reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lexar dosáhl propustností 7 GB/s na svém novém M.2 SSD

16.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Lexar dosáhl propustností 7 GB/s na svém novém M.2 SSD
Společnost Lexar ukázala v akci SSD pro M.2 a PCIe verze 4.0, které by již mělo patřit do generace s novými kontrolery, které byly vyvinuty právě už pro novou verzi rozhraní PCIe. Máme tu propustnost až 7 GB/s. 
Už několikrát jsme probírali, že jako první SSD pro M.2 a PCIe 4.0 se na trh dostaly modely vybavené upravenými kontrolery PS5012-E12 společnosti Phison. Jde tak o Phison PS5016-E16, jež mají až v příštím roce (pokud se něco nezměnilo) nahradit kontrolery příští generace vytvořené již na míru rozhraní PCIe 4.0 a od nich očekáváme i vyšší výkony. 
 
 
A právě i Phison ukázal chystané kontrolery jako model E18, jenž již slibuje právě oněch 7 GB/s, takže bychom mohli hádat, že prezentované SSD firmy Lexar je založeno právě na takovém. Ostatně žádná známá SSD s Phison PS5016-E16 takovou propustnost nezvládají. 
 
 
To ostatně nové SSD od firmy Lexar dle testu CrystalDiskBenchmark také ne, neboť v něm se dá mluvit přinejlepším o 6 GB/s, i když i to je velice slušné.  
 
 
Je tu ale ještě IOMeter, který už ukazuje 7180 MiB/s nebo 7529 MB/s, čili prostě zhruba 7 GB/s. 
 
Lexar své nové SSD ukazoval v Číně a uvedl, že právě propustnost 7 GB/s je pro ně cílová, alespoň co se týče rychlostí čtení, a to pochopitelně sekvenčního čtení. Sekvenční zápis dle CrystalDiskMark přesáhne 4200 MB/s, nicméně půjde pochopitelně o turbo, respektive o zápis do SLC cache. SSD totiž bude založeno na 96vrstvých pamětech NAND Flash s buňkami TLC, které tak rychlý zápis nemohou nabídnout. Nakonec se dozvídáme, že půjde o NAND Flash od Toshiby, respektive firmy Kioxia, jak se Toshiba Memory od tohoto podzimu nově nazývá a my si budeme moci vybrat mezi verzemi s kapacitou 512 GB, 1 TB a 2 TB. 
 
O cenách a dostupnosti je ještě předčasné mluvit. 
 
Zdroj: Guru3D


reklama