Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

26.7.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
Green House 80x 6 GB CompactFlash karta Typu I - iRiver N10, MP3 přehrávač s OLED displejem - Parabolický monitor Elumens Visionstation - SMS škola pro starší občany
Green House 80x 6 GB CompactFlash karta Typu I


Poslední oznámení na trhu paměťových karet se často netýkají ani tak objemnějších kapacit jako spíše zvýšení propustnosti médií. I japonská společnost Green House přišla s něčím podobným a také již nabízí novou CompactFlash Type I kartu s 80x rychostí čtení (12 MB/s). Dodejme, že rychlost zápisu zůstala na nevalných 150 kB/s.

Vydaná série paměťových karet CF bude obsahovat celkem 6 modelů - 256 MB (90 USD), 512 MB (180 USD), 1 GB (360 USD), 2 GB (725 USD), 4 GB (1452 USD) a 6 GB (5436 USD). Všechny zmíněné karty jsou, kromě 6 GB verze, Typ I.

iRiver N10 - MP3 přehrávač s OLED displejem

Na poli MP3manů již velmi dobře zavedená firma iRiver Korea ohlásila svůj další přehrávač, model iRiver N10 provedený v elegantním přívěskovém stylu. Přístroj bude na trh dodáván ve 3 verzích - 128 MB, 256 MB a 512 MB. Hlavním tahákem iRiveru N10 bude zřejmě displej typu OLED/OEL (totéž) zobrazující 16 odstínů šedé.

iRiver N10 měří 27,2 x 49,8 x 13,3 mm a váží 28,5 g. Výdrž baterie sice nebyla blíže specifikována, ale při záznamu hlasu s datovým tokem 32 kbps má přístroj vydržet až 36 hodin.

Parabolický monitor Elumens Visionstation

Elumens Visionstation je vcelku levný parabolický monitor se 160° zorným polem, který je zaměřen zejména na trh simulátorů a pro nasazení v oblasti výzkumu. Dle obrázků přímo na webu to nevypadá, že kvalita zobrazení je bůhvíco, ale přinejmenším za vyzkoušení by podobná věcička jistě stála...


VisionStation-splash.jpg


SMS škola pro starší občany
mature
Neobvyklý projekt kladoucí si za cíl přiblížení moderní mobilní techniky starším občanům probíhá na Glasgowské Strathclyde University - institut nabízí osobám (které jsou již ze studentských lavic přes 30 - 50 let pryč) kurzy, jak zacházet s mobilním telefonem. Účastníci se dozví, jak správně psát a odesílat SMS zprávy, fotit a odesílat obrázky a vůbec využívat všech funkcí, které na dnešních (někdy možná až příliš přeplácaných) mobilních a chytrých telefonech nalezneme. Program byl údajně natolik úspěšný, že se nedostalo na všechny zájemce.