reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mars Helicopter má za sebou první jednosměrný let ve vzdálenosti 129 metrů

11.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Mars Helicopter má za sebou první jednosměrný let ve vzdálenosti 129 metrů
Helikoptérka Ingenuity byla nedávno povýšena a NASA svolila k tomu, aby se z ní na omezený čas stal partner roveru Perseverance. Ten již si půjde po svých a Igenuity jej bude na cestě doprovázet. 
To tedy jednoduše znamená, že Ingenuity v průběhu léta už nebude podnikat jen výlety z jednoho bezpečného místa, kde už čtyřikrát po sobě přistála. Bude podnikat jednosměrné cesty, což pochopitelně znamená, že pokaždé přistane někde jinde a lze si představit, že NASA musí mít vcelku dobrou představu o tom, kam si Ingenuity bude sedat, neboť její systémy neumožňují zcela autonomní let včetně rozhodování o místu přistání. Právě proto NASA varovala, že rozšířená mise helikoptérky s sebou nese větší nebezpečí. 
 
Ingenuity přitom s sebou nese kamerky, které jsou označeny jako Hazard Avoidance Camera, díky čemuž bychom si mohli myslet, že se dokáže alespoň do jisté míry vyhýbat překážkám. Pravda ale je, že její autonomie letu spočívá pouze v tom, že dokáže sledovat předprogramovanou dráhu a pokud by ji ta snad nějakou chybou navedla do skály, také v ní skončí. 
 
 
Ingenuity má nyní za sebou již pátý let, který trval celkem 108 sekund a tentokrát úspěšně dokončila startovací sekvenci před vypršením časovače, což se jí dříve nepovedlo. Ovšem NASA možná tento problém opravovat ani nebude, neboť ve většině případů byly zatím starty úspěšné. 
 
Helikoptérka tak v pátém letu odstarovala a vystoupala do výšky deseti metrů, přičemž dříve se pohybovala spíše jen v cca pěti metrech a vydala se směrem na jih, kde dosedla ve vzdálenosti 129 metrů. NASA přitom během předchozího letu nasbírala obrazové materiály, které jí společně s dalšími letovými údaji pomohly zvolit nové místo přistání. Ingenuity má stereo kameru, díky níž byla vytvořena výšková mapa bezprostředního okolí a zvoleno bylo rovné místo bez větších překážek.
 
 
Ingenuity se v tomto letu vydala napřed do míst, kam později dorazí také rover Perseverance, přičemž v tomto ohledu jde o analogii pro závod zajíce a želvy ze známé bajky. Perseverance se totiž pohybuje velice pomalu a obezřetně, ale Ingenuity má zase velice krátký čas na své rychlé přesuny, aby si opět sedla a začala dobíjet baterie. 
 
Nicméně v tomto závodě nemá nikdo vyhrát, v plánu je především to, aby Ingenuity kopírovala pohyb roveru Perseverance a nezdržovala jej. Leckdy tak bude mít, stejně jako v tomto případě, na této cestě náskok.
 
Zdroj: NASA


reklama