reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kryptoburza BitPoint hacknuta, přišla o 3,5 mld. jenů

16.7.2019, Milan Šurkala, aktualita
Kryptoburza BitPoint hacknuta, přišla o 3,5 mld. jenů
Kryptoměnové burzy mnohdy nemají zrovna nejlepší zabezpečení a hackerské útoky na ně jsou občas úspěšné. Jednou z dalších napadených je japonský Bitpoint, který přišel o kryptoměny v hodnotě 3,5 mld. japonských jenů.
Úspěšných hackerských útoků na kryptoměnové burzy jsme tu už měli několik a jak to tak vypadá, hackeři ve svém úsilí nepolevují. Tentokrát si smlsli na japonské kryptoměnové burze Bitpoint. Celkem se jim povedlo ukrást kyprotměny v hodnotě 3,5 mld. jenů (v přepočtu 0,74 mld. Kč), přičemž hodnota 2,5 mld. jenů (0,53 mld. Kč) náležela zákazníkům, zbytek byly prostředky kryptoměnové burzy jako rezervy nebo zisky z předešlých transakcí.
 
Logo Bitpoint
 
Ukradeny byly kryptoměny pěti různých typů Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin, Ripple a Ethereum. Útok nastal 11. července, kdy si burza všimla chyb v transakcích u zákazníků převádějících kryptoměnu Ripple. Po 27 minutách od nalezení těchto chyb si uvědomili, že byli hacknuti a po třech hodinách si všimli ztráty krytoměnových prostředků. Po dalších 3,5 hodinách a meetingu s managementem burzy došlo k zastavení provozu a byly informovány bezpečnostní složky.
 
Bitpoint zatím neřekl, že bude ukradené prostředky vracet svým zákazníkům, nicméně i v předchozích dvou případech, které v Japonsku nastaly (Zaif a Coincheck), byly burzy přinuceny tyto prostředky vyplatit, takže patrně totéž nastane i zde.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama