reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Krátce ze světa PDA

28.1.2004, Petr Hájek, článek
Krátce ze světa PDA
palmOne pravděpodobně nabídne u vybraných modelů upgrade na Palm OS 6 - Blíží se miliarda uživatelů sítí GSM - Kanguru FC-RW, CD přímo z paměťových karet - Philips chystá ohebné displeje
palmOne pravděpodobně nabídne u vybraných modelů upgrade na Palm OS 6

palmOne homeJak je jistě každému dobře známo, výrobci PDA nabízejí upgrade OS pouze pro novější modely, pokud vůbec. Kolem nové verze Palm OS 6 a možného upgradu starších strojů na novou verzi OS se na internetu rozhořela řada spíše pesimistických debat, ale vypadá to, že to přece jen nebude tak zlé.

Jeden z majitelů Palm Tungstenu C dostal na dotaz ohledně možnosti update OS od palmOne support týmu mail, ve kterém bylo naznačeno, že společnost právě pracuje na upgrade verzi Palm OS 6 pro vybrané stroje. Po skončení testování a zkompletování práce by se datum vydání updatu mělo objevit na firemním webu.

Palm OS 6 slibuje podporu Web services, přístup k Microsoft Exchange a Lotus email serverům, API pro plynulý přechod mezi sítěmi (z Wi-Fi na GPRS bez nutnosti logování). Nová verze má rovněž přinést ochranu paměti a procesů, kdy každá aplikace bude mít vlastní dynamicky přidělovaný heap.

Blíží se miliarda uživatelů sítí GSM

Mimořádný historický milník čeká během prvního čtvrtletí roku 2004 GSM sítě, které měly koncem prosince roku 2003 více než 970 milionů uživatelů. Průměrný měsíční přírůstek činil za poslední období 15 milionů uživatelů měsíčně.

Kanguru FC-RW - CD přímo z paměťových karet

Firma Kanguru Solutions právě začala s distribucí svého univerzálního přenosného Kanguru FC-RW řešení, jež v sobě kombinuje čtečku paměťových karet a CD-RW mechaniku. Filozofií zařízení je samozřejmě nabídnout určité skupině zákazníků rychlé a pohodlné přenosy dat z paměťových karet na CD bez nutnosti sedět u desktopu.

Zařízení podporuje média typu CompactFlash, IBM Micro Drive, SmartMedia, Secure Digital, Sony Memory Stick, Sony Memory Stick PRO a MultiMedia Card. Mechanika dosahuje pracovních rychlostí 48/36/12 a zapisuje na tradiční 8 a 12 cm média. Rozhraní USB 2.0 umožňuje doplněk připojit i k notebooku či desktopu a využívat jej jako externí čtečku i optickou mechaniku zároveň. Kanguru FC-RW se samozřejmě dá také použít i jako discman. Jednotka váží 500 g a má rozměry 203 x 152 x 50 mm, k dostání je za cenu kolem 200 USD.

Philips chystá ohebné displeje

Tento externí displej vyráběný Philipsem je natolik tenký, že se dá srolovat do ruličky a přenášet v pouzdru tloušťky propisky. Zjevný zlepšovák má ale celou řadu nevýhod - Philips je k dnešnímu datu schopen vyprodukovat maximálně 5 000 podobných kusů ročně, o nějakém masovějším nasazení technologie tedy nemůže být řeči. Navíc, displeje zatím dosahují pouze rozlišení 240 x 320, což je spolu s dostupnými 4 odstíny šedé použitelné nejvýše tak na čtení textu. Nasazení technologie do širší praxe se máme dočkat nejdříve roku 2005.



reklama