reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Levná a energeticky nenáročná PC - Pandořina skříňka pro IT průmysl?

23.7.2008, Jan Vítek, aktualita
Levná a energeticky nenáročná PC - Pandořina skříňka pro IT průmysl?
Minulý týden měl CEO Intelu, Paul Otellini, prohlásit o procesorech Intel Atom: "Zabýváte se něčím, co by většina z nás ani nepoužívala." Tato poznámka pozvedla lidem obočí, protože je všeobecně známo, že tyto procesory zaznamenávají velký...
Minulý týden měl CEO Intelu, Paul Otellini, prohlásit o procesorech Intel Atom: "Zabýváte se něčím, co by většina z nás ani nepoužívala." Tato poznámka pozvedla lidem obočí, protože je všeobecně známo, že tyto procesory zaznamenávají velký úspěch u zařízení jako Asus Eee PC, MSI Wind nebo Acer Aspire One, tedy u netbooků, nebo u malých PC jako Eee Box či Wind PC. Problém je ale očividně někde jinde.


MSI Wind

V minulých letech se společnosti AMD a Intel předháněly pouze v tom, kdo přinese výkonnější procesor, popřípadě procesor s více jádry a pak také jaký procesor dosáhne nejlepšího výkonu na watt. S Atomy se však situace poněkud obrátila - výkon zde již neznamená téměř nic a důležitá je nízká cena a nízké provozní náklady, tedy spotřeba. Přesto ale tyto procesory pro kancelářské užití nebo sledování DVD filmů bez problémů stačí. Nyní to vypadá, že Paul Otellini jako by litoval toho, že Intel s Atomy vůbec přišel na trh a zasloužil se o spuštění široké poptávky po nevýkonných a levných PC. Levná PC samozřejmě znamenají sice bonus pro zákazníky, ale také nízké zisky pro výrobce.


Asus Eee Box

V blízké době tedy na trh zaútočí milióny malých netbooků v ceně okolo 300 USD a ty si zcela jistě urvou kus trhu s osobními počítači. Společnost AMD, jako by si toto uvědomovala, raději rovnou popřela zprávy Dicka Meyera o tom, že chystá konkurenci pro Atomy. To samé by možná v podobné pozici udělal i Intel. Šéf marketingu firmy AMD řekl, že vývoj tohoto sektoru trhu hodlá nadále jen sledovat, ale nepopírá, že to je důležitá oblast, avšak jeho firma se raději zaměří na to, co dělá dobře. Pak je zde ovšem ještě VIA a její připravované procesory C7 Nano, ale tato firma má ve výrobě nízkospotřebových procesorů letité zkušenosti.


Acer Aspire One

Poptávka uživatelů po netboocích však může do tohoto byznysu vtáhnout i firmy, které se zuby nehty snaží zůstat opodál, jako třeba Dell a HP. Ty by mohly být nahrazeny novými společnostmi, jako třeba CherryPal ze Silicon Valley, jež má nabídnout desktop za 240 USD o velikosti knihy se spotřebou pouhé 2 Watty. Ten bude schopen prohlížet web a pracovat s textem, ovšem spolehne se na tzv. cloud computing - ukládání dat na vzdáleném místě.

Svůj názor má také firma Fujitsu, která se vyjádřila: "Sedíme opodál ne proto, že bychom byli líní. Děláme to proto, že i když se tento trh zvedne a my si ukrojíme svůj kus koláče, nebude to mít smysl. Jsou to produkty, z nichž nekouká v podstatě žádná marže." S tím v podstatě souhlasí i ostatní výrobci, jichž se ptá J. P. Gownder, analytik z Forrester research, dle nějž je první otázka výrobců PC o tom, jak mají konkurovat netbookům, když jediné, co opravdu chtějí, je prodávat PC za velké peníze.

Dle IDC má trh s netbooky vzrůst na 9 miliónů prodaných kusů v roce 2012 a dle oficiálního odhadu Intelu to už v roce 2011 má být dokonce 40 miliónů. Díky tomu mnozí věří, že firmy jako HP a Dell se jednoduše budou muset zúčastnit jen proto, aby takovou poptávku neuspokojil někdo jiný.

A nakonec je tu Microsoft, jemuž samozřejmě také nízkovýkonné netbooky, které dnes nepodporují Windows Vista, asi nebudou moc po chuti. Zde se stále více uplatňují linuxové distribuce, což by vzhledem k očekávanému růstu netbooků mohlo mít pro systémy Windows nedobré následky. Hodně velkých IT firem se tedy bojí, že netbooky změní tvář jejich trhu, ale tomu se budou muset konec konců případně přizpůsobit ony, ne zákazníci.

Zdroj: DailyTech
reklama