Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce nejen ze světa PDA

22.11.2004, Petr Hájek, článek
Krátce nejen ze světa PDA
palmOne Treo 650, jak je to s tou pamětí? - Acer n50 je tu! - Chystá Sharp komunikátor? - Průhledný MP3man
Treo 650 smallpalmOne Treo 650 - Jak je to s tou pamětí?

Nevolatilní paměť nového Trea 650 má řadu výhod, z nichž největší je patrně ta, že i při totálním vybití baterie nepřijdete o svá data, má to ale také své stinné stránky. Zejména tu, že do 32 MB paměti Trea 650 se nevejde tolik dat, jako do Trea 600. Několik uživatelů, kteří právě upgradovali z Trea 600 potvrdilo, že po synchronizaci dat ze "starého" Trea 600 do "nového" Trea 650 pak data, která zabírala například 132 kB místa v novém komunikátoru zabírají 859 kB.

Problém je v tom, že použitá paměť má velikost clusteru 512 B, to znamená, že ať je zapsaná informace jakkoliv malá, tak vždy bude zabírat minimálně tuto velikost nebo násobky. Například konfigurační soubor délky 18 B zabere 512 B atd. Nebyl by to takový problém, kdyby firma palmOne udělala to, co od ní u novinky všichni očekávali - aspoň zdvojnásobila množství dostupné paměti.

Acer n50 je tu!

Společnost Acer po modelech n10, n20 a n30 logicky navazuje přístroji řady Acer n50. Těšit se můžeme na 2 verze PDA - s CPU Intel PXA270 na 312 MHz + 64 MB RAM a 64 MB flash ROM (274 EUR) a s procesorem běžícím na 520 MHz + 64 MB RAM a 128 MB flash ROM (352 EUR), CF i SDIO sloty a oběma nechybí ani Bluetooth a Wi-Fi.





Chystá Sharp komunikátor?

Velice zajímavý obrázek prosákl na veřejnost z webu Federal Communications Commissions. Jde o neznámé zařízení s krycím označením "Fantom," které nese logo Sharpu a vypadá jako PDA s GSM modulem, čili komunikátor.

Popravdě, podobnou zprávu očekáváme ve spojitosti s firmou Sharp již velmi dlouho, vždyť na komunikátorech hodlá do budoucna stavět společnost palmOne a je jich stále více i mezi Pocket PC přístroji. S ohledem na předchozí produkci Sharpu se většina lidí domnívá, že komunikátor poběží na Linuxu. Vše další, včetně ceny a parametrů, je zatím také předmětem divokých spekulací, ale zachovejme chladnou hlavu, z tajemného zařízení se ještě stále může vyloupnout průměrný mobil.

Průhledný MP3man

Nejrůznějších MP3manů roztodivných tvarů a barev jsme již viděli kvanta, firmě Oregon Scientific se přesto opět daří být originální. Placatý přehrávač zaujme hlavně tím, že jeho černobílý LCD displej nemá světlou podložku displeje, ale místo ní další sklo, čísla, jméno skladby a další údaje tak vytváří efektní kombinaci spolu s reálným pohledem na svět.

Zařízení podporuje soubory typu MP3, WAV a WMA, má vestavěný FM tuner a je také vybaveno mikrofonem pro záznam hlasu. Přehrávač má při rozměrech 90 x 53 mm tloušťku pouze 6 mm a vměstná se do něj 256 MB dat. Cena činí asi 129 GBP (přes 210 USD).