reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Marea: nejrychlejší transatlantický kabel od MS a Facebooku

1.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Marea: nejrychlejší transatlantický kabel od MS a Facebooku
Společnosti Microsoft a Facebook oznámily, že spojí své síly při výstavbě dosud nejrychlejšího transatlantického datového kabelu, který bude položen mezi Spojenými státy a Španělskem, a překoná tak vzdálenost 6600 km.
Kabel Marea je tak společným podnikem společností Microsoft a Facebook, které jím chtějí spojit Evropu se Spojenými státy, respektive posílit datové spojení mezi nimi. Jak je vidět z následujícího obrázku, propojeno bude baskické Bilbao s Virginia Beach, která je překvapivě v americkém státě Virginia. Společnosti předpokládají, že s výstavbou a pokládáním kabelu začnou letos v srpnu a práci dokončí do října příštího roku.





Kabel bude poveden na dálku kolem 6600 kilometrů a se svými osmi páry optických spojů bude nejrychlejší mezi podmořskými kabely. Konkrétně to bude kapacita 160 Tb/s.

Microsoft se tak s Facebookem rozhodl zvolit poněkud jinou trasu, než jako obvykle transatlantické kabely využívají. Ty totiž typicky končí na jedné straně v New Yorku nebo poblíž v New Jersey a dle Microsoftu za tím stojí snaha zajistit stabilní a spolehlivé spojení. Je rozhodně logické a příhodné, aby datové kabely nevycházely stále ze stejných míst, neboť nikdo neví, co se na nich může stát.

Proč se ale k takovému kroku odhodlaly zrovna tyto společnosti? Jejich cílem je totiž zajistit si dostatečnou přenosovou kapacitu využitelnou pro jejich cloudové systémy. Zvláště Microsoft na to poukazuje se slovy, že zaznamenává stále vyšší nároky svých uživatelů na přenosová data spojená s cloudovými službami jako Bing, Office 365, Skype, Xbox Live a Microsoft Azure. Kabel Marea má tak pomoci uspokojit budoucí poptávku a také jsou tu jisté, ale nijak neupřesněné možnosti pro další upgrade, a tím i zvýšení datové propustnosti kabelu.

Zdroj: Extremetech
reklama