reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Meta zažalována v Africe za podněcování k násilí, měla přispět k vraždě profesora

18.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
Meta zažalována v Africe za podněcování k násilí, měla přispět k vraždě profesora
Společnost Meta má na krku další žalobu. Ta byla zažalována v Nejvyššího soudu v Keni, byť se záležitost týká Etiopie. Právě Keňa je totiž velký technologickým centrem pro Afriku a pobočku tu má i Meta. Problémem má být podněcování k násilí.
Žalob má společnost Meta na krku více než dost a další byla podána v Africe. Podle ní sociální síť Facebook upřednostňuje své zisky před zabraňováním násilí a měla přispět k vraždě etiopského profesora a patrně i mnoha dalším projevům násilí. V zásadě jde o to, že v etiopské občanské válce má být Facebook jednou z platforem, která rozdmýchává už tak napjatou situaci, a měly to být dle žaloby právě příspěvky na této síti, které přispěly k vraždě profesora chemie, Mearega Amareho. Ten patří k tigrajské menšině. Na Facebooku se totiž objevily příspěvky, které profesora zmiňovaly, zveřejnily jeho fotografii i místo bydliště, obviňovaly ho z nepřátelství k Amharům, a že je pro ně hrozbou.
 
Meta logo
 
3. listopadu loňského roku tak skupina mužů Amareho pronásledovala z univerzity domů, kde ho před domem postřelili, na následky čehož později zemřel. Stáli u něj 7 hodin a každému, kdo by mu chtěl pomoci, bylo vyhrožováno zastřelením. Syn profesora už dříve po Facebooku požadoval, aby příspěvky s podobiznou otce a jeho adresou stáhli, ale síť se k ničemu neměla, dokud nedošlo k vraždě. Syn požaduje, aby Facebook přísněji kontroloval příspěvky a filtroval ty, které podněcují k násilí. Také chce, aby vytvořil fond o výši 1,6 mld. USD, který by měl pomáhat obětem násilí podníceném nesmazanými příspěvky na síti.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama