reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mainstreamové Vega 11 se objeví na konci roku, možná i později

1.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Mainstreamové Vega 11 se objeví na konci roku, možná i později
Pokud jde o chystané grafické karty AMD Radeon RX Vega, o nichž se v poslední době neustále mluví, ty budou založeny na výkonném čipu Vega 10. Očekáváme ale také slabší GPU Vega 11, s nimiž ale AMD očividně moc nespěchá.
Grafické karty s čipy Vega 10 mají totiž přijít v několika verzích odlišených i tím, že ne všechny budou vybaveny plným počtem Stream procesorů. Můžeme tak očekávat, že AMD celkem dobře pokryje svou dosavadní mezeru, která sahá od RX 580 až do hi-endu, ale to se dozvíme do dvou měsíců. Pak je ovšem otázka, k čemu by měly sloužit grafické karty s čipy Vega 11.





Dnes je již jisté, že AMD představí své první herní karty s GPU Vega až na konci července, takže za dva měsíce na Siggraph 2017. Respektive jisté je to, že jde o oficiální datum jejich představení, přičemž AMD už samo v podstatě přiznalo, že jde o problémy s paměťmi HBM2, což naznačují také údaje firmy SK Hynix, která je má pro AMD vyrábět. Jak jsme se nedávno podívali, ta už na třetí kvartál minulého roku slibovala dostupnost 2 Gb/s pamětí HBM2. Nakonec se z toho stal druhý kvartál tohoto roku, přičemž propustnost navíc klesla na 1,6 Gb/s. AMD už k tomu v podstatě ani nemusí nic dodávat.

Nicméně čipů Vega 11 se to vůbec netýká, neboť ty logicky nebudou jako slabší GPU vybaveny paměťmi HBM2, ale přinejlepším GDDR5X či GDDR6. A pokud má AMD čerstvě na trhu sérii RX 500 a Vega 11 má být z hlediska výkonu mainstreamové GPU, pak pochopitelně není v zájmu firmy je vyslat na trh moc brzy. A ostatně toho bude mít v příštích měsících na práci více než dost. Nejdříve přijdou na řadu serverové Naples a platforma EPYC, pak očekáváme hi-end Vegu, nejlépe po boku se 16jádrovými Threadripper a pak mají dorazit i nová APU "Raven Ridge". To vše doplní ještě očekávaná řada desktopových Ryzen 3, a to vůbec nezmiňujeme mobilní produkty.

Aktuální zprávy tak udávají, že grafické karty s Vega 11 budou dokončeny někdy ke konci roku a až na začátku příštího začnou proudit na trh. Důvod má být právě ten, že se AMD chce zaměřit na to, aby dostalo co nejdříve na trh své hi-end produkty a není divu. Však v současnosti AMD nemá na trhu nic, co by mohlo uzmout podíl na trhu kartám NVIDIA GeForce GTX 1070, GTX 1080, GTX 1080 Ti, GTX Titan X či GTX Titan Xp. Samo nepřišlo s hi-endovou grafikou již dva dlouhé roky.

V této době navíc probíhá diskuze, zda na Siggraph 2017 uprostřed prázdnin budou karty RX Vega už opravdu uvedeny na trh. Pokud půjde o tzv. papírové představení, pak si zájemci budou muset ještě nějakou chvíli počkat, a to třeba až do konce prázdnin. Jenomže pak už bude pomalu aktuální konkurenční generace Volta a lze předpokládat, že NVIDIA takovou příležitost ráda využije k tomu, aby si přihřála polívku třeba vypouštěním "uniklých" informací.

Zdroj: wccftech
reklama