reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft budí svou agresivitu a brání uživatelům obcházet Edge

15.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Microsoft budí svou agresivitu a brání uživatelům obcházet Edge
Operační systém Windows 11 nevyhovuje všem a na co si uživatelé mohou stěžovat, je to, jak Microsoft nově znesnadňuje nastavení výchozích aplikací tak, aby zvýhodnil ty své. Jde především o prohlížeč Edge. 
V dnešním světě webových prohlížečů je už delší dobu jasně dominantní Chrome firmy Google, čili Microsoft je v tomto ohledu se svým Edge jen trpaslík na úrovni Firefoxu, neboť vedle Chromu tu není nic na podobné úrovni. Microsoft se tak snaží ve svých systémech prosazovat především své aplikace a asi nejvíce je to vidět právě na Edge ve Windows 11. Nejde tu přitom jen o to, že uživatel musí měnit nastavení pro různé přípony či protokoly zpracovávané webovým prohlížečem, ale také a především o to, že svými jinými aplikacemi generuje odkazy, v nichž je přímo zaneseno, že si pro daný úkol mají otevřít Edge. A ten pochopitelně v případě, že už není výchozím prohlížečem, začne žadonit o to, aby se jím opět stal. 
 
 
Pokud tak využijeme třeba widget systému Windows pro přehled o počasí a chceme se podívat na podrobnější informace, systém nám je zobrazí, ale použije přitom vygenerovaný odkaz s protokolem využívaným pouze prohlížečem Edge, čili ten se otevře bez ohledu na to, jaký máme nastavený výchozí prohlížeč. 
 
Proti tomu lze použít aplikace jako EdgeDeflector, který má za úkol odkazy vygenerované pro Edge otevírat pomocí výchozí aplikace, což je užitečná věc pro ty, kteří opravdu neocení, když si jejich systém dělá co chce. Jde pochopitelně o vcelku jednoduchou funkci, která jen předem definovaným způsobem pozmění adresu a není divu, že ji slibují také tvůrci prohlížečů FireFox nebo Brave. 
 
Dle Daniela Aleksandersensena, autora aplikace EdgeDeflector, ovšem Microsoft v nejnovějších aktualizacích a sestaveních systému Windows 11 provedl jisté změny, kvůli nimž už podobné aplikace nefungují. Aleksandersensen sám vidí za touto reakcí ten prostý fakt, že stejnou funkci jako EdgeDeflector slíbily právě výše zmíněné prohlížeče, takže už to najednou nebylo jen cca půl milionu uživatelů, ale potenciálně mnohem více lidí, kteří by díky prohlížečům mohli zcela zapomenout na to, že nějaký Edge existuje.
 
Dříve také stačilo prostě převzít odkaz začínající řetězcem "microsoft-edge://" a ten nechat zpracovat stejnou aplikací, která je nastavena pro "https://" či jiný. Nové sestavení Windows 11 22494 ale už neumožní, aby odkazy vygenerované pro Edge zpracovávalo cokoliv jiného, přičemž nastavit lze pouze Microsoft Edge, Microsoft Edge (Insider Beta), nebo Microsoft Edge (Insider Dev). Nelze to prý změnit ani pomocí registrů, modifikací samotného Edge či pomocí využití aplikací jako OpenWith.
 
Microsoft tu tak prostě a jednoduše ignoruje nastavení registrů UserChoice a dokonce se snaží spustit Edge i poté, co jej přímo vypreparujeme ze systému. V takovém případě se otevře prázdné UWP okno a ukáže se chybová hláška, neboť systém absolutně nepočítá s tím, že by daný odkaz mohlo otevřít něco jiného než Edge. 


reklama