reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
29.7.2022, Petr Dedík, aktualita
Oculus Quest 2 je v současné době nejpopulárnějším zařízením v segmentu virtuální reality. Jedním z klíčových aspektů, které mu dopomohly k této pozici, byla jeho cena. Ta totiž byla, při porovnání s konkurencí, na výrazně nižší hodnotě. 
thegrid (255) | 1.8.202211:50
Co misto kabelu streamovat obrat z pc pres wifi?
Odpovědět1  2
thegrid (255) | 6.8.202215:38
Dik za minusy. Jen ze Oculus to umi.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 30.7.202219:06
Hm, že by toho opravdu prodávali tolik, že si mohou dovolit razantně zdražit? No nevím, ale FB divize virutální reality je dost ve ztrátě, což o extrémním využívání lidmi moc nesvědčí. A za druhé: Jak musí bydlet a žít člověk, aby si mohl opravdu v pohodě zahrát ve VR? Aby nešlápl na psa­/kočku­/dítě, nenatáhl se na kraji koberce, nerozbil televizi, nesrazil nic ze zdi, z poliček a podobně. Tuplem u dnešních ­"moderních­" bytů, které bývají metrážně zatraceně malé na rodinu a tím pádem je tam velmi omezený prostor. A sedět a jen se rozhlížet helmou? To mi přijde takové divné.

PS: Zato co je nesmírně užitečné a co má podle mě ohromnou budoucnost je rozšířená realita. Pro techniky, pro doktory.. Když budou data, tak třeba i pro hasiče a záchranáře. ­(a armádní využití snad netřeba zmiňovat, ale tam to naštěstí brzdí nedostatečná kapacita baterií.)
Odpovědět0  2
Andir (747) | 31.7.202216:11
je to zdaleka nejrozšířenější vr takže ano, nevím v jakých podmínkách žiješ ale co já znám tak to není problém si udělat dostatečné místo.
Odpovědět0  2
wrah666 (6205) | 31.7.202218:35
V proze kámo. Ze slušných, 100m bytů v centru lidi obvykle vyštvaly firmy, běžný rodinný byt má něco kolem 70m. A například jsem u spousty klientů zažil počítač narvaný pod spacím patrem. Jasně, na sezení v pohodě, ale stát tam s VR helmou by nešlo. A i tam, kde byl slušně velký obývák je spíš sedačka, kobereček, konferenční stolek a pes. V tom se dá hrát beat sabre, co člověka udrží na místě, ale ne nic jiného. A i to jen za předpokladu, že je PES inteligentní a když vidí poskakovat páníčka coby pitomce, tak ho ignoruje.
Odpovědět0  2
Petr Dedík (2) | 31.7.202223:07
Určitě mohou, za minulý rok došlo ke zvýšení prodejů VR­/AR headsetů o 92,1 % a 78 %, alespoň tedy dle průzkumů IDC, tvořily Quest 2. Jak moc se to podepíše na jejich prodejích, toť otázkou, nicméně osobně bych řekl, že to zas tak výrazně nespadne.
To druhé je takové dost diskutabilní... mně osobně na kvalitní hraní Beat Saberu postačil prostor asi 1.5m x 2.0m. On ten jejich trackovací systém funguje fakt suprově, jediné co je potřeba, tak musíte prostě odsunout nábytek, nebo prostě nějak vyřešit jeho organizaci, aby jste o to nemohl zavadit. Navíc hrací zónu vymezíte do 2 minut úplně v pohodě a není to vyloženě omezené jen na nějaký pokoj :­) Ta zóna je také hlídaná a existuje tedy funkce co sleduje, jestli někdo­/něco nevstoupilo do Vašeho prostoru ­(tu jsem tedy nezkoušel, neměl jsem důvod proč­).

Já se těším na vyvinutí nějakých těch suplementačních technologií, např. ve stylu současných všesměrových pásů, které Vás do hry vtáhnou neprosto brutálním způsobem, nebo třeba ty haptické rukavice.
Odpovědět0  0
Budman (251) | 1.8.202214:26
nj, jenže Beat Sabre je právě takový pseudo VR, který můžete hrát i v sedě, potřebujete jen místo na máchání rukama a hlavně ta hra ve vás ani nevzbuzuje potřebu jiného pohybu., takže tam problém není. Ale pak jsou VR hry, které simulují pohyb nohou a­/nebo jsou v tom momenty, kdy se člověk lekne a má nutkání uskočit a tam už je to otázka podvědomí jak moc tomu kdo umí odolat
Odpovědět0  0
jslavetinsky (31) | 29.7.202210:55
Já bych s dovolením místo ­"elite­" headstrapu doporučil nějakej ­"halo style­" ­(tj inspirovanej PSVR­), kterej narozdíl od ­"default­" nebo ­"elite­" strapu vám netlačí brejle na celej obličej, ale jen na čelo, a brejle na něm ­"visej­" a daj se tim pádem líp nastavit.
Nejvíc doporučovanej je momentálně ­"BoboVR­" https:­/­/www.vr­-shop.cz­/produkt­/bobovr­-m2­-headstrap­-pro­-oculus­-quest­-2­/
Ale daj se sehnat i levnější varianty, já mam třeba něco jako https:­/­/www.amazon.com­/Oculus­-Quest­-Strap­-Silicone­-Cover­/dp­/B091BVVJH4 jen to mam z Číny bo před 2 rokama to jinde nebylo :)
Odpovědět0  1
Petr Dedík (2) | 31.7.202223:20
Jak to myslíte ­- netlačí brejle na celej obličej ­- ? :­) Jakože určitě budou existovat nějaké lepší verze, např. jsem slyšel, že s trochou šikovnosti se dá na oculus nacpat i uchycení co používá htc. Ale já osobně si nevšiml nějakého zvýšeného komfortu těch htc brýlí :D on ten elite head strap s baterkou je za mě asi nejlepší řešení.. dá se velmi lehce sehnat, je to plug n play, a je výrazně pohodlnější. Ten bez baterky jsem teda nikdy neměl, takže nedokážu říct jestli bude také tak dobře vyvážený ­(díky baterce Vám brýle netlačí čelo k zemi, a ten ‘‘kosmodisk‘‘ krásně rozkládá tlak na větší plochu­). A ten set elite headstrap s baterkou + pouzdro na přenášení vyjde na nějakých 4 500, nebo něco takového... Není to málo, ale je to tomu dělané na míru a ten komfort za mě byl na vysoké úrovni :­)
Odpovědět0  0
jslavetinsky (31) | 1.8.202218:17
Nic proti elite headstrapu, byl to dobrej upgrade když quest2 vyšel, ale doba pokročila a dnes je na trhu daleko víc možností. Všechny jsou ­"plug and play­", tj designované přímo pro quest2.
Netlačí na obličej = stačí se podívat když si to po delší session s původním nebo elite strapem sundáte. Uvidíte otlaky kolem očí, hlavně pod nima. Halo ­(jakože ­"svatozář­") design máte uchycen na temeni a čele, a brýle na něm jen ­"volně visí­" a vy si tak snadno můžete nastavit jejich sklon i vzdálenost od očí, takže by neměl nikde tlačit.
Existuje jich mnoho konkrétních typů, nejznámější značka je asi ten bobovr, lze sehnat i milion noname kopií, s baterkou i bez, dokonce s nastavrním vyvážení pomocí té baterky atd.
Recenze třeba zde https:­/­/youtu.be­/cibwC2T38ZQ
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.