reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kniha Průvodce světem kapesních počítačů

7.6.2007, Petr Hájek, článek
Kniha Průvodce světem kapesních počítačů
Aneb "PDA na dlani," je titul z virtuálního pera Josefa Tkáče a Ondřeje Zaorala. Je to kniha plná zajímavých informací a poznatků posbíraných během dlouholeté praxe obou autorů. Publikace si mě osobně jednoznačně nejvíce získala svým důrazem na ukázky využití kapesního počítače v běžném životě.
Obecně řečeno se kniha zaobírá otázkami typu "Co je to kapesní počítač," významem a využitím PDA, zabezpečením počítače, bezdrátovými technologiemi a nechybí ani doporučené aplikace pro PDA a slovník pojmů. Autoři však pojali otázku PDA skutečně, jak se říká, "zgruntu" a začínají namísto rovným vpadnutím do problematiky malým historickým okénkem, jak to vlastně s PDA bylo. Vzápětí čtenáře postaví před poměrně zásadní otázku - proč si vlastně kapesní počítač koupit? Na odpovědi však již netrvá a naopak svého čtenáře ráda a ochotně poučí, co od PDA v praxi čekat. Ano, v praxi. Myšlenkou nasazení PDA v praxi je kniha přímo prodchnuta a tato idea tryská ze všech slov i vět. Autoři se totiž v žádném případě nesoustřeďují na suchopárné výčtové sumáře, proti kterým je 800stránkové vysokoškolské skriptum na téma "Eulerovy integrální substituce v denní praxi" vrcholně zábavné, ba přímo bestsellerovsky-extatické beletrické čtivo. Naopak, naprosto vše, od prvního zasazení PDA do života, až po jeho praktické využívání, je tu rozebráno s důkladností první pražské pitvy doktora Jesenia.

Kromě konkrétních modelů z praxe se autoři v míře neméně důsledné věnují i faktům a poznatkům obecným, což zaručuje knize prakticky neomezenou nadčasovost. Mám takový dojem, že principy v pozadí procesu vedení úkolovníku budou stejné dnes jako za sto let. Typickým příkladem tohoto příjemného přístupu je kupříkladu kapitola 4. věnující se tématu "Pro koho je kapesní počítač určen." Zde se objevují jakési archetypy uživatelů (od studenta, přes technického pracovníka, manažera, ekonoma, až třeba k doktorovi). U každé z těchto profesí je následně detailně rozepsáno, co od PDA může daný uživatel čekat, jak mu zpříjemní život, jaké typy aplikací pro něj padají v úvahu a mnohé další informace. Vítám, že autoři nezapomněli ani na dámskou a dětskou třetinu uživatelů domácích PDAček... (Mimochodem, znám několik případů, kdy osoby zprvu odmítající PDA změnily názor o 180° po zahrání hry Insaniquarium)



Co se týče kapitoly obecného využití PDA, tak ta je opět velmi podrobná, od elektronického mobilního bankovnictví, přes správu rodinných financí, až po GPS navigaci. Nechybí ani hry, multimédia, využití PDA v kombinaci s dalšími koníčky atd. S povděkem kvituji, že lze v knize najít i velmi podrobné informace o bezpečnosti PDA, jejíž obecná fakta a přístupy lze použít prakticky na libovolném dalším digitálním zařízení (ochrana ve více úrovních, fyzická, ...). Pracovněji založený čtenář jistě ocení i kapitolu věnovanou implementaci PDA do podniků malých i velkých a jak konkrétně kapesní počítač v práci využít, kromě relativně běžných pozic typu "skladník" tu je třeba i minikapitolka "PDA v zemědělství." Jak se dá u podobně zaměřené knížky očekávat, nechybí ani základní výčet softu pro 2 nejrozšířenější platformy - Palm OS a Pocket PC. K dokonalosti tak chybí už jen nějaký ten Symbian a Java.

Paperbacková kniha má 200 stran a je psaná popisným a výstižným stylem s již zmíněným důrazem na praktické příklady. Gratuluji autorům ke skvělému a nadčasovému dílu, ze kterého jsem se sám (ač dlouholetý uživatel kapesního počítače) dozvěděl spoustu zajímavých informací (dalo by se definovat jako množství přiměřeně větší než malé a zároveň menší než středně-vysoké).
reklama