reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron na příští rok chystá 128vrstvé 3D NAND s architekturou RG

9.10.2019, Jan Vítek, aktualita
Micron na příští rok chystá 128vrstvé 3D NAND s architekturou RG
Americký Micron se pochlubil 4. generací svých pamětí 3D NAND Flash, což jsou konkrétně 128vrstvé paměti postavené na architektuře RG, čili Replacement Gate. Produkty na nich založené mají nastoupit příští rok. 
Micron ještě nemá své paměti 3D NAND Flash čtvrté generace připraveny pro výrobu, to nastane až někdy v příštím roce, přičemž my se dozvídáme i o jisté nové architektuře zvané Replacement Gate (RG), která má prostě představovat jen jiné označení/značku pro CTF (Charge Trap Flash). Micron varuje, že paměti s touto architekturou budou využity jen pro jisté produkty a že pokles cen jeho pamětí 3D NAND vzhledem ke kapacitě bude příští rok jen minimální. Co to přesně znamená? 
 
 
Replacement Gate má u těchto pamětí nahradit technologii Floating Gate, kterou Micron společně s Intelem využíval dlouhé roky a to za účelem zmenšit celkovou rozlohu pamětí, a snížit tak náklady. RG má také nabídnout snadnější přechody na nové technologie, přičemž Micron si ji vyvinul sám bez přispění Intelu, což znamená, že bude vyhovovat především jeho vlastním účelům a záměrům. Do toho mají spadat i mobilní a obecně spotřebitelské modely SSD. 
 
Zpráva dále uvádí, že RG nebude v příštím roce využita na všech výrobních linkách firmy Micron, takže cena pamětí vzhledem ke kapacitě příliš neklesne. Je otázka, jak je to celé myšleno, protože je naprosto samozřejmé, že nová technologie se hned neuplatní na všech linkách a že v provozu zůstanou i ty, které budou vyrábět starší typ pamětí. Mělo by to tak znamenat to, že nová architektura nejprve nebude poskytovat takové výsledky, aby to zajistilo pokles cen (výtěžnost?). Micron pak měl slíbit výrazný pokles cen svých pamětí počínaje fiskálním rokem 2021, který u něj začne na konci září 2020. 
 
Aktuálně Micron ještě stále najíždí na výrobu 96vrstvých 3D NAND, které tak na své řádné rozšíření na trhu teprve čekají. Zmíněné 128vrstvé paměti tak zpočátku nenabídnou nižší ceny na kapacitu, což přijde až časem a co se týče chystaných 3D NAND Flash 5. generace, ty by měly přijít jako produkty tvořené již vyspělou technologií s využitím architektury RG, ale další nárůst počtu vrstev nebyl potvrzen, takže mohou zůstat na 128. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama