reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Konsorcium automobilek Audi, BMW a Daimler koupilo mapy Nokia HERE za 2,8 miliardy EUR

4.8.2015, Milan Šurkala, aktualita
Konsorcium automobilek Audi, BMW a Daimler koupilo mapy Nokia HERE za 2,8 miliardy EUR
To, co se šuškalo, se i stalo. Konsorcium tří německých automobilek Audi AG, BMW Group a Daimler AG odkoupilo od Nokie její mapovou divizi HERE, za kterou zaplatí okolo 2,8 miliardy EUR. Po prodeji mobilní divize je to tak další prodej části této společnosti.
Není tomu tak dávno, co Nokia prodala svou divizi mobilních telefonů Microsoftu. Nyní se od Nokie odděluje její další velká část, mapová divize HERE. Tu včera odkoupilo konsorcium tří německých automobilek Audi AG, BMW Group a Daimler AG (mateřská společnost Mercedesu) za 2,8 miliardy EUR. O tomto kroku se spekulovalo již delší dobu, mezi zájemci byl údajně i Apple a vedle zmíněných automobilek se hodně spekulovalo zejména o Uberu.


Nokia HERE


HERE má dnes 6454 zaměstnanců a za první pololetí roku 2015 zaznamenala tato divize příjmy 552 milionů EUR, což stačilo na vytvoření zisku 28 milionů EUR. Připomeňme, že mapy HERE vznikly převzetím Navtequ, za který Nokia v roce 2007 dala 8,1 miliardy dolarů. Nyní tedy tato mapová divize jde opět o dům dál a celý obchod by měl být ukončen na začátku roku 2016. Do té doby budou zaměstnanci nadále spadat pod Nokii.

Všechny tři automobilky mají v nákupu stejný podíl. Jejich cílem je zlepšení navigací a postupný vývoj k autonomním vozidlům, která se díky přesným mapám budou moci lépe ovládat a navigovat. Konsorcium automobilek patrně přizve ke spolupráci i jiné automobilky, aby investovaly do dalšího vývoje map. Zatím není úplně jasné, co se stane s mapami HERE pro mobilní zařízení. Některé zdroje hovoří o tom, že by měly zůstat dále zdarma k dispozici. Uvidíme. Nokia se nyní s nákupem Alcatel-Lucent za 16,6 miliardy dolarů v dubnu 2015 chce specializovat na telekomunikace a pořád se hovoří o tom, že od roku 2016 začne licencovat nové mobilní telefony.

Zdroj: gizmodo.com, phonearena.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama