reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron chystá svá vlastní QuantX SSS s 3D XPoint

10.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Micron chystá svá vlastní QuantX SSS s 3D XPoint
Bylo jen otázkou času, kdy vedle Intelu představí své produkty založené na pamětech 3D XPoint také společnost Micron. Právě ona totiž tyto paměti s Intelem vyvíjela, a tak nyní ukázala svou řadu SSD QuantX.
První zařízení Intel Optane vybavená paměťmi 3D XPoint by se měla objevit na trhu během několika příštích měsíců, a to ještě do konce tohoto roku. Oproti dřívějším očekáváním se můžeme také těšit na to, že budou dostupné modely s paměťmi 3D XPoint určené i pro běžná PC. To ale neznamená, že budou levné, ovšem půjde o nástupce dnešních SSD 750 Series, která si můžeme koupit od cca 8500 Kč ve 400GB verzi.





Micron poskytne zcela vlastní alternativu pod značkou QuantX, jež využije stejné paměti. Můžeme tak očekávat velice vysoké přenosové rychlosti i přístup k datům, ale oznámeno bylo i to, že cena pamětí 3D XPoint je zatím čtyři až pětkrát vyšší než u pamětí NAND Flash. Nebylo ale upřesněno, jaké NAND Flash měl autor tohoto výroku přesně na mysli, zda moderní 3D nebo staré rovinné MLC, low-endové rovinné TLC, nebo snad nějaké jiné. Každopádně Micron se chlubí podobnými výkonnostními výhodami jako Intel u svých Optane a k tomu ještě navíc dodává, že QuantX mohou z tzv. Big Data udělat Fast Data, což je asi termín, který v budoucnu uvidíme stále častěji. Znamená to, že počítače budou mít k dispozici obrovské množství dat, a to z velmi pohotových úložišť.





Srovnávána je tak i přístupová doba k datům, a to v porovnání s paměťmi NAND Flash, u nich je uvedeno něco pod 100 mikrosekund při čtení a pod 200 při zápisu. V případě QuantX to má být v obou případěch o řád nižší hodnota, což jen rozvádí výše zmíněné údaje. Takové úložiště už viděli v akci redaktoři EETimes na kalifornském Flash Memory Summit v Santa Claře, kde byly dosaženy uvedené hodnoty na rozhraní PCI Express 3.0.

Dále se dozvíme, že Micron QuantX dokáží poskytnout až 900.000 IOPS na PCI Express se 4 linkami a pokud se využije 8 linek, v možnostech je až 1.900.000 IOPS. Pak jsou důležité také kapacity, jichž budou QuantX dosahovat. Micron plánuje pro začátek vydat modely s 200 GB až 1,6 TB, jež se zaměří na využití v datových centrech a přijdou na trh někdy v druhém čtvrtletí příštího roku. Kapacita by ale rozhodně měla narůstat, neboť už Intel dříve oznámil, že 3D XPoint nabídnou až 10x vyšší datovou hustotu než NAND Flash, ale to neznamená, že to bude hned.

3D XPoint ale stojí také proti pamětem DRAM, jimž mají konkurovat především vysokou kapacitou spojenou se slušným výkonem. Micron k tomu uvedl, že nové paměti budou stát polovinu toho, co DRAM, ale právě také 4-5x více než NAND Flash. Právě proto je zřejmé, že klasická SSD ve spotřebitelském sektoru v nejbližší době nenahradí, jako spíše jen doplní v PC hi-endu, ovšem Intel chce představit i SSD Optane v podobě mobilních M.2 verzí. V serverovém prostředí ale mají potenciál nahradit alespoň část operační paměti využívající DRAM.

Zdroj: The SSD Review
reklama