reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Letos se mezi výrobce GPU zařadí až osm dalších firem

21.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Letos se mezi výrobce GPU zařadí až osm dalších firem
Před řadou let jsme si mohli při koupi nové grafické karty vybírat z celé řady firem, které vyráběly své vlastní grafické čipy založené na vlastních architekturách. Tato rozmanitost postupem času ale zmizela. 
Nyní si můžeme pro běžný počítač zvolit v podstatě jen mezi AMD a NVIDIÍ, pokud tedy nechceme zůstat u integrované grafiky Intelu. Sáhnout se dá pochopitelně i po produktech firmy Matrox, která se ale už dávno orientuje spíše na výrobu specialit pro profesionály. Ještě letos by ale snad měl Intel vyslat na trh své herní grafické karty a právě tento rok by měl být z hlediska nástupu nových výrobců GPU zvláště významný. Ještě v roce 2019 jich totiž bylo 11, ale na konci tohoto roku jich může být až 19. 
 
Jon Peddie Research: výrobci GPU v roce 2019
 
Informace o nových firmách na trhu s GPU dala dohromady společnost Jon Peddie Research, která mezi ně zařazuje firmy, jež na trhu s GPU působí i jen jako vlastníci příslušných technologií. Jde tak například o Arm, který vyvíjí GPU Mali, jež využívají ostatní firmy tvořící konečné produkty. 
 
Jon Peddie Research: seznam výrobců GPU pro rok 2021
 
Nový seznam tak obsahuje společnosti jako Zhoaxin, Phytium, Changsha Jingjia Microelectronics, čili čínské firmy. Mezi ty bychom mohli zařadit ale také nedávno zmíněnou Tianshu Zhixin, která ohlásila GPU akcelerátor Big Island. Dá se tak říci, že nárůst počtu výrobců GPU byl podnícen i obchodní válkou mezi USA a Čínou, kvůli které začala právě Čína vyvíjet vlastní technologie, mezi něž vedle procesorů logicky spadají i GPU.
 
Firmy AMD a NVIDIA ale pochopitelně ještě nemusí mít obavy, neboť trh s GPU pro PC aktuálně patří v podstatě jen jim, pokud jde samozřejmě o samostatná GPU, neboť v celkovém měřítku, kdy bereme v potaz také integrovaná GPU, je ve vedení Intel. Zde ale samozřejmě nejde jen o PC, ale i o mobilní zařízení či jiné produkty a velice zvědaví pak můžeme být na RISC-V Graphics, čili grafiku spojenou s rozvíjenou otevřenou architekturou RISC-V, která má za sebou silné zastoupení velkých firem jako Samsung, Micron, NXP, WD, Rambus, Western Digital, Google, Qualcomm a dokonce právě i NVIDIA. První GPU s RISC-V ISA už jsou na světě, ale samozřejmě nejde o nic zásadního. 


reklama