reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron už ukázal své DDR5 RDIMM a rozšiřuje program pro adopci DDR5

2.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Micron už ukázal své DDR5 RDIMM a rozšiřuje program pro adopci DDR5
Společnost Micron se bude pochopitelně snažit o co nejrychlejší rozšíření nových pamětí typu DDR5, neboť to pro ni představuje možnost prodeje nových produktů. Láká tak nové členy do svého programu DDR5 TEP. 
DDR5 Technology Enablement Program společnost Micron tak už má celkem 250 členů, které láká na možnost spolupráce s cílem připravit se na příchod nové generace pamětí DDR SDRAM. Ostatně ta představuje některé zásadní změny, jako je třeba ECC už jako standard, vlastní napájecí obvody na modulech DIMM či SO-DIMM nebo dvoukanálová architektura samotných modulů. 
 
 
Micron je samozřejmě sám připraven nabídnout své vlastní moduly s DDR5, přičemž na jeho pamětech bude své vlastní moduly stavět řada dalších firem. Micron ale také už představil vlastní DDR5 RDIMM (Registered DIMM) určené pro nasazení v serverech. 
 
Příslušný DDR5 Technology Enablement Program byl přitom odstartován už v předchozím roce a brzy přilákal společnosti jako Cadence, Montage, Rambus, Renesas či Synopsys s cílem vývoje příslušných platforem. Firmy zde sdílí všemožné informace, jako jsou datasheety či elektrické a tepelné modely. Samotný Micron zase členům poskytuje vzorky svých pamětí DDR5 či modulů s nimi. 
 
V případě počítačů PC můžeme ale očekávat, že DDR5 budou aktuální letos s nástupem procesorů Intel Alder Lake, přičemž ty budou ještě podporovat i DDR4, takže lze logicky očekávat, že dražší desky budou už pro DDR5 a levnější pro DDR4. V serverovém světě to pak budou Intel Sapphire Rapids, čili nové Xeony, pro něž zase budou určeny DDR5 RDIMM. 
 
Pokud jde o firmu AMD, zde už je jisté, že letos žádná podpora DDR5 z její strany nepřijde. Chystají se další verze procesorů s čiplety Zen 3, které sice budou obohaceny o V-Cache, ale jinak samozřejmě dále využijí paměti DDR4. Pro nové DDR5 tak budou určeny až produkty s jádry Zen 4 založené na 5nm technologii firmy TSMC. 
 
Nakonec můžeme ale zmínit další novinku Micronu, a to novou řadu SSD založenou na 176vrstvých pamětech 3D NAND Flash. Jde o NVMe SSD pro PCIe 4.0 v sériích 3400 a 2450. Micron 3400 nabídnou kapacity až 2 TB a jsou určeny pro výkonná PC, zatímco 2450 končí na 1 TB a budou celkově slabší. 
 
 


reklama