reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mars Helicopter od NASA vstupuje do závěrečných testů

11.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Mars Helicopter od NASA vstupuje do závěrečných testů
NASA už má jen něco přes rok na to, aby dokonale připravila další rover pro přistání na Marsu. Ten vůbec poprvé ponese také létající stroj, a sice malý dron známý jako Mars Helicopter Scout. A právě ten už vstoupil do závěrečných testů. 
Mars Helicopter Scout (MHS) je malý dvouvrtulový dron, který si nad protiběžnými lopatkami nese solární panel a pod nimi řídicí a komunikační jednotku plus doširoka rozkročené nožky. Vzhledem k nutnosti dobíjení přes solární panel a také k velice řídké atmosféře na Marsu budou lety jen občasné a krátké, ovšem i tak budou představovat velký úspěch i kvůli tomu, že nebude možné takové zařízení řídit na dálku. 
 
 
Malý dron tak bude pro rover Mars 2020 tvořit jednoho pasažéra navíc, přičemž NASA už má dávno ověřeno, že bude moci létat i v tak řídké atmosféře. Ostatně její účinek bude alespoň částečně kompenzován nižší gravitací, a to v porovnání se Zemí cca jen 40procentní. Jenomže hustota atmosféry je v porovnání s naší pouze jednoprocentní, takže i když bude Mars Helicopter Scout na Marsu vážit jen 725 gramů namísto 1,8 kg, jež by vážil na Zemi, i tak se bude muset velice snažit, aby vzlétl, k čemuž napomohou vysoké otáčky rotorů. 
 
NASA si tedy už v lednu vyzkoušela, že dron bude moci létat i ve velice řídké atmosféře, když ve speciální komoře simulovala prostředí Marsu i s jeho nízkou gravitací. Využit byl "gravity offload system", což bylo prostě jen lanko, které vyvíjelo vždy stejný tah směrem nahoru. 
 
Poté byla helikoptérka přesunuta do Denveru a tamního Lockheed Martin Space, aby ji inženýři vyzkoušeli společně s jejím Mars Helicopter Delivery System. Ten ji bude při letu na Mars držet za spodní část, než rover přistane. Jde tak o přepravní rámeček, který vidíme na snímku nahoře, díky němuž má MHS přežít bez poškození i silné vibrace při startu a přistání. 
 
 
Pak se MHS během května vrátil do JPL (Jet Propulsion Laboratory), kde byl instalován nový solární panel a probíhají další testy, aby bylo ověřeno, že vše stále funguje. Veškeré testy budou dokončeny během letošního léta, aby už MHS poté mohl zamířit do High Bay 1, kde bude umístěn na palubu roveru Mars 2020. Od něj se odpojí až na Marsu a snad nám pošle nějaké snímky z výšky díky svým dvěma kamerkám. 
 
Start je aktuálně plánován na červenec 2020, kdy na cestu vyrazí raketa ULA Atlas V. NASA přitom upozorňuje, že MHS je zatím pouze testovací zařízení, které má ukázat, zda je možné takto na Marsu létat. Pokud bude úspěšné, následující stoje už budou plnit roli létajících sond. 
 
Zdroj: JPL


reklama