reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lidé si flashují staré Radeony RX 400 na RX 500

20.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Lidé si flashují staré Radeony RX 400 na RX 500
Nová generace Radeonů RX 500 využívá v podstatě ty samé čipy Polaris 10 a 11, a tak už řadu lidí napadlo, že asi bude možné staré RX 400 přeflashovat na nové. Dosáhli tím prý i vyšších taktů.
Nové grafické karty AMD Radeon RX 580 a 570 jsou už na trhu, a tak jsou k dispozici i jejich BIOSy, s nimiž si mohou hrát třeba uživatelé fór techPowerUp. Těm se už v několika případech podařilo přeflashovat BIOS karet Radeon RX 480 pomocí nových verzí z RX 580 a na Guru3D se zase píše o úspěšném flashi karty Radeon RX 470 BIOSem z RX 570.





Co se týče nejvyšší řady Polarisů, pak tuto sérii flashování odstartoval TonybonJoby, člen fór techPowerUp, který použil pro svou XFX RX 480 8 GB příhodně vybavenou záložním BIOSem verzi z karty Sapphire RX 580. Dosáhl tím dokonce výchozího taktu 1411 MHz, což je výše, než na co může pomýšlet většina karet RX 480 při svém přetaktování. Naznačuje to, že nový BIOS umožní grafickému čipu využívat vyšší napájecí napětí a přesně to by vysvětlovalo, proč je spotřeba nových Radeonů o tolik vyšší než u těch starých. Karta s novým BIOSem pak byla bez problémů stabilní ve hře Witcher 3 a dokonce i ve Furmarku.





Dvojitý BIOS na kartě se ale pro účely jeho flashování dobře hodí, popřípadě je velice vhodné mít zálohu, a to alespoň v podobě integrované grafiky, pokud by přeflashovaná karta byla nestabilní, nebo dokonce "zcihlovatěla". Problémy s nestabilitou se skutečně objevily a uživatelé si pak museli notně pohrát s utilitou MSI Afterburner (či jinou), aby svou kartu umravnili.

Zdroj: techPowerUp, Guru3D
reklama