reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
12.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Silvergate Bank je další společností, která hodně vsadila na kryptoměny. Současná situace kolem nich ale tuto společnost s ne až tak krátkou tradicí položila. Instituce se rozhodla dobrovolně jít do likvidace a ukončit svou činnost.
Akuh (1099) | 12.3.202314:26
No, reálným důvodem není ani tak napojení Silvergate na crypto, ale princip na kterém existuje současný bankovní systém. Napojení je jen to co bylo spouštěčem, nikolv prvotní příčina.
Jak to chápu několik měsíců probíhal pomalí ­"bank run­" kdy lidi a firmy vybíraly vklady z banky a přesouvaly se jinam. Obzvlášť pokud to udělají velké korporace které u nich mají uložené miliardy USD, tak se prostě hodně rychle odpařuje jejich likvidita. Žádná banka nemá všechny vklady kryté 1:1. To je totiž způsob jak generují zisk. Banka sice nepůjčuje vaše peníze, ale vytváří nové, ale zároveň potřebuje mít likviditu ­(řekněme peníze centrální banky a bankovky­). Pokud všichni naběhnou na banku a vyberou si své vklady, způsobí to poklesl likvidity, banky část likvidity drží obvykle v relativně bezpečné formě státního dluhu, který mohou rychle zpeněžit na trhu, ale i ten je teď ztrátový a musí se prodávat pod nákupní cenou vlivem vysokých úrokových sazeb, což silvergate dělala, dokud se nerozhodla pro dobrovolný zánik.
Pokud by ale nastala situace bank runu na kteroukoliv komerční banku na světě, bez ohledu na jeho rychlost, ta banka by dopadla úplně stejně. Ostatně to můžeme vidět na příkladu Silicon Valey Bank, kde probíhal bank run taktéž, jen místo pozvolného odlivu tam naběhly během pár hodin.
Odpovědět0  0
mch81 (421) | 12.3.202319:43
To máte pravdu, ale co s tím? Možná by nebylo od věci nějak omezit ten systém, kdy banka musí hned na požádání vyplatit i celý vklad ­- pokud se sejde moc požadavků, tak pak stejně nedostane nikdo nic, protože to může skončit krachem... Nebo mít různé typy účtů rozdělené podle toho, jak vysoké jsou záruky a likvidita.
Odpovědět0  0
Akuh (1099) | 12.3.202322:01
"Možná by nebylo od věci nějak omezit ten systém...­" Ty vklady jsou té banky, nebo těch střadatelů? Jak by se vám líbilo, když ke známému si něco odložíte, třeba auto, nebo klidně i pro vás životně důležité léky a když by jste to pak chtěl vyzvednou, ten známí by vám řekl ­"teď ne, přijď za půl roku.­" I v ČR jsou léky které pojišťovna nehradí. Buď jsou peníze tvoje, nebo banky, A tvoje jsou jen když si je můžeš vybrat, nebo s nima zaplatit. Samo přerušení výběrů má fakticky totožný výsledek jako když se zastaví, protože nemají kde brát.
Různé druhy účtů... myslíte termínovaný vklad, do kterého klient může dobrovolně umístit peníze které nebude nějakou dobu potřebovat a banka se tak a ně může spolehnout?
Myslím že není přesné že nikdo nedostane nic. To že banka zkrachuje neznamená že závazky vůči ní mizí. jen až se závazky splastí, tak se z nich budou platit závazky banky. Nebo aspoň to předpokládám.

Ale obecně co s tím dělat? Omezit vliv prostředníků jako jsou banky a začít používat nezávislé peníze? Jako třeba bitcoin? Který má transakční vlastnosti podobné jako bankovní účty a tedy ho kvůli tomu netřeba držet v bance. Dnešní monetární systém jen motivuje k nezodpovědnému chování, rozhazování ­(jak vidíme i na státním rozpočtu)
Odpovědět0  0
mch81 (421) | 13.3.20239:06
Tak finanční systém se změnil, ty peníze uložené do banky přestávají být vaše, i když se to tak veřejně neříká. Ona je to spíš jakási půjčka, kdy bance dáte peníze k dispozici a ona je vám skoro kdykoliv na vyžádání vyplatí. Nebo taky ne, pokud je začnou chtít všichni. Mezitím vklady může půjčovat jiným nebo investovat, jinak by toho moc nevydělaly.

Ona i ta garance je omezená, v EU jsou vklady pojištěné do určité výše vkladu. U běžných občanů to třeba nepřesáhne jejich majetek, u firem nebo třeba obcí a krajů to může být problém ­(a na ty se to pojištění myslím ani nevztahuje­). V USA to pojištění snad ani není ­(alespoň ne povinné­).

>> Různé druhy účtů... myslíte termínovaný vklad, do kterého klient může dobrovolně umístit peníze které nebude nějakou dobu potřebovat a banka se tak a ně může spolehnout?

Někde to jde i hned, akorát pak nedostanete úrok. Ale v principu možná ­- prostě u větších částek oznámíte, že je chcete třeba za týden. Pak by bylo už s předstihem vidět, že se blíží nějaký problém a dalo by se to řešit dřív ­(třeba půjčením od jiných bank, z pojišťovacího fondu­). Pokud chtějí všichni vybrat během hodiny, tak už toho moc neuděláte.

>> Myslím že není přesné že nikdo nedostane nic. To že banka zkrachuje neznamená že závazky vůči ní mizí. jen až se závazky splastí, tak se z nich budou platit závazky banky.

No střadatelé dostanou to, co kryje případné pojištění, pokud ano. A pak to, co na ně zbyde, když banka zaplatí dluhy. Tady je ale problém v tom, že banka ty prostředky do něčeho investovala, třeba akcií nebo nakoupila státní dluhopisy. A ta aktiva mohou mít nižší současnou hodnotu ­(třeba případ dluhopisů při současných vyšších úrokových sazbách­). Takže jsou nuceni prodávat se ztrátou ­(což bude ještě srážet cenu prodávaných aktiv­) a na střadatele zbude ještě méně.

>> Ale obecně co s tím dělat? Omezit vliv prostředníků jako jsou banky a začít používat nezávislé peníze?

Současný systém má svoje problémy, ale zase jiné věci umožňuje. Ten ­"tisk­" peněz bankami třeba to, že se daly levně půjčovat peníze. Pokud to jde třeba na podnikání a firmy prosperují, tak pak rychleji roste ekonomika. Pokud by byl fixní objem prostředků ­(lze půjčit jenom to, co někdo jiný vložil­), tak by úvěry byly nejspíš výrazně dražší, pokud by se vůbec na všechny dostalo. Někdy se to ale přežene, vlády do systému nasypou peněz moc a pak přijde korekce nebo krach...

Bitcoin a spol nevidím pro teď jako řešení ­- šílená volatilita, proti níž je současná inflace žádný problém. Žádná regulace a nemáte jistotu, že tu síť bude někdo provozovat do nekonečna. Tak možná kdyby na kryptoměnu přešli všichni, aby se pro nákupy běžných věcí nemusela směňovat, takže by si držela jakž takž stabilní hodnotu a věci za měsíc by stály cca stejně jako dneska.
Odpovědět1  0
Bison (806) | 12.3.202313:57
Americký FED čistí trh od podvodníkov a špekulantov maximálne efektívne , do konca roku si nikto na BTC ani nespomenie. El Salvador ktorý minul na BTC viac ako ho stojí celý systém zdravotníctva v krajine, sa však nevzdáva a pokračuje v zadlžovaní krajiny a investuje do pochybných projektov. Chudoba a ekonomická zaostalosť je jediná možnosť ako ešte z toho dostať prachy na úkor chudobných poddaných.
Odpovědět0  1
peteb (364) | 12.3.202316:33
Některá Ponziho schémata holt mají tužší kořínek, je reálná šance že cryptoměny překonají asi zatímního vítěze Bernieho Madoffa ­(`~17 let­), bitcoinu je cca 15 let.
Odpovědět0  0
Akuh (1099) | 12.3.202317:26
Nejdéle běžící ponziho schéma je průběžný důchodový systém.

Jinak, zatímco velká část cryptoměn sice skutečně jsou různé formy podvodů, přičemž některé jsou i ponziho schémata, tak rozhodně ne všechny. A zrovna bitcoin jím není.
Odpovědět3  0
Akuh (1099) | 4.1.202422:47
Nějak ti ta věštba nevyšla. Nejenže btc stále žije a zájem o něj je, el salvador je na btc v zisku, ale zájem o btc má i blackrock co mu chce udělat ETF…
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.