reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Libo kontaktní čočky s lasery?

3.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Libo kontaktní čočky s lasery?
Laserový pohled by už brzy nemusel být výsadou sci-fi a dětských představ. Díky práci lidí ze skotské University of St Andrews tu máme technologii tvořící tenké organické vrstvy emitující laserové světlo, která to umožní. 
Tenké organické vrstvy emitující laserové světlo ze Skotska jsou zajímavé také tím, že mohou být umístěny téměř na jakýkoliv pevný povrch, takže to mohou být třeba kontaktní čočky přímo v našich očích, jež by tak mohly osvítit cokoliv, na co bychom se podívali. Na zrak tavící ocel to asi nebude, ale takoví učitelé s laserovým zrakem sloužícím coby ukazovátko by také nebyli špatní.  
 
 
Kontaktní čočka s vestavěným laserem už byla mimochodem na University of St Andrews vytvořena a odzkoušena zatím na kravím oku. Na čočce je v podstatě nalepená vrstva organického polovodivého polymeru, který je podobný ohebným OLED displejům. Membrána má ale tloušťku pouze 1/5000 milimetru, a blíží se tak fyzickým limitům toho, co ještě může emitovat laserové světlo. 
 
Výzkumníci mysleli také na nebezpečí, které pro lidské oči představují lasery. Zde jde především o to, že výkon laseru je tak nízký, že nehrozí poškození lidské sítnice. Nicméně kontaktní čočku s laserem si prý žádný člověk ještě přímo nevyzkoušel a byl k tomu dobrý důvod.
 
 
Další otázka, která je nasnadě, se týká napájení takového zařízení. Zde je na první pohled potěšitelné, že laser nepotřebuje baterii nebo prostě přímé napájení elektřinou, takže drátky k oku si přivádět nemusíme. Polovodivý polymer fluoreskuje vystavený světlu, které však při pokusech muselo být poměrně silné, což zatím z této technologie nedělá něco, co by bylo tímto způsobem ihned použitelné a zvláště ne v oku.
 
Laserové oči tak můžeme brát spíše pro pobavení, ovšem tato technologie by mohla najít své brzké uplatnění jinde. Může jít například o součást ochranných prvků bankovek nebo také o výbavu nositelných senzorů či nové podoby čárových kódů. Membrána totiž může být upravena tak, aby tvořila specifický vzor linií a také vlnových délek, takže to by mohlo posloužit i v případě čoček, které by jen nestřílely laser, ale daly by se použít k dodatečné identifikaci osoby. 
 


reklama