reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lisa Su o roce 2021: nedostatek čipů a další výzvy

13.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Lisa Su o roce 2021: nedostatek čipů a další výzvy
Server Tom's Hardware měl šanci zpovídat prezidentku a výkonnou ředitelku firmy AMD, Dr. Lisu Su, aby se dozvěděl, jaký dle ní bude tento rok. Co tedy šéfka AMD soudí o pokračujícím nedostatku čipů či dalším vývoji hardwaru? 
Společnosti AMD se nedostatek čipů týká přinejmenším stejně jako konkurenčních firem NVIDIA a Intel, přičemž o možných příčinách toho bylo napovídáno už dost a lze říci, že jde nejspíše o kombinaci několika faktorů, mezi něž patří velký zájem, problematická výroba a logistika a také možný nedostatek některých materiálů, jako je nedávno zmíněný ABF pro pouzdření čipů. Velký zájem zákazníků zase velice dobře ilustruje už dlouho neviděný růst celého trhu s PC
 
 
Samotné AMD se potýká s nedostatečnou nabídkou nových CPU i GPU (Ryzen 5000, Radeon RX 6000), kvůli čemuž rostou ceny a v případě karet musíme bohužel připočítat ještě znovu oživlou těžbu. Ovšem aspoň trošku dobrá zpráva pro zájemce o novou grafiku pro hry je ta, že hodnota Bitcoinu i Etherea v posledních dnech už neroste. Naopak padá a Ethereum už je na cca 22.500 Kč. Ale i to je stále vysoká hodnota podněcující k těžbě a jaký bude další vývoj, toť otázka. 
 
Lisa Su na otázku o nedostatku čipů odpověděla tak, že firmě AMD se daří dodávat na trh hodně produktů, jejichž celkový objem se neustále zvyšuje a v průběhu tohoto roku i dále zvyšovat bude. Přesto lze očekávat, že nabídka nebude v průběhu prvního pololetí ideální. Vedle toho jsme byli ubezpečeni, že AMD nijak neupřednostňuje dodávky OEM zákazníkům před prodejem v maloobchodě. Zde chce mít nabídku vyváženou a zájemci o nový Ryzen 5000 či Radeon 6000 musí být prostě trpěliví, ostatně nové procesory se na našem trhu koupit dají vcelku dobře. 
 
Šéfka AMD také uvedla, že je s výrobními partnery své firmy velice spokojena, stejně jako se svou výrobní strategií. Nedostatek na trhu označuje spíše za dopad celkově vysoké poptávky, než aby šlo o problémy s výrobou. Potvrzuje však, že dodávky potřebných substrátů (zmíněný ABF) jsou opravdu napnuté, ale opět jde spíše o zvýšenou poptávku vlivem najíždění nových kapacit, než čistě o problémy s výrobou. Nakonec si ještě trošku zanotovala s Jensenem Huangem, když uvedla, že i AMD bylo překvapeno silou poptávky, ostatně právě i IDC mluví o meziročním 26% růstu prodaných počítačů v posledním loňském kvartálu.
 
A co CPU a GPU? V případě CPU je tu otázka, zda bude AMD zvyšovat počet jader a zde se Lisa Su vyjádřila v tom smyslu, že počtem 64 jader (limit CPU EPYC) vývoj nekončí, ale další jádra spíše přijdou až poté, co budou vylepšeny i jiné aspekty počítačových systémů. Čili zvyšování počtu jader asi není nejvyšší priorita a je třeba se vypořádat nejdříve s jinými problémy či úzkými hrdly. 
 
Co se týče GPU, zde Lisa Su v podstatě jen chválila svůj tým pod vedení Davida Wanga a uvedla, že ten se nyní plně zaměřuje na vývoj architektury RDNA 3 a následujících. AMD má před sebou také ještě velkou výzvu, a to dokončení akvizice firmy Xilinx, která si vyžádá prostředky ve výši 35 miliard dolarů. Neméně velká výzva ale bude i zajištění opravdu stabilních dodávek procesorů na trh s důrazným zaměřením na serverový trh. 
 


reklama