reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Matrox na svých kartách využije GPU od AMD

4.9.2014, Jan Vítek, aktualita
Matrox na svých kartách využije GPU od AMD
Společnost Matrox pamatujeme jako rivala společností ATI, NVIDIA a dalších. Kdysi dávno, když si ve světě grafických karet konkurovalo mnohem více firem než dnes, byl Matrox známý i mezi hráči PC her. Takže vrací se, nebo ne?
Matrox pochopitelně z trhu s grafickými kartami nezmizel, jen přestal konkurovat firmám NVIDIA a ATI, dnes tedy AMD. Orientuje se především na profesionální karty, které nabízí mnoho grafických výstupů, takže už stojí mimo hlavní proud. Ovšem nyní se rozhodl, že využije čipy konkurenční společnosti AMD, čímž se z něj v podstatě stane AIB partner.





Výsledkem mají i nadále být grafické karty určené pro profesionály a ne hráče, které se na trhu prý objeví již brzy. Využity budou pochopitelně čipy architektury Graphics Core Next vyráběné 28nm procesem, a to konkrétně čipy skládající se z 1,5 miliardy tranzistorů. Matrox konkrétní typ neprozradil, ale dle počtu tranzistorů by mělo jít o čipy Cape Verde XT, které jsou součástí karet Radeon R7 250X. Odpovídá tomu i další údaj, a sice 128bitové paměťové rozhraní.

Matrox ještě zmínil, že použité čipy jsou kompatibilní s DirectX 12, OpenGL 4.4, OpenCL 1.2 a Shader Model 5.0. I zde se pak uplatní software Matrox PowerDesk, který slouží ke správě obrazových rozhraní. Na informace o konkrétním produktu su však budeme muset počkat. Jisté je jen to, že Matrox se nyní nebude spoléhat pouze na vlastní grafické procesory a využije konkurenční řešení. Nezařadí se tak ale mezi klasické AIB partnery firmy AMD, protože se bude i nadále věnovat profesionálním řešením.

Zdroj: TZ Matrox
reklama