reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kyberšikana a nadávky na Internetu v Japonsku: nově až 1 rok vězení

23.6.2022, Milan Šurkala, aktualita
Kyberšikana a nadávky na Internetu v Japonsku: nově až 1 rok vězení
V Japonsku považují kyberšikanu za natolik závažnou věc, že je za ní možné jít i do vězení. Nově byl nejvyšší trest prodloužen až na 1 rok a výrazně se zvýšila také pokuta. Nadávky na Internetu a sociálních sítích jsou zde totiž postihovány.
Zatímco u nás jsou bohužel diskuze na Internetu a sociálních sítích často plné nadávek a osobních urážek, obzvlášť dojdou-li argumenty, v Japonsku proti tomuto aktivně bojují. Minulý týden tu odhlasovali zákon, který nabyde účinnosti během léta a bude výrazně přísněji postihovat urážky a internetu. Dosud to mohlo být až 30denní vězení a pokuta 10 tisíc jenů (1700 Kč). Nově bude horní hranice trestu až 1leté odnětí svobody a pokuta do výše 300 tisíc jenů (51500 Kč).
 
Kyberšikana
ilustrační obrázek, autor: kid-josh [CC BY-NC-SA 2.0], přes Flickr
 
Tlak na přísnější tresty zesílil v posledním měsíci i kvůli smrti wrestlerky a televizní hvězdy Hany Kimury, která se vedle wrestlingu objevila např. i na Netflixu v Terrace House. V druhé polovině května ve věku pouhých 22 let spáchala sebevraždu, za kterou podle všeho měly být především urážky na sociálních sítích (příspěvky typu "Jsi příšerná osobnost, má tvůj život vůbec cenu?" a podobné). Zákon sám o sobě má mnoho příznivců, ale také odpůrců, kteří se bojí o svobodu slova. Jeho účinek bude přezkoumán za tři roky, kdy se rozhodne, zda bude ponechán nebo ne. Uvítali byste něco takového i u nás?
 


Uvítali byste u nás zákon, který by za nadávky na Internetu mohl znamenat vězení?
V anketě šlo hlasovat od 23.6.2022 do 22.7.2022. Počet hlasujících: 31
Ano48 %
Nemám názor0 %
Ne52 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama