reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kodak přišel se snímači obrazu, pro které tma už nebude překážkou

15.6.2007, Milan Šurkala, aktualita
Kodak přišel se snímači obrazu, pro které tma už nebude překážkou
Špatné světelné podmínky (šero, tma) jsou pohromou pro každého fotografa. Aby snímek k něčemu byl, musí se zvětšit citlivost ISO, což dramaticky zvyšuje šum v obraze zejména s malými snímacími čipy nebo použít delší čas snímání, což zase...
Špatné světelné podmínky (šero, tma) jsou pohromou pro každého fotografa. Aby snímek k něčemu byl, musí se zvětšit citlivost ISO, což dramaticky zvyšuje šum v obraze zejména s malými snímacími čipy nebo použít delší čas snímání, což zase vyžaduje stativ (stabilizace při dlouhých časech rozhodně ostrost nezajistí) a neumožní focení rychlých předmětů ve tmě, mají-li tyto být ostré.



V roce 1976 přišel vědec Kodaku, doktor Bryce Bayer, se svým vzorem snímače, který obsahuje pro každý pixel čtyři snímací plochy, dvě zelené, neboť lidské oko je na zelenou nejcitlivější a dále modrou a červenou. Ačkoli tento systém v praxi funguje již přes 30 let, má své nedostatky.

Jeho vylepšením má být nový vzor, který rovněž vymysleli v Kodaku. Ten sice ponechává dvojnásobné množství zelených pixelů, červené a modré pixely, ale nově přidává ještě bezbarvé pixely. Vzhledem k tomu, že nejsou nijak filtrovány a prochází jimi světlo všech vlnových délek (předpokládám, že je zde alespoň omezení na viditelné světlo, případně infra), jsou mnohem citlivější a lépe tak získávají světlo ze scény.

Tyto nové pixely tak velmi dobře "zajistí světlo" na fotografii i při špatných světelných podmínkách, barevné pixely pak zajistí jeho výslednou barvu. Technologie výroby nových snímačů CMOS a CCD může zůstat podobná, bude však vyžadován nový software, který surová data (RAW) ze snímače správně zpracuje. Tyto snímače se nejprve objeví v mobilních telefonech a v průmyslových nebo vědeckých odvětvích. První vzorky se mají objevit počátkem příštího roku 2008.

Zdroj: www.pcworld.com, www.cdrinfo.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama