reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lunar X Prize: závod na Měsíc finišuje

13.9.2017, Jan Vítek, článek
Lunar X Prize: závod na Měsíc finišuje
Už zanedlouho bude vrcholit závod Lunar X Prize podporovaný Googlem, v němž stále figuruje pět týmů, které soutěží o miliony dolarů, prestiž i svou budoucnost. Zdaleka totiž nejde jen o dosažení Měsíce a odeslání videa a fotografií.
Kapitoly článku:
Prodloužení soutěže do konce března příštího roku, čili pouze o čtvrt roku, přineslo i zesílené hlasy mluvící o tom, že tím ji Google v podstatě pohřbil a že splnit vytyčený cíl se nepodaří nikomu. Velké naděje byly přitom vkládány do izraelského týmu SpaceIL, který má zajímavý koncept i rezervované místo na spolehlivém Falconu 9. To ale ztratil a letos a ani brzy v příštím roce startovat téměř jistě nebude. 
 
 
Dále tu máme spojence v podobě Team Indus a Hakuto, kteří chtějí využít také prověřené rakety PSLV, jenomže ta měla sice původně startovat na samém konci tohoto roku, ale nedávno mělo být toto datum posunuto na 6. březen, což je nebezpečně blízko k nejzazšímu termínu, který už se jako dříve netýká startu rakety, ale splnění všech úkolů. Nicméně cesta bude dle plánu trvat asi 10 dní, a tak by to tyto dva týmy mohly ještě stihnnout.v 
 
V případě amerického Moon Express se dá říci, že ten má svůj koncept i plány do budoucna velice dobře propracované, jenomže to neplatí pro nosič, který chce využít. Rakety Electron firmy Rocket Lab se zatím ani nedostaly na nízkou oběžnou dráhu (alespoň v době psaní těchto řádků) a pro vyslání nákladu k Měsíci budou muset umět ještě daleko víc. 
 
A nakonec tu máme Synergy Moon a jejich modulární raketový koncept Neptune využívající pohon od InterOrbital Systems. Zde je to v podstatě stejné jako v případě Moon Express, neboť Synergy Moon chce také využít rakety, které se dosud nepodívaly ani na nízkou oběžnou dráhu. To přitom mluvíme o základním a výchozím předpokladu vyslání plavidel na dráhu k Měsíci, po čemž se toho může zvrtnout ještě dost. 
 
Cynik by mohl říci, že Google posunutím termínu o pouhý čtvrtrok, a efektivně ještě k tomu necelý, chce soutěž Lunar X Prize v podstatě zrušit a zapomenout na ni s tím, že Team Indus a Hakuto dostanou ještě poslední šanci. Na druhou stranu by se zase dalo namítnout, že o tuto soutěž zúčastněným týmům v podstatě nejde, respektive o výhru. Jistěže, miliony dolarů nejsou zanedbatelné, ale na nich se žádný ze soutěžících nemohl zcela zahojit, natož aby ještě vydělal. 
 
Moon Express má ambice expandovat dále do Sluneční soustavy a zkoumat především její měsíce a využít je jako zdroj nerostného bohatství. Team Indus mluví o podobných záměrech, Hakuto velice opatrně a povrchně také, Synergy Moon má se svými Neptune zájem nejdříve konkurovat platformě Cubesat a pak jde především o samotný Měsíc. A nakonec SpaceIL je na rozdíl od ostatních nezisková organizace, jejímž hlavním cílem je podnítit vzdělávání v Izraeli.
 
My budeme vývoj této soutěže i nadále sledovat a přinášet zajímavé informace. Doufejme, že alespoň jeden z týmů bude úspěšný a že společně s ostatními neztratí svůj elán pro další vývoj. 
reklama