reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kompatibilita procesorů K10 se starými deskami a K8 s novými zaručena?

24.7.2007, Pavel Boček, aktualita
Kompatibilita procesorů K10 se starými deskami a K8 s novými zaručena?
Všem je jasné, že když společnost AMD přerušila vynikající historii socketu 462 (socket A) a začala provádět machinace se sockety 754, 939 a AM2, nebyl to šťastný krok. Kromě nemožnosti upgradovat dnešními výkonnými procesory se objevila...
Všem je jasné, že když společnost AMD přerušila vynikající historii socketu 462 (socket A) a začala provádět machinace se sockety 754, 939 a AM2, nebyl to šťastný krok. Kromě nemožnosti upgradovat dnešními výkonnými procesory se objevila i řada zákazníků, která z nejistoty věcí příštích přešla již dříve k Intelu. To se ale dnes má změnit. Dle serveru The Inquirer majitelé desek s paticí AM2 nebudou mít problémy s přechodem na 65nm procesory (čipy K10 - Phenom X4 GP-7000 s jádrem Agena, Phenom X2 GS/GE-6000 s jádrem Kuma a K8 - Athlon X2 BE/LS-2000 s jádrem Rana), ale dokonce nemají nastat komplikace ani s 45nm procesory s jádry Deneb, Propus a Regor, které budou mít řadič pro DDR2 i DDR3 paměti; pouze nebude možno použít HyperTransport 3.0.



Zároveň díky integraci stejného 95A VRM (Voltage Regulation Module) desky se socketem AM2+ budou schopny poskytnou až 125 W příkonu, díky čemuž nebude problém použít starší K8 jednotky. Stejné má platit i o deskách s AM3. To se však netýká všech desek, ale i mainstreamové modely budou muset nabídnout alespoň 80 A (89 W). DTX desky nabízejí pouze 45 A (65 W), což by však mělo zaručit možnost použití alespoň některých (nízkonapěťových a mobilních) procesorů. AMD se tedy zřejmě poučí z chyb vlastních i z chyb Intelu (kde Core 2 Duo nejsou zpětně kompatibilní se staršími deskami) a zaručí kompletní kompatibilitu socketů AM2, AM2+ a AM3 a jejich procesorů.

Zdroj: The Inquirer
reklama