reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech K780: klávesnice pro multitaskingové pracanty

15.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Logitech K780: klávesnice pro multitaskingové pracanty
Logitech si připravil novou zajímavou bezdrátovou klávesnici, která je přizpůsobena uživatelům s potřebou ovládat více zařízení. Můžeme si tak k ní připojit stolní počítač, tablet i telefon, pro něž slouží i jako stojan, snadno se mezi nimi přepínat.
Logitech K780 je stolní klávesnice téměř plné velikosti, která disponuje bezdrátovým rozhraním se systémem Easy-Switch. Můžeme si ji spárovat s až třemi zařízeními a mezi nimi se budeme v okamžiku přepínat stiskem jedné ze tří světlých kláves. Samozřejmostí je tak kompatibilita napříč všemi možnými platformami, a to Windows 7 a novější, MacOS X 10.8 a novější, Android 5+, iOS 5+ nebo ChromeOS. Dalším důležitým prvkem je stojan, či spíše zarážka táhnoucí se přes celou vrchní část, do níž můžeme najednou vedle sebe umístit tablet i telefon.





Přepínání probíhá okamžitě, takže než se po stisku jedné z přepínací klávesy připravíte na psaní, bude spojení s daným zařízením navázáno. Jak je vidět, Logitech dal v horní řadě stejně jako u jiných kláves přednost vlastním speciálním funkcím před F1, F2, atd. Ale to jako obvykle půjde napravit, takže pak se budeme přepínat mezi spárovanými zařízením s pomocí přepínače. Každá ze tří světlých kláves má také vlastní malou LED, aby bylo ihned jasné, s čím klávesnice zrovna komunikuje. Pak tu jsou i další speciální funkce, které využijeme na mobilních zařízeních. Jde o Home, Search, Back, App-Switch a Contextual Menu.





Samotná klávesnice má téměř plnou velikost, což znamená, že je sice vybavena numerickou částí, ale z té střední zbyly pouze směrové šipky odsunuté pod pravý Shift. Je tak jasné, že si na ni asi budeme muset zvykat a pokud někdo dosud pracoval na klasické desktopové klávesnici, asi mu hned nebudou po chuti ani nízkozdvihová a oblá či rovnou kulatá tlačítka. Logitech sám mluví o mechansimu PerfectStroke, který slibuje komfortní psaní. To je ale vysoce individuální.


Dosah bezdrátového rozhraní Logitech K780 je jako obvykle 10 metrů a zabezpečení obstará 128bitové AES šifrování. Počítač přitom nemusí být vybaven rozhraním Bluetooth, neboť ke klávesnici dostaneme také USB transmitter. Telefon a tablet ale už v drtivé většině případů svůj Bluetooth má, takže by tu neměl být žádný problém.

Pár mikrotužkových baterií (AAA) má vydržet zhruba dva roky práce, což bude záviset na míře využití i na nejvíce vytížením rozhraní. Rozměry klávesnice jsou 380 x 158 mm a výška 8 mm vepředu / 22 mm vzadu. Do drážky můžeme vložit telefon či tablet s tloušťkou do 11,3 mm a pokud jde o velký tablet (jako 12,9" iPad Pro), je vysoce doporučeno jej zaklesnout za delší hranu. Očekávat můžeme cenu kolem 2400 Kč s dvouletou zárukou.

Zdroj: Hexus.net

reklama