reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Maxtor: 3Gb/s SATA2 rozhraní pro DiamondMax a MaXLine III

12.10.2005, Milan Šurkala, aktualita
Maxtor: 3Gb/s SATA2 rozhraní pro DiamondMax a MaXLine III
Rychlejší druhá generace diskového rozhraní Serial ATA dorazila i k diskům Maxtor. Maximální teoretická rychlost tedy činí 3Gb/s (jinak uváděno jako 300MB/s, což není přesný přepočet). Na druhou stranu se sluší říct, že tato rychlost je...
Rychlejší druhá generace diskového rozhraní Serial ATA dorazila i k diskům Maxtor. Maximální teoretická rychlost tedy činí 3Gb/s (jinak uváděno jako 300MB/s, což není přesný přepočet). Na druhou stranu se sluší říct, že tato rychlost je skutečně jenom teoretická, 7200rpm pevné disky jsou podstatně pomalejší a se SATA by si ještě vystačily. SATA2 rozhraní dostaly disky MaXLine III a DiamondMax.



MaXLine III s rozhraním SATA2 je nabízen v kapacitách 250GB a 300GB. Točí se 7200 krát za minutu, má 16MB cache, podporuje NCQ, ale také hot-plug, Staggered Spin Up (postupné roztočení disků) a Asynchronous Signal Recovery (to by se dalo přeložit jako asynchronní obnovení signálu).

Maxtor DiamondMax 10 disponuje podobnými parametry. Taktéž je jeho průměrná přístupová doba na hranici 9ms a průměrné latence 4,17ms. Ze SATA2 vychytávek disponuje pouze NCQ. Jinak je také dodáván ve variantách 250GB a 300GB s 16MB cache a 7200rpm.

Vzájemná interoperabilita se SAS (Serial Attached SCSI) dělá z disků MaXLine III skvělý doplněk k diskům Maxtor Atlas SAS.

Zdroj: www.maxtor.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama