reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mark Papermaster: kam směřuje vývoj procesorů v éře kulhajícího Mooreova zákona?

6.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Mark Papermaster: kam směřuje vývoj procesorů v éře kulhajícího Mooreova zákona?
Mark Papermaster, Chief Technical Officer firmy AMD, se rozpovídal o vývoji hardwaru v éře, kdy už se dávno mluví o konci platnosti Mooreova zákona, i když se najde ještě dost lidí, kteří něco takového vylučují. 
Mark Papermaster má jistě velice dobrý přehled o tom, jak se AMD v posledních letech vyvinulo a kam směřuje, ostatně na pozici CTO (a SVP/EVP Technology and Engineering) pracuje už od roku 2011. Server Tom's Hardware Papermastera zpovídal na konferenci Supercomputing 2019, aby se dozvěděl něco víc o nedostatku procesorů Ryzen (některých) a také o tom, co můžeme očekávat od budoucích CPU. 
 
 
Máme tu tak několik odpovědí na otázky, a to třeba tu, zda má v této době ještě smysl zvyšovat počet procesorových jader pro běžné sestavy, čili zda bude vhodné nabízet uživatelům dejme tomu 32jádrové CPU. Papermaster v tom nevidí problém a dle něj jde pouze o to, aby se vyšší počet jader naučily využívat aplikace, což se už postupně zlepšuje. Nicméně uživatelé by měli přemýšlet nad tím, co aktuálně potřebují a co mohou využít, ale trend je zřejmý. 
 
Ožehavé téma je také změna taktů s novými procesy a zda ty nepřinesou nakonec jejich snížení. Papermaster zde poukazuje na tvrzení, že Mooreův zákon začíná kulhat právě kvůli tomu, že nové procesy přinášejí minimální či rovnou nulový zisk pracovních taktů. Právě proto stále více záleží na architektuře a proto i AMD přišlo s Infinity Fabric. Ta poskytuje flexibilitu v možnostech spojení více CPU i GPU jader a nabízí velké množství kombinací.
 
Dá se tak dodat, že Infinity Fabric a ve výsledku spíše nové způsoby pouzdření, nastupují za dosavadní pokrok dosahovaný navyšováním taktů. Ale o tom se mluví už běžně. AMD se také chystá svou IF dále vyvíjet, aby držela krok v přicházející éře pamětí DDR5 a sběrnice PCIe 4.0
 
Nedostatek procesorů Ryzen 3000 je pociťován především v případě výkonnějších modelů, ostatně Ryzen 9 3950X přišel pozdě a na skladech není. Papermaster ovšem tvrdí, že TSMC poskytuje "obrovské dodávky", ovšem stejně jako u řady jiných novinek je třeba počítat s tím, že dostupnost bude složitá. Pro AMD jde navíc v podstatě o příjemný problém a poptávka je vyšší, než firma předpokládala. 
 
K tomu, zda AMD může dostat více povedených 7nm čipletů prostě jen objednáním většího množství waferů, Papermaster podal poněkud vyhýbavou odpověď. Uvedl, že AMD prostě úzce spolupracuje s dodavatelem na tom, aby získalo nejvhodnější mix různých jader a o tom se musí rozhodnout už předem, pochopitelně. V odpovědi na otázku o technologiích pro turbo takty pak Papermaster prozradil, že napříč jádry a čipy existují jen malé odchylky ve výkonu (čili taktech), ale AMD se snaží využít, co se dá. 
 
Nakonec se můžeme podívat na to, co si Papermaster myslí o SMT4, které by mohly dle fám podporovat už příští procesory generace Zen. Jde o schopnost zpracovávat ne dvě, ale rovnou čtyři vlákna najednou na jednom fyzickém jádru. V odpovědi jsme se dozvěděli, že samotné AMD se dosud o podpoře SMT4 nikde nevyjádřilo, což ostatně dobře víme. Užitečné může být v některých aplikacích, ale existuje mnoho těch, které něco takového nedokáží využít. Nicméně už nejde o novou technologii a nyní jde jen o otázku, odkdy budou aplikace SMT4 už relativně běžně využívat. 
 
Čili AMD s SMT4 skutečně může počítat, ovšem na to, že by tuto technologii nabídlo už na Zen 3, na to skutečně spoléhat nelze. Všechny otázky a odpovědi najdete na Tom's Hardware.


reklama