reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kompletace fúzního reaktoru ITER ve Francii byla oficiálně zahájena

3.8.2020, Milan Šurkala, aktualita
Kompletace fúzního reaktoru ITER ve Francii byla oficiálně zahájena
Kompletace nového fúzního reaktoru (tzv. tokamaku) ITER ve Francii byla oficiálně zahájena. Přípravné práce trvaly už více než desetiletí, nyní přichází na řadu stavba samotného zařízení, které by mělo být v provozu už za pár let.
Lidstvo hledá lepší způsoby, jak v budoucnu vyrábět elektrickou energii. Pochopitelně žádné řešení obvykle není vhodné pro všechna nasazení a pokud jde o velkoobjemovou centrální výrobu, slibně vypadají fúzní reaktory, které pracují na základě stejných reakcí jako naše slunce a jiné hvězdy. Připomeňme, že první pokusy s tokamaky sahají do přelomu 50. a 60. let, kdy byly vyvíjeny v Sovětském svazu. V posledních letech se intenzivně pracuje na novém tokamaku ITER, který je společným projektem Evropské unie, Číny, Indie, Japonska, Koreje, Ruska a Spojených států. Státy se na něm podílejí především dodávkou jednotlivých komponent a méně už samotnými penězi. Největší podíl má EU se 45,6 %, další státy se na nákladech shodně podílí necelými 9,1 %. Přípravné práce na novém fúzním reaktoru ITER začaly už v roce 2007, což znamenalo výkopové práce, v srpnu 2010 pak začala stavba základů (i s ohledem na seizmická opatření) a od roku 2014 pak stavba budovy. Nyní byla oficiálně zahájena další fáze, a to stavba a kompletace samotného fúzního reaktoru (tokamaku).
 
Tokamak ITER
 
Tento nový tokamak by měl být přelomový v tom, že na rozdíl od předchozích pokusů bude na výstupu více energie než na vstupu. To neuměl ani evropský tokamak JET, který v roce 1997 dosáhl rekordní výroby 16 MW energie po dobu 1 sekundy, jenže na zahřívání potřeboval sám o sobě 24 MW (Q=0,67). Něco takového pochopitelně nedává praktický smysl.  Ale právě takové pokusy vedou k získání zkušeností a poznatků k dalšímu studiu a tvorbě lepších tokamaků. ITER by měl dosahovat dokonce až Q=10, což znamená, že má potřebovat 50 MW energie pro zahřívání (má dosahovat teplotu až 150 milionů °C), ale výstup má dosahovat 500 MW po dobu zhruba 1000 sekund (téměř 17 minut). Palivem má být malé množství deuteria a tritia. Deuterium je těžký vodík, který má vedle protonu i neutron, získávat se dá z mořské vody. Tritium je radioaktivním izotopem vodíku s protonem a dvěma neutrony, výroba je možná např. z lithia a jedním z cílů projektu je i to, jak vůbec zajistit dostatek tohoto paliva pro reaktor.
 
Prozatím je plán takový, že reaktor bude dostavěn za 5 let a v prosinci 2025 vyrobí první plasmu (fáze First Plasma). Neplánuje se však jeho brzké komerční nasazení, využit bude primárně pro další studium, aby mohly být vytvořeny jiné a ještě lepší tokamaky, které už budou komerčně vyrábět elektřinu. Tato fáze studia by měla trvat alespoň 10 let a finální verze by měla být v provozu od roku 2035.
 
Zdroj: iter.org


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama