reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG uvádí 43UD79-B: 43", 4K a FreeSync

4.5.2017, Jan Vítek, aktualita
LG uvádí 43UD79-B: 43", 4K a FreeSync
Éra velkých panelů nabírá obrátky, jak dokazuje i společnost LG uvádějící na trh model 43UD79-B. Ten disponuje velkou 43" obrazovkou typu IPS s rozlišením Ultra HD a podporuje synchronizační technologii FreeSync pro majitele Radeonů.
Pro začátek je třeba uvést, že v dnešní době jsou LCD monitory s tak vysokým rozlišením a podporou FreeSync jen obtížně využitelné pro hraní náročných AAA her. AMD stále nemá na trhu moderní grafickou kartu, která by dokázala poskytnout potřebný výkon. Na Vegu stále čekáme, a tak je koupě monitoru jako LG 43UD79-B tak trochu sázka do loterie. Nicméně ani on ještě není k dispozici, i když se předpokládá, že na trh dorazí už 9. května.





Vedle toho je tu otázka, zda vůbec je vhodné využívat k PC připojený monitor s úhlopříčkou obrazovky 43 palců, však ten si svou velikostí nezadá s televizory, před nimiž obvykle sedíme ve vzdálenosti několika metrů. Každopádně LG 43UD79-B lze využít i jinak než klasický PC monitor, a to třeba pro sledování informací z více zdrojů signálu, pro což poslouží bohatá portová výbava.





Jak je vidět, máme tu celkem čtyři vstupy HDMI (dva 2.0 a dva 1.4) plus jeden DisplayPort 1.2a (4K@60Hz + FreeSync), pak jeden USB typ C (DP Alt Mode) a jeden RS-232C. Nechybí také dvouportový hub s USB 3.0, který může posloužit společně s KVM přepínačem. Pokud si tak do něj zapojíte klávesnici a myš, díky tomuto přepínači budete moci snadno ovládat dva připojené počítače (funkce Dual Controller). Následující obrázek nám pak ukáže, jak si můžeme rozdělit zobrazovací plochu.





Samotný 43" panel IPS má matný antireflexní povrch, maximální jas 350 cd/m2, dále nativní kontrast 1000:1 a běžnou odezvu 8 ms GtG, takže to žádný herní rychlík není, i když Game Mode by měl odezvu vylepšit. Nedokáže ani poskytnout úžasné barvy, neboť i když LG mluví o 1,07 miliardách barev, zároveň nic neříká o tom, že by použilo 10bitový panel, takže jde s největší pravděpodobností o 8bitový panel využívající A-FRC pro dosažení 10bitové hloubky.

Očekávat můžem cenu kolem 697 dolarů a u nás kolem 23 tisíc korun s daní.

Zdroj: techPowerUp
reklama