liber (cca 3300 Kč). Za takovou se dají sehnat i mnohem lépe vybavené modely s "pořádnými" tlačítky Cherry MX, a tak lze doufat, že jde o chybu či jen dočasnou částku kvůli dosud neznámé ceně. 
 
Zdroj: Hexus


reklama