reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

mbed Device Platform: Internet věcí dle ARM

10.11.2015, Jan Vítek, aktualita
mbed Device Platform: Internet věcí dle ARM
Společnost ARM ohlásila, že přichází s aktualizovanou technologickou sadou mbed Device Platform, která je určena pro Internet věcí a skládá se z potřebného hardwaru a také softwaru, čili operačního systému.
ARM mbed Device Platform je hlavním tématem konference ARM TechCon 2015, která právě probíhá v kalifornské Santa Claře. V rámci této platformy je nabízena řada technologií, a to mbed Device Connector, mbed OS (zatím jako Technical Preview) a pak dvojice referenčních designů pro nositelný IoT hardware a monitorovací zařízení. Tyto technologie jsou určeny pro firmy a organizace, které mohou díky nim nasadit velké množství propojených IoT zařízení a systémů.





ARM tedy nabízí celé řešení pro Internet věcí, které má umožnit nasazení v podstatě v jakékoliv škále, tedy od malých systémů po komplexní IoT soustavy založené na tisících propojených zařízení, která tak budou moci třeba sledovat dopravní situaci v celém městě nebo monitorovat práci ve velké továrně.





mbed Device Connector je vývojářský nástroj či služba, která je k dispozici zdarma pro až 100 zařízení napojených do cloudu a umožní zpracovávat až 10.000 událostí za hodinu. Vývojáři si ji tak mohou vyzkoušet zdarma před tím, než ji jako placenou službu nasadí ve velkých projektech. ARM slibuje dobré zabezpečení, jednoduché nasazení a snadnou škálovatelnost.

Stále ve vývoji je pak mbed OS, který je tedy již k dispozici jako Technical Preview. Jedná se o modulární systém šitý na míru procesorům Cortex-M a využívající nové standardy jako například Thread. Jde o bezdrátové rozhraní, které má zajistit zabezpečené a spolehlivé připojení různých IoT zařízení, přičemž se myslelo také na spotřebu.

Nakonec tu mámedva referenční designy, a to mbed Wearable a mbed Smart City. První se točí kolem nositelných zařízení a firmám poslouží k tomu, aby zkrátili dobu vývoje samotných produktů. Ve výchozí podobě jde o náramek s bezdrátovým rozhraním, který slibuje dlouhou výdrž na baterie, a to až dva měsíce. mbed Smart City se zase zaměřuje na monitorování infrastruktur a využívá síťové protokoly Sub-GHz 6LoWPAN & CoAP

mbed IoT Device Platform má již slušnou komunitu čítající nějakých 150.000 vývojářů, a to včetně velkých firem jako Alcatel-Lucent, Delta, ON Semiconductor, PixArt, Renesas, SK Telecom a Western Digital. Využít se také bude moci s cloudovými platformami IBM Bluemix nebo Microsoft Azure.

Zdroj: ARM mbed
reklama