reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron otevřel singapurskou Fab 10, Čína má první proces FinFET

19.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Micron otevřel singapurskou Fab 10, Čína má první proces FinFET
Společnost Micron se může pochlubit čerstvě spuštěnou továrnou Fab 10 Expansion, což představuje zásadní rozšíření bývalého provozu, kde se budou vyrábět 96vrstvé NAND Flash. Čína zase má svůj první proces typu FinFET. 
Rozšíření singapurského provozu příhodně nazvané jako Fab 10 Expansion tak přinese větší kapacity pro výrobu moderních 96vrstvých pamětí 3D NAND Flash, která začne ještě letos. Přepracovaný komplex tak dostal i nové označení namísto dřívějšího Fab 10N a Fab 10X. Aktuálně zabírají tovární budovy 165 tisíc metrů čtverečných, nicméně další podrobnost už výrobce nezmiňuje. 
 
 
Micron hodlá do konce roku ještě posoudit, jaká bude v příštím roce poptávka po moderních pamětech 3D NAND Flash a tomu přizpůsobí výbavu továrny, a tedy i objem výroby. Nicméně i když bude továrna plně vybavena, počty zpracovaných waferů se nijak výrazně nezmění. Ovšem využity budou moderní technologie, takže výsledné paměti budou mít vyšší kapacitu než dříve. 
 
 
Znamená to přitom v tomto případě navyšování vrstev a čím více jich je, tím déle si také daný wafer pobude na výrobní lince uvnitř CVD strojů (Chemical Vapour Deposition) a v leptacích procesech. Řešení výrobců reagujících na prodloužený čas výroby je prosté, zvýší se počet strojů, což vyžaduje nový prostor a právě o tom byla přestavba Fab 10. Micron ještě vedle toho v Singapuru rozšířil své výzkumné a vývojové centrum, a sice NAND Center of Excellence. 
 
A co Čína? V jejím případě můžeme zmínit, že tamní největší smluvní výrobce čipů v podobě společnosti SMIC spustil komerční produkci 14nm čipů procesem FinFET. Jde tak o vůbec první výrobní linku s FinFET patřící Číně. SMIC se chlubí, že si tuto technologii vyvinula celou vlastními silami a dá se říci, že jí asi skutečně nikdo vědomě nepomáhal. Ostatně z politických důvodů jsou nejmodernější procesy Číně zapovězeny. 
 
SMIC se tak dostala do velice úzkého okruhu firem, které jsou schopny využívat 14nm FinFET či srovnatelný proces, nicméně tato firma má aktuálně jen dvě menší továrny využívající 300mm wafery a kapacita výroby tak bude velice malá, zvláště pak co se týče nejnovější technologie. Později chce firma přejít na 12nm proces a časem dokonce 10nm a 7nm, což by ji dostalo už skutečně mezi smetánku a světovou špičku. Ostatně SMIC už také koketuje s EUV a od ASML si objednalo první stroj využívající toto záření. 
 
Zdroj: Anandtech 


reklama