reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron zařadil do nabídky již 176vrstvé 3D NAND Flash

10.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Micron zařadil do nabídky již 176vrstvé 3D NAND Flash
Americký Micron ohlásil, že začal dodávat na trh své první masově vyráběné paměti 3D NAND Flash se 176 vrstvami buněk. Jde o již pátou generaci pamětí tohoto typu, která slibuje především vysokou paměťovou hustotu. 
Micron přišel se svým oznámením akorát včas před Flash Memory Summit, který začíná právě dnes, a to pochopitelně ve virtuální podobě. Jedná se o pátou generaci firemních 3D NAND Flash vyzbrojenou 176 vrstvami paměťových buněk, ovšem nejde pouze o zvýšení jejich počtu, čím se nové paměti mohou pochlubit. 
 
 
Jde již o druhou generaci pamětí 3D NAND Flash, kterou Micron vyvinul po svém rozchodu s Intelem. Navazuje na aktuální 128vrstvé paměti, jež však posloužily jako generace s krátkým životem, na níž si Micron vyzkoušel přechod z buněk Floating-Gate na Charge-Trap. Čili 128vrstvé paměti Micron se nedostaly na trh v hojných počtech a ani nedostanou, čili nové paměti se 176 vrstvami lze spíše považovat za nástupce ještě starších 96vrstvých pamětí. 
 
A co konkrétního Micron připravil? První výsledné paměti založené na nové technologii mají kapacitu 512 Gb v buňkách typu TLC. Složeny jsou ze dvou 88vrstvých "balíčků" a díky přechodu na Charge-Trap se Micron může těšit především z celkově tenčích paměťových vrstev. Celková výška 45 µm tak víceméně odpovídá výšce pouze 64vrstvých pamětí Micron s Floating-Gate. 
 
Ve výsledku tak mohou být vytvořené čipy vrstveny po 16 v rámci pouzder do pamětí s výškou pod 1,5 mm, čili výsledný produkt nabídne celkovou kapacitu právě 1 TB. Díky potřebným logickým obvodům umístěným pod paměťovými buňkami (CuA - CMOS under Array) jsou výsledné čipy prostorově úsporné i s ohledem na svůj půdorys a Micron se chlubí, že jsou díky tomu cca o 30 procent menší než nejlepší konkurenční řešení. 
 
Dále pak nové 176vrstvé paměti poskytují propustnost svého rozhraní 1600MT/s, čili o 400 MT/s vyšší než v případě 96 a 128vrstvých verzí. Navíc se také cca o třetinu (96L) či čtvrtinu (128L) zkrátily latence pro čtení i zápis. 
 
Jako první produkty se 176vrstvými 3D NAND Flash od Micronu se na trh dostanou SSD značky Crucial, ovšem nebylo upřesněno, které konkrétní modely to jsou. Musíme si tak počíhat na případné ohlášení novinek firmy Crucial, ale lze očekávat, že prozatím bude nabídka omezená, než se výroba nových pamětí řádně rozjede. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama