reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lian Li PC-M25: malá skříň s hot-swapovací HDD šachtou

28.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Lian Li PC-M25: malá skříň s hot-swapovací HDD šachtou
Lian Li představuje počítačovou skříň PC-M25, která je určena pro sestavy založené na desce formátu Mini ITX či Micro ATX. Její specialitkou je šachta pro pevné disky s funkcí hot-swap, tedy s možností rychle zapojovat a odpojovat disky za provozu.
Lian Li PC-M25 je pochopitelně celohliníková skříň pro spíše menší sestavy, jež je určena pro ty, kteří chtějí využít více úložných zařízení. Budeme tak do ní instalovat spíše desky formátu Micro ATX, neboť malé Mini ITX často nebývají vybaveny takovým množstvím portů, jež by umožnily připojit tolik úložných zařízení.





Co všechno tedy můžeme do PC-M25 nacpat? Jednak tu je zmíněná HDD šachta s funkcí hot-swap, která je připravena na pět 3,5" disků a vedle toho tu jsou ještě dvě 3,5" pozice, nebo tři 2,5" ve spodní části skříně. Celkem to je tedy až osm zařízení, díky nimž se tato skříň bude hodit pro vytvoření domácího serveru pro ukládání dat.





Hlavní šachta využívá jednoduchý systém se šroubky, jež namontujeme do disků a ty díky nimž zasuneme do připravených pozic, kde se připojí na nastražené konektory SATA. Lian Li myslelo také na tlumení vibrací, k čemuž využívá gumové doplňky.





Velké množství pevných disků v jedné menší skříni může také způsobit problémy s chlazením, ale o to se zde postará přední 140mm ventilátor, který bude nasávat čerstvý vzduch a nahoře bude teplý vzduch vyfukovat 120mm ventilátor. Ten by se dozadu nevešel, neboť tam má svou pozici napájecí zdroj ATX. Ten tak bude sedět přímo nad procesorem, takže velký věžovitý chladič zde využít nemůžeme. Maximální výška pro procesorový chladič je 80 mm, ale grafická karta může být dlouhá až 410 mm a zdroj může mít na hloubku až 230 mm.

Počet záslepek odpovídá slotům desek Micro ATX, čili jsou čtyři a pak můžeme zmínit nacvakávací bočnice, které lze sejmout v okamžiku. Není tu ale žádný přední I/O panel s audio a USB porty, pouze jedno jediné tlačítko, čili vypínač.

Rozměry Lian Li PC-M25 jsou 441 x 322 x 199 mm a hmotnost 3,74 kg. Zakoupit si ji budeme moci jako obvykle v černém a stříbrném provedení za cca 4300 Kč. K dispozici má být už nyní, ale do našich obchodů zatím ještě nedorazila.

Zdroj: TZ Lian Li
reklama