reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kryptoměny Bitcoin, Ethereum: virtuální, ale tvrdé peníze?

10.8.2017, Jan Vítek, článek
Kryptoměny Bitcoin, Ethereum: virtuální, ale tvrdé peníze?
Těžba kryptoměn se tématu hardwaru přímo dotýká, a to nejen těch, kteří se jí zabývají, ale aktuálně i všech těch, kteří mají zájem o novou grafickou kartu pro herní počítač. Dnes se tak podíváme na to, o čem to všechno je.

Poplatky dle libosti

 
Bitcoinový systém je tak krátce řečeno decentralizovaná síť rovnocenných uživatelů, v níž nikdo nemá právo měnit záznamy bez vědomí všech ostatních a proti daným pravidlům zajištěnými prováděnými transakcemi. Když se nad tím zamyslíme, je to daleko bezpečnější způsob uložení peněz než na bankovním účtu, kde jde v podstatě také jen o virtuální číslo, nad nímž však nemáme opravdovou kontrolu, neboť tuto správu jsme přenechali naší bance, která si z našeho našetřeného obnosu může sama strhávat poplatky za vedení, transakce, paradoxně i za zaslání peněz na účet, a jiné. 
 
Poplatky existují v Bitcoinové síti také, ale neslouží pro to, aby na nich vydělávaly bankovní instituce, ale jako odměna pro těžaře, kteří zajišťují chod celého systému. My navíc máme možnost nezaplatit žádný poplatek za vyřízení transakce, ovšem v takovém případě je třeba se připravit na to, že transakce s poplatkem budou zpracovávány přednostně, a tak nikdo nemůže zaručit ani to, že se na ni v dohledné době vůbec dostane. 
 
Na serveru bitcoinfees se pak můžete vždy podívat, jaký poplatek je třeba zaplatit, aby transakce proběhla v přijatelné době. Ukazuje se, že transakce bez poplatků trvá nejméně 110 minut, ale na druhém konci rozpětí je nekonečno, takže v takovém případě se na ni při velkém množství vyřizovaných placených transakcí nedostane. Platí se zlomkem Bitcoinu, což jsou Satoshi, přičemž jeden Bitcoin se rovná 100.000.000 Satoshi. 
 
 
V kurzu aktuálním v době psaní tohoto článku platilo, že jedno euro se rovná téměř přesně 50.000 Satoshi. Pokud bychom chtěli, aby transakce proběhla do jedné hodiny, bylo by třeba zaplatit třeba 230 Satoshi za bajt transakce. Ty přitom mají medián velikosti 222 bajtů, takže to máme 51.980 Satoshi, a tedy právě ono jedno euro. Nicméně pokud si klidně počkáte, a to třeba 15 hodin, můžete dát třeba jen 5 Satoshi za bajt a zaplatit pár eurocentů, přičemž nejčastěji lidé platí 21 až 40 Satoshi. 
 
My si tak můžeme svobodně vybrat, kolik za transakci zaplatíme a na opačné straně jsou těžaři, kteří dle toho zpracovávají požadavky na potvrzení plateb. Do budoucna je pak velice možné, že samotné tyto poplatky zajistí celý příjem těžařům, neboť odměny za zpracování bloku se vytěží.
 
 

Vlastnosti bitcoinových transakcí

 
Jednou schválená transakce, která je zařazena do blockchainu, je nezvratitelná a nezrušitelná, jak vyplývá ze samotné podstaty systému, takže k tomu nemá oprávnění vůbec nikdo, jinak by systém ani nemohl fungovat. Pak jsou tu ale i další rozdíly mezi placení kryptoměnou s jejím decentralizovaným systémem a klasickými bankovními převody. 
 
Placení kryptoměnou zajišťuje do jisté míry i anonymitu, která tak může být i zneužívána, a to v poslední době nejviditelněji šiřiteli ransomwaru, kteří požadují výkupné právě formou bitcoinové platby. Banky chtějí znát pravou identitu majitele zřízeného účtu, ale bitcoinové transakce a ani účty nejsou spojovány s reálnými lidmi, ale platby se posílají na adresy vytvořené z cca 30 alfanumerických znaků. 
 
Vault
 
Rychlost nehledě na země a národy je také doménou kryptoměn. Bankovní nástroje sice umožňují zaplatit zboží z účtu ihned, stejně jako doplňovat peníze na účet PayPal či jiné služby pro okamžitou platbu, ale že bychom mohli někomu na účet třeba v Bangladéši poslat peníze ze svého peněžního účtu v rámci minut, to rozhodně běžné není. Ale jak bylo řečeno výše, to u Bitcoinu záleží na výši zaplaceného poplatku za transakci. 
 
Zabezpečení transakcí pomocí silné a veřejné kryptografie zaručuje neprolomitelnost systému, který je na tom celý založen a opět, bez toho by nemohl fungovat. Čili pokud někdo nemůže manipulovat přímo s vaším účtem a vydávat se za vás, jste v bezpečí.
 
A konečně lze zmínit fakt, že k provedení plateb nepotřebujete svolení někoho jiného, takže tento systém v rámci internetu pracuje neovlivnitelně, pokud má dotyčný k dispozici potřebný datový přístup.
reklama