reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Malware USB Thief, nezanechá stopy a nepotřebuje internet

26.3.2016, Milan Šurkala, aktualita
Malware USB Thief, nezanechá stopy a nepotřebuje internet
Společnost ESET objevila nový malware, který dokáže krást data a přitom se nešíří internetem. Je totiž instalován na USB flash disku a pro počítač je v podstatě nezjistitelný. Využívá portable verzí různých aplikací.
Na světě se objevil nový nepříjemný malware pod názvem USB Thief (přesněji Win32/PSW.Stealer.NAI a Win32/TrojanDropper.Agent.RFT), který byl identifikován společností ESET. Ten totiž dokáže napadnout i počítače, které nejsou připojené k internetu, neboť ke své práci potřebuje pouze USB flash disk. Sám o sobě se nešíří, na USB disk se záměrně "instaluje" a jeho úkolem je stáhnout data z konkrétního cíleného počítače. Na rozdíl od běžných malwarů nevyužívá technik automatického spuštění, ale naroubuje se jako dynamická knihovna do portable verzí různých aplikací jako je Notepad++, Firefox nebo TrueCrypt. Pokud se z této USB flashky spustí onen program, spustí se také USB Thief.



Nebezpečnost spočívá v pokročilých technikách maskování. Některé soubory jsou zašifrovány pomocí AES-128 a klíč vzniká z kombinace některých vlastností USB flashky (jejího ID a dalších). Proto je tento klíč unikátní pro každý USB disk. Další soubory mají jména podle SHA512 hashe z prvních několika bytů daného souboru, opět tedy unikátní pro každou kopii malwaru.

Malware ví, pod kterým procesem má běžet a pokud toto neodpovídá (např. běží v debuggeru), ukončí se. Proto je těžké jej detekovat antivirovými programy a známé antiviry také detekuje. Pokud tedy vše projde, na základě konfiguračních souborů stáhne požadovaná data a uloží je na USB disk. Na počítači samotném ale malware nezanechává žádné stopy, neboť běží z flashky. Má-li tedy někdo nekalé cíle a někomu takto úmyslně podstrčí infikovaný USB flash disk, může se dostat k citlivým datům (pochopitelně útočník musí dostat disk zase zpátky). Je tedy důležité dávat si pozor, jaké USB disky člověk používá a jaký je jejich zdroj.

Zdroj: welivesecurity.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama