reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lockheed Martin představil vojenský systém DisOPS využívající PDA

30.11.2009, Pavel Bureš, aktualita
Lockheed Martin představil vojenský systém DisOPS využívající PDA
Společnost Lockheed Martin, významný výrobce bojových letounů, vyvinula vlastní mobilní systém pro usnadnění práce vojáků v boji. Jedná se o sestavu notebooku (TabletPC), kterým je vybaven velitel jednotky a několika kapesními počítači,...
Společnost Lockheed Martin, významný výrobce bojových letounů, vyvinula vlastní mobilní systém pro usnadnění práce vojáků v boji. Jedná se o sestavu notebooku (TabletPC), kterým je vybaven velitel jednotky a několika kapesními počítači, které používají ostatní členové mužstva. Důstojník může díky dotykovému displeji zakreslovat pozice nepřátel do mapy, načrtnout taktiku a posílat členům jednotky další důležité informace.



Komunikace mezi velitelovým TabletPC a kapesními počítači jednotlivých vojáků může probíhat nejen přes satelit, ale také přes mobilní telefonní síť nebo Wi-Fi. Kromě zobrazení dat od velitele ukáže PDA aktuální polohu i umístění dalších členů jednotky, vojáci mohou rovněž pořizovat snímky, zaznamenávat podstatné informace a posléze je předat velení. Jen pro zajímavost uveďme, že jak TabletPC, tak PDA využívá stylus, tj. plastovou ovládací prvku, která je u přístrojů pro běžné uživatele na ústupu a nahrazuje ji dotek prstem přímo na displej, což však není pro armádní účely vhodné, vojáci totiž potřebují přesnost. Možná nejzajímavější funkcí je určování polohy nepřátelského ostřelovače na základě analýzy několika záznamů zvuku letící kulky.

V současné době není známa cena setu ani očekávané datum nasazení do skutečného boje.

Zdroj: TFTS
reklama