reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laserový projekt hledání mimozemské inteligence startuje

17.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Laserový projekt hledání mimozemské inteligence startuje
Všichni dobře známe projekt SETI, který pátrá po mimozemské inteligenci především s využitím teleskopů naslouchajícím, zda z hvězd nepřichází nějaké vysílání. Nyní ale půjde o světlo a nepřetržité sledování pokud možno celé oblohy. 
Můžeme tak mluvit o laserovém projektu SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence), který bude koexistovat vedle původního projektu spravovaného SETI Institutem. Ten neustále zkouší vylepšovat své metody, jak odlišit možné umělé signály od astrofyzických jevů, přičemž velký problém v tomto případě je zajistit sledování co největší části oblohy a pokud možno jí celé, aby byla nejvyšší šance na úspěch. To by právě měl změnit projekt Laser SETI. 
 
 
Projekt Laser SETI aktuálně prochází kampaní, v jejímž rámci se na něj vybírají potřební prostředky a do ní se můžete také zapojit, pokud máte zájem. Prozatím je cíl 100.000 dolarů, ale tato částka je flexibilní. Po kampani budou následovat dva roky vývoje potřebných zařízení a testování, což čítá především software a kamerové systémy, přičemž většina potřebného hardwaru bude z komerční nabídky. 
 
Hlavní sledovací zařízení bude kombinovat CCD fotoaparát s 24mm f/1.4 DSLR objektivem a každá kamera bude schopna sledovat asi 4 procenta noční oblohy. Pro analýzu dat se využije spektroskopie a následné studium a rozbor rozloženého světla pomocí softwaru. Zařízení budou umístěna v klíčových observatořích po celé Zemi, takže tento projekt by skutečně měl pokrýt celou pozorovatelnou oblohu.
 
Laser SETI bude moci pomocí spektroskopie identifikovat jednobarevné světelné signály (nebo signály v úzkém spektru), což je právě třeba laserový záblesk, přičemž je jasné, že něco takového nemohou tvoři hvězdy, které září v širokém spektru. 
 
Úvodní cíl s výběrem 100.000 dolarů počítá se zprovozněním dvou pozorovacích zařízení v jedné observatoři, což bude využito především k tomu, aby se potvrdilo, že celý koncept je uskutečnitelný. Pokud se vybere 510.000 dolarů, zaplatí se dvě plně vybavené observatoře. Počítá se s tím, že jich bude zapotřebí alespoň šest a ideálně pak čtrnáct, abychom mohli pozorovat všemi směry.
 
 
Nicméně jak říká projektový inženýr Eliot Gillum: "Cokoliv E.T. provádí, pokud je výsledkem silný, ale občasný signál, všechny předešlé a aktuální projekty to nejspíše nezachytí". Počítá se tak spíše s tím, že bychom našli světlo vzdáleného "majáku", který by byl sestrojen právě pro tento účel a je otázka, proč by to někdo dělal. Právě proto se hodí, že Laser SETI pokryje co největší část oblohy a sledovat ji má při vhodných podmínkách nepřetržitě, což nebývale zvyšuje naši šanci na spatření i krátkého signálu.
 
Zdroj: Indiegogo
reklama