reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Letitá chyba ve Windows poškozuje souborový systém NTFS

19.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Letitá chyba ve Windows poškozuje souborový systém NTFS
Už tři roky systém Windows 10 obsahuje chybu, která hrozí poškozením souborového systému NTFS a týká se mimochodem i některých verzí systému Windows XP. Microsoft mezitím pracuje na opravě. 
Jedná se tak o zneužitelnou chybu, která může velice snadno poškodit souborový systém NTFS a způsobit ztrátu dat. Krom již dávno nepodporovaných Windows XP je tato chyba přítomna ve všech verzích systému Windows 10 od sestavení 1803, čili jarní verze z roku 2018. 
 
 
Vyvolat ji přitom může i krátký příkaz, v němž se pokusíme spustit atribut $i30. Dle serveru Bleeping Computer prostě a jednoduše stačí, když do příkazové řádky zadáme "cd c:\:$i30:$bitmap" a to samozřejmě za předpokladu, že disk C zrovna využívá souborový systém NTFS. 
 
Čili jde o potenciálně nebezpečnou chybu, která může být snadno zneužita. Stačí, aby se někdo jen na několik sekund dostal ke klávesnici a spustil daný příkaz. To ale samozřejmě může udělat napadený i sám, pokud e-mailem dostane vytvořený .url soubor, jenž bude obsahovat odkaz na ikonu s výše uvedenou cestou. Pak už stačí jen otevřít složku s tímto souborem a problém je na světě. 
 
Nicméně Bleeping Computer, který danou chybu testoval, také uvádí, že chkdsk při restartu dokáže souborový systém opravit, čili by se nemělo jednat o problém, který by i méně zkušeným uživatelům hrozil ztrátou dat. 
 
Jonas L, který o dané chybě varoval Microsoft už v minulém roce, navíc nedávno přišel i na podobný, i když mnohem méně závažný problém. Jde opět o otevření jisté cesty třeba ve webovém prohlížeči, což má spolehlivě způsobit pád systému rovnou do BSOD. 
 
Stačí zadat do adresního řádku "\\.\globalroot\device\condrv\kernelconnect" a můžete se těšit na restart, jak jsme si na rozdíl od výše zmíněného problému už sami ověřili. 


reklama