reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG UltraGear 27GN800: nový herní monitor s Nano IPS a 144 Hz

3.11.2020, Jáchym Šlik, aktualita
LG UltraGear 27GN800: nový herní monitor s Nano IPS a 144 Hz
LG se snaží přilákat hráče novým monitorem, který využívá technologii Nano IPS pro rychlou odezvu. Jedná se o model připravený na Nvidia G-Sync i AMD FreeSync Premium, který umí dosáhnout obnovovací frekvence 144 Hz.
Rozhodně se nedá říct, že na trhu byl nedostatek herních monitorů. Přesto výrobci přidávají další modely, které se od sebe často liší jen v detailech. LG v létě představilo herní monitor 27GN950 s technologií Nano IPS a nyní přináší další model využívající tento panel. LG 27GN800 ze série UltraGear vsází na úhlopříčkou 27 palců v kombinaci s rozlišením 2560 x 1440 pixelů neboli QHD. Ani za další papírové parametry se monitor rozhodně stydět nemusí. Výrobce ve specifikacích uvádí odezvu 1 ms při vykreslování z šedé na šedou (GTG), což je mezi herními monitory v dnešní době standard.
 
 
Obnovovací frekvence může dosáhnout až 144 Hz a podporována je technologie AMD FreeSync Premium, která zajistí obraz bez trhání a artefaktů. Monitor je také kompatibilní s obdobnou technologií Nvidia G-Sync. Panel LCD IPS s 10bitovou barevnou hloubkou zvládne pokrýt 99 % barevného prostoru sRGB. Dosahuje také kontrastu 1 000:1 a maximálního jasu 350 nitů. Pro bezproblémové sledování obrazovky bez ohledu na okolní podmínky nechybí úprava proti odleskům ani široké pozorovací úhly 178 stupňů, které vzhledem k použití technologie IPS zase tolik nepřekvapí.
 
 
LG přidalo řadu herně zaměřených funkcí, které zahrnují užitečné a někdy spíše zbytečné vychytávky. Kromě podpory HDR10 byl monitor vybaven režimem Dynamic Action Sync (DAS), který by měl neupřesněným způsobem minimalizovat odezvu na vstupu, aby hráč neztrácel cenné milisekundy na protivníky. Black Stabilizer rozjasňuje tmavá místa na mapě a pomáhá tak odhalit protivníky ukrývající se třeba ve stínu. Především při hraní stříleček z první osoby (FPS) se může hodit funkce Crosshair, která do středu obrazovky přidá OSD zaměřovač.
 
 
LG UltraGear 27GN800 používá tenké rámečky okolo obrazovky po třech stranách s výjimkou spodního okraje, kdese také nachází logo. Jinak černé tělo monitoru bylo doplněno o kontrastní červené prvky, které k hernímu hardwaru dlouhodobě patří. LG ve srovnání s modelem 27GN950 šetřilo na stojanu, který nabízí pouze jednu možnost přizpůsobení, a to změnu náklonu. Někteří majitelé nového monitoru tak možná ocení podporu standardu VESA 100 x 100, který umožní připevnění k držáku jiného výrobce s propracovanější ergonomií. Nabídka konektorů není nijak dlouhá a zahrnuje dvojici HDMI (neupřesněná verze), jeden DisplayPort a sluchátkový výstup.

Nový monitor zatím není dostupný na trhu, ale to by se mohlo změnit do konce letošního roku. Cena zatím oznámena nebyla, ale očekáváme částku kolem 10 tisíc korun. O něco vybavenější model 27GN850 se totiž aktuálně prodává za 12 tisíc korun.
 
Zdroj: LG.com via Kitguru.net


reklama