reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Meta končí s kryptoměnou Diem (dříve Facebook Libra)

1.2.2022, Milan Šurkala, aktualita
Meta končí s kryptoměnou Diem (dříve Facebook Libra)
Kryptoměna Libra, kterou spoluzaložil Facebook, to neměla nikdy jednoduché. Projekt několikrát změnil své cíle, dostal i jiné jméno Diem Dollar, ale pořád ještě pořádně nevznikl. Meta a její partneři se ho nyní údajně nadobro zbavují.
V roce 2019 byla oznámena kryptoměna Libra, za kterou stála sociální síť Facebook a další investoři. Facebook, který měl za sebou několik skandálů ohledně úniků informací, byl jedním z důvodů, proč měla kryptoměna velké problémy získat důvěru. Spousta původních partnerů projekt opustila (např. PayPal. eBay, Stripe, Visa, Mastercard, Mercado Pago nebo Booking Holdings). Řešily se i jiné problémy, a tak se postupem času měnily cíle projektu, které byly stále méně a méně ambiciózní. Původně nezávislá kryptoměna nakonec měla existovat v několika verzích vázaných kurzem na světové měny (stablecoin).  Pořád tak měla zachovávat alespoň výhodu snadných a levných převodů peněz. 
 
Diem Dollar
 
Projekt také změnil své jméno na Diem Association a kryptoměna měla dostat jméno Diem Dollar, peněženka se pak jmenovala Novi. Ani s těmito změnami se projekt nepovedlo přivést k životu a před několika měsíci ho opustil také David Marcus, který měl na starosti kryptoměnový projekt v rámci Mety. Nyní tak na Wall Street Journal vyšla zpráva, že se zbývající členové projektu Diem Association spolu s Metou snaží projektu zbavit a ten by měl plně zamířit pod křídla firmy Silvergate Capital za cenu 200 mil. USD. Meta a její partneři by tak z projektu, který nikdy pořádně nepřivedli k životu, dostali zpět část investic. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama