reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
15.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Mechanické poškození části počítače hrozí vždy, když někdo pořádně neví, co vůbec dělá. Nicméně někdy v tom můžeme být relativně nevinně a někdy je vhodné se proti takovým případům pojistit, a to třeba levným kusem kovu. 
armagedon (205) | 16.2.202111:28
Vytrhnout chladic i s procesorem u amd platformy povazuji za beznou a castou vec, v mem pripade to byva snad az i 50­/50. Mozna ze prave diky tomu, ze s touto moznosti obvykle dopredu pocitam, tak se mi piny podarilo priohnout jenom v ojedinelych pripadech. Jak uz padlo vyse, rovnani byvalo drive o poznani snadnejsi, ale i kdyz se takto postesti, tak v tom nevidim zase nejaky zasadni problem. Kde mivam o cpu daleko vetsi strach je naopak ten okamzik, kdy se k telu chladice opravdu fest pricucne a rozebrat tento nezamysleny spoj co nejsetrneji, to mi nekdy prijde teprve jako vyzva :o)
Odpovědět1  0
Pavel Matějka (1578) | 16.2.202110:20
ale ještě nikdy jsem nemusel rovnat piny. Co s tím děláte?
Odpovědět3  0
honza1616 (3625) | 16.2.20218:02
Koukám že tuto zkušenost má skoro každý
Odpovědět0  2
potooczech (345) | 16.2.20217:44
Jo to se stávalo celkem běžně na AM3 platformě, pokud tam ten chladič byl již delší dobu ... pak zpravidla následovalo rovnání pinů. Ono na AM3 to ještě šlo, protože ty piny byly větší.
Ale rovnat piny na AM4 procesoru, kde jsou už o poznání drobnější a mnohem blíže u sebe, to už je větší problém. Viděl jsem takto Ryzen R7 1800X kolegy, který se jej po půl roce rozhodl vyndat a přepastovat ... nezáviděl jsem mu to rovnání pinů.
V tomto směru je možná škoda, že AMD také nepřešlo na LGA typ patice, kde na procesoru jsou již jen kontakty a vše ostatní je na patici na desce. I když tam zase někteří troubové dokáží zničit ty piny na desce ... ale přijde mi to méně nebezpečné, než trhat chladič i s procesorem z desky :)
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 15.2.202122:51
Vidím jediný problém, zato docela podstatný. Vypadá to, že se to šroubuje POD chladič, na stejné díry. ­(také kam jinam, MB víc děr nemá­) Takže když povolíte šrouby a začnete tahat za chladič, tak tahle ochrana nebude naprosto nijak přichycená k MB. Leda by tam byly duté šrouby a chladič pak držely nějaké extra štíhlé..
Odpovědět2  2
x3m (149) | 16.2.20218:45
Pozri si uz len ten obrazok v clanku a musi ti byt hned jasne ako to cele funguje. Toto nie je Intel chladic, ktory sa standartne montuje do tych 4 otvorov na doske. Amd pouziva dvoj bodove uchytenie a v tych styroch dierach mas v podstate ramcek, ktory nedavas dole pri vymene chladica.
Odpovědět4  0
wrah666 (6205) | 16.2.20218:54
Jo aha takhle, že se chladič šroubuje až nahoru na ten rámeček? Já to vždycky přidelával celá najednou. HOlt jsem asi lama :­) V tom případě je to dost šikovný nápad a v zásadě by měl fungovat pro většinu chladičů :­)
Odpovědět1  1
Kotty (35) | 15.2.202121:20
To se mi bohužel parkrát stalo, i když se snažím být opatrný ­- PC nechám chvíli bežet, aby pasta povolila, pak se snažím s chladičem kroutit, aby se odlepil, a teprve poté jej opatrně odlepím od CPU. Ale i tak někdy zůstane CPU přilepené na základně chladiče. Pasty používám přiměřené množství ­(velikost cca hrášku­) a léta používám MX­-4. Takže velkým množstvím pasty to nebude. Ale tuším, že se mi to stalo i s pastou, která byla nanesená na chladiči od výrobce ­(v takovém případě se obvykle neobtežuji dávat svojí pastu, bo na OC nehraju­).
Poprvé, když se mi to stalo, tak to mi chladič nešel odlepit, až jsem po chvíli zápasení zabral za chladič trochu víc a procesor doslova vyletěl z patice a spadl na zem, cestou si dal ještě sťuka s rohem stolu. Naštěstí to dopadlo docela dobře ­(doslova­) a asi 2 ohlé piny jsem narovnal a CPU fungoval dál. Už hůř dopadl nový ubrus na stole, který byl tak trochu od pasty, která se nedala nijak vyprat. Asi nemusím dodávat, že mi bylo pak trochu horko a sluníčkem to nebylo. A od té doby si na to raději dávám velký pozor. :­)

Nicméně nechápu, proč už s tím AMD za ta léta něco neudělalo. Nějaký rámeček na způsob Intelu tam klidně mohli mít, aniž by tím ovlivnili rozteč děr pro montáž chladiče.

U starých box chladičů ­(a některých aftermarket chladičů, které používaly a dodnes používají ­(!­) stejný montážní systém­) byl ještě jeden neduh, kdy jste museli tlačit na sponu na chladiči tak, aby zapadla za plastový zobáček, nicméně jste museli tlačit šroubovákem ­(nebo podobným nástrojem, prst byl na to moc velký­) proti základní desce. Tudíž stačilo, aby vám šroubovák na té kovové sponě sjel a zaryl se přímo do vaší nové základní desky. To dokázalo zkazit den. :­)
Odpovědět2  0
potooczech (345) | 16.2.20217:48
Jo ... staré zlaté časy, kdy stavění PC ještě bylo pro lidi, kteří tomu rozumí a člověk musel vědět co dělá už od chvíle, kdy vybíral a objednávat díly ... aby to nejen dokázal složit, ale i následně zprovoznit :­)¨
No, ještě že už je to pryč :­)
Odpovědět2  1
sakul511 (93) | 4.3.202121:44
S tím tlačením spony šroubovákem, co je to za volovinu?, stačilo šroubovákem povolit ty plastové patky a šlo to samo
Odpovědět0  0
Kotty (35) | 4.3.202122:13
Záleží taky na chladiči. S některými chladiči se ke šroubům na plastových patkách už následně šroubovákem nedostanete ­(top­-down chladiče a některé větší věže­). A taky o zkušenostech. Zejména pokud jde o box chladič, tak pro spoustu lidí to je většinou první zkušenost se stavěním PC a o povolení patek v nějakém návodu většinou nebývá ani zmínka.
Odpovědět0  0
asip80 (1164) | 15.2.202119:59
to je fakt od té nepaměti co mají tenhle design, tak se mi to povedlo několikrát vyrvat a to nemuselo být ani léty zapečené ..někdy se to fakt dobře přicucne :D :d
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.